Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Pet tra 24, 2026 18:09

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Pravila foruma

Ovdje možemo postavljati svoja pitanja u vezi katoličkog nauka i duhovnosti,
a odgovore će pokušati dati prije svega oni sa teološkim znanjem.
Pitanja neka budu konkretna i jasna, te u vezi onoga što je bitno za naše spasenje i duhovni rast.

Započni novu temu Odgovori  [ 6 post(ov)a ] 
Autor Poruka
 Naslov: Devetnice
PostPostano: Pet ožu 23, 2012 22:44 

Prije nekih 7 godina jednostavno mi se nametnula potreba za proučavanjem života svetaca i blaženih. Njihovi životopisi predstavljali su mi nadahnuće u vjerskom životu. Uslijedile su i molitve za zagovor svetaca na konkretne nakane i potrebe. Međutim, ono što zaista ne znam - zašto se devetnice svakodnevno mole baš devet dana?
Ja ih molim mjesecima...ne brojim dane. Neću pitati činim li pogrešku, jer molitva ne može nikako biti pogrešna, ali živo me zanima od kuda običaj da se molitve po zagovoru svetaca mole baš devet dana?

Vrh

Naslov: Re: Devetnice
PostPostano: Pet ožu 23, 2012 23:13 

...Meni se čini da je to običaj uveden po uzoru na apostole i Djevicu Mariju koji su nakon Isusovog uzašašća na nebo devet dana molili za dar Duha Svetoga... Negdje sam to tako pročitala i učinilo mi se razumljivim objašnjenjem...

Vrh

PostPostano: Pet ožu 23, 2012 23:23 

Ma da, brojevi u Svetom pismu imaju značenja, koja su mi, nažalost, malo poznata. Jedan je svećenik za propovijedi objašnjavao o višestrukim primjerima značenja broja 40 u Bibliji. Pa broj 7, pa broj 9...
Zaista sada razmišljam da li nakon 9 dana ustrajne molitve treba smatrati da si zapravo uslišan? Da će Bog riješiti naše molitve po zagovoru svetaca onako kako je to najbolje za nas? Promijeniti nakane i nastaviti?

Vrh

PostPostano: Sub ožu 24, 2012 08:58 

ruta je napisao/la:
Ma da, brojevi u Svetom pismu imaju značenja, koja su mi, nažalost, malo poznata. Jedan je svećenik za propovijedi objašnjavao o višestrukim primjerima značenja broja 40 u Bibliji. Pa broj 7, pa broj 9...
Zaista sada razmišljam da li nakon 9 dana ustrajne molitve treba smatrati da si zapravo uslišan? Da će Bog riješiti naše molitve po zagovoru svetaca onako kako je to najbolje za nas? Promijeniti nakane i nastaviti?

Valja samo biti oprezan da te brojke ne poprime neko magijsko značenje.

Vrh

PostPostano: Sub ožu 24, 2012 14:21 

ruta je napisao/la:

Evo, za mene moliti u devetnici znači odlučiti se da ustraješ u svakodnevnoj molitvi kroz 9 dana, što je sigurno bolje nego pomoliti se jednom pa onda nekoliko dana uopće ne moliti. Iako Bog i takve jednodnevne molitve može uslišiti, a na devetnicu ponekad ne „reagirati“ onako kako bismo mi to htjeli. Jer znamo svi da Bog nije automat koji trenutačno ispunjava naše želje, ali niti nije ravnodušan. Koji put se dogodi da ono za što molimo u jednoj devetnici, osjetimo ispunjenim tek nakon nekoliko tjedana ili mjeseci. Bog najbolje zna je li to za što molimo uopće dobro za nas ili On ima drugačije planove…

Jedino je možda njihov nedostatak što su to često molitve s točno određenim obrascem i to najčešće prosne molitve, kojima bi katkada trebalo dodati molitvu zahvale ili molitvu klanjanja ili blagoslova, ali ne ih odvajati od nakane na koju prikazujemo svetu misu, od ostalih molitava kao što je krunica ili od nakana na koju prikazujemo neku žrtvu ili post… Sve bi to po meni (svaki način molitve) trebao biti povezan…

Vrh

PostPostano: Sub ožu 24, 2012 18:39 

Ima molitava u obliku Devetnice,koja se mole 11dana,ili 13 dana ,cak ima jedna molitva 18 dana..Ili ona Molitva sv.Josipu cijeli mjesec..30da.

Ja se sjecam kao djete ,da u selu kada nije bilo dugo kise,isli smo svi u crkvu da molimo trodnevnicu za kisu..ili devetnicu..

Nekada se dogodilo,da odmah sutradan padne kisa,a nekada prodje molitva a ono nista,ipak nakon nekoliko dana pane kisa,i plodovi na njivi budu spaseni.
To je bio vidljiv znak,ipak nam nije uvjek tako lako prepoznati na koji je nacin molitva uslisana.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 6 post(ov)a ] 

Vrijeme na UTC + 01:00 sata