Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Ned tra 26, 2026 12:30

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Pravila foruma

Ovdje možemo postavljati svoja pitanja u vezi katoličkog nauka i duhovnosti,
a odgovore će pokušati dati prije svega oni sa teološkim znanjem.
Pitanja neka budu konkretna i jasna, te u vezi onoga što je bitno za naše spasenje i duhovni rast.

Započni novu temu Odgovori  [ 23 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2
Autor Poruka
 Naslov: Re: Ispovijed
PostPostano: Čet srp 24, 2014 10:49 

Sila je napisao/la:
Da ne otvaram novic topic - moja mladost nije bila bas najurednije življena i u sjećanju su mi ostale ispovijedi u kojima sam zatajio neke grijehe. za neke znam sigurno da sam ih ispovjedio u sljedećim ispovijedima, ali za neke nisam siguran. što učiniti da „popravim“ situaciju?

O "Sila" baš si silan :D, kad kažeš "u sjećanju su mi ostale ispovijedi u kojima sam zatajio neke grijehe"...Pa to bi značilo, da su ti ispovijedi bile nevaljale, pa se zato ponovno ispovijedi,i sve ispričaj ispovjedniku, jer mladost je protutnjila i u dotu ti ostavila, sijećanje na zatajene grijehe, priznaj ih, i zahvali Bogu, što te tako dugo čeka.
Samo će iskrena ispovijed "popraviti" tvoju situaciju.

Vrh

PostPostano: Čet srp 24, 2014 12:49 
Administrator

Preporučam ti obaviti životnu ispovijed, za to se moraš naručiti kod ispovjednika i pripremiti.

"Ako smo se dosad svaki put iskreno i potpuno ispovijedali (sve i pojedine teške grijehe, po broju i vrsti, uz iskreno kajanje i odluku da ubuduće nećemo griješiti), ova Ispovijed nije nužna. No, često se površno i brzo ispovijedamo (što nije dobro ako se netko dugo vremena nije ispovijedao, više godina ili desetljeća; krivnja može biti i na svećeniku i na pokorniku); u tom slučaju, potrebno je u Božjem svjetlu ponovo sagledati svoj cjelokupni život, načiniti jedno temeljito 'pospremanje', 'generalku' svoga života. Duh Sveti će nam otkriti i raskrinkati sve skrivene i neiskreno ili nevaljano ispovjeđene, nedovoljno okajane i neodreknute grijehe..."

Vrh

PostPostano: Čet srp 24, 2014 13:41 

Zamolio bih za savjet (moze link, knjiga, video) kako ovo postići u praksi "Duh Sveti će nam otkriti i raskrinkati sve skrivene i neiskreno ili nevaljano ispovjeđene, nedovoljno okajane i neodreknute grijehe" tj. kako konkretno pristupiti pripremi za životnu ispovijed (uz napomenu kako je od nekih stvari prošlo mnogo vremena).
isto tako trebam li stati s pričešću dok ne otiđem na ispovijed i trebam li ispovijediti svetogrdno pričešćivanje?

Vrh

PostPostano: Čet srp 24, 2014 15:37 
Administrator

Najbolje to sve dogovori sa ispovjednikom kad se naručiš i dogovoriš za životnu ispovijed. Neki će ti možda dati i materijale da se bolje pripremiš i pomogneš ispitati svoju savjest.

Vrh

PostPostano: Čet srp 24, 2014 16:18 

Sila je napisao/la:
Zamolio bih za savjet (moze link, knjiga, video) kako ovo postići u praksi "Duh Sveti će nam otkriti i raskrinkati sve skrivene i neiskreno ili nevaljano ispovjeđene, nedovoljno okajane i neodreknute grijehe" tj. kako konkretno pristupiti pripremi za životnu ispovijed (uz napomenu kako je od nekih stvari prošlo mnogo vremena).
isto tako trebam li stati s pričešću dok ne otiđem na ispovijed i trebam li ispovijediti svetogrdno pričešćivanje?

Ako trebaš preporuku knjige, ovo je jedna od najboljih koje sam čitala u zadnje vrijeme:
http://www.salesiana.hr/index.php?optio ... &Itemid=47

Pokušaj je nabaviti ako si u prilici, mislim da će ti se svidjeti i pomoći ti...

Stani s pričešću jedino ako si teško sagriješio nakon zadnje ispovijedi ili ako se nisi duugo ispovijedio pa se nakupilo mnogo lakih grijeha... Dobro je s vremena na vrijeme "postiti" od pričesti, jer tako više razmišljamo o tome, probudi se čežnja pa smislenije pristupamo k misi, jer u suprotnom dođe do opasne rutine u kojoj više uopće ne razmišljamo niti o grijesima ni o kajanju.

Vrh

PostPostano: Ned kol 17, 2014 13:05 

Gdje si nabavila knjigu Adrijana?

Vrh

PostPostano: Ned kol 17, 2014 19:52 

Knjigu se uistinu isplati procitati. ja sam svoju kupio u teovizijinoj knjizari.

Vrh

PostPostano: Sri kol 20, 2014 16:45 

ruta je napisao/la:
Gdje si nabavila knjigu Adrijana?

U jednoj knjižari koja sad više ne radi, ali vjerujem da se može nabaviti u bilo kojoj boljoj katoličkoj knjižari.

Prije svake ispovijedi čitam dijelove te knjige da me ohrabri i nikad mi nije dosadna.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 23 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2

Vrijeme na UTC + 01:00 sata