Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Pet tra 24, 2026 05:57

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Pravila foruma

Ovdje možemo postavljati svoja pitanja u vezi katoličkog nauka i duhovnosti,
a odgovore će pokušati dati prije svega oni sa teološkim znanjem.
Pitanja neka budu konkretna i jasna, te u vezi onoga što je bitno za naše spasenje i duhovni rast.

Započni novu temu Odgovori  [ 28 post(ov)a ]  Idi na stranu 1, 2  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Sub tra 18, 2009 10:32 

Pozdrav svima, budući sam nova ovdje nadam se da ću se snaći, ali isto tako i dobiti odgovor na ovo pitanje koje me već muči neko vrijeme. Raspitujući se i dosta čitajući o liječenju homeopatijom dolazim do različitih stavova, a posebice su me u nedoumicu dovela različita mišljenja svećenika- bilo bi mi logično da imaju isti stav o tome.
Samo ukratko neki primjeri: P.James u knjizi Eureka kazao je da se katolici ne bi smjeli time baviti jer je to liječenje na bazi biljnih preparata koje ima porijeklo u indijskoj ideologiji- na svaku komponentu biljke zazivaju se arkane, što ima veze sa magijskim..... itd.....

S druge strane donosim odgovor Glasa Koncila na pitanje o homeopatiji jednog bračnog para:
U posljednje vrijeme preko medija često slušamo o liječenju homeopatijom. Danas se homeopatija naširoko reklamira i njom se bave mnogi stručnjaci i nestručnjaci. Ono što nas je ponukalo da vam pišemo za rubriku »Naši razgovori« je sljedeća činjenica: u dokumentu »Isus Krist donositelj vode žive - Kršćansko promišljanje o New ageu«, što su ga objavila dva Papinska vijeća - za kulturu i za međureligijski dijalog - izrijekom se navodi kako je homeopatija jedna od praksa koju promiče »New age«.Budući da se radi o metodi (homeopatija) koja je u znanstvenome svijetu upitna, a dolazi iz »New agea« (duhovne prakse koja je kršćanstvu protivna i koju Crkva u potpunosti odbacuje), je li uputno da se kršćani upuštaju u liječenje homeopatijom?
Bračni par liječnika

Dokument koji spominjete ističe da je New age privlačan i nekim kršćanima, i to djelomice zbog pomanjkanja ozbiljne pozornosti u vlastitim zajednicama prema temama koje su stvarno dio katoličke sinteze. O tom dokumentu naš tjednik je više puta pisao, pa tako i u rubrici »Naši razgovori« (br. 19, od 7. svibnja 2003). Dokument je vrlo opširan, zanimljiv i podijeljen na više dijelova, a New age analizira i kao svojevrsni »kulturni trend«. Mnogo je ljudi koji mu pripadaju otvoreno, a drugi (među njima i katolici) taj pokret prihvaćaju a da toga zapravo nisu ni svjesni.
Dio dokumenta koji smo već bili analizirali, a zanima i Vas, nalazi se u br. 2.2.3. pod naslovom »Zdravlje: zlatni život«. U tom se dijelu dokumenta ističe da su današnje alternativne terapije »stekle golemu popularnost jer zastupaju gledanje osobe u njezinoj cjelovitosti i iscjeljenje umjesto liječenja. Holističko se zdravlje, kao što je poznato, usredotočuje na važnu ulogu duha pri fizičkom ozdravljenju«, piše dokument i dodaje: »New age promiče širok spektar praksa kao što su akupunktura, biofeedback, kiropraktika, kineziterapija, homeopatija [o kojoj i Vi pišete], »iridologija, masaža i razne vrste 'bodywork' (primjerice ergonomija, Feldenkraisova metoda, refleksiologija, rofling, polaritetna terapija, liječenje dodirom itd.), meditacija i vizualizacija, nutricionističke terapije, psihičko iscjeljenje, razne vrste travarstva, kristaloterapija, metaloterapija, muzikoterapija i komoterapija, terapije vezane uz reinkarnaciju te, konačno, programi u dvanaest etapa i skupine samopomoći.«
Zahvaljujući i drugim autorima koji se bave ovom važnom temom, može se istaknuti da je taj odlomak - što se teološkoga razmišljanja tiče - opisne naravi i da ne donosi sudove. Kao što i sami vidite, riječ je o jednostavnom nabrajanju različitih praksa koje pokret New age promiče i prakticira kao alternativu tradicionalnoj medicini, pa vatikanski dokument ne ulazi u raspravu jesu li te prakse u skladu s kršćanskom porukom i vjerom. Mnoge od tih praksa nisu u proturječju s našim vjerovanjem i s kršćanskim naukom niti predstavljaju opasnost za vjernike. Tako je u brojnim katoličkim bolnicama po svijetu, kao metoda liječenja, prihvaćena akupunktura, a među raznim biljnim lijekovima nalaze se i lijekovi sv. Hildegarde, dok se travarstvom i promicanjem liječenja biljkama bave - već stoljećima - brojne redovničke muške i ženske zajednice. Isto tako, muzikoterapija predstavlja jedno od redovitih sredstava za rehabilitaciju od hendikepa, a terapeutski dodir (healing touch) podučava se na nekim tečajevima pastorala zdravstva itd.
Problem ili pitanje koje se zapravo postavlja je sljedeće: koriste li se te prakse za širenje New agea? Ako je odgovor potvrdan, onda se to svakako tiče i vjere i Crkve. Nisu sve prakse na istoj razini, niti sa stajališta stvarne terapijske učinkovitosti, niti sa stajališta mogućih filozofsko-vjerskih matrica koje nisu kršćanske. Ono na što Crkva upozorava činjenica je da za vjernika nije dovoljno tek »uočiti« da je određeni lijek ili sredstvo, u pojedinačnom slučaju, bio koristan. Kao liječnici znate (a mi smo to isto pokušali proučiti) da suvremena medicina, da bi se utvrdila stvarna učinkovitost terapijskoga postupka, koristi stroge rezultate takozvanog EBM-a (Evidence based medicine), tj. medicine utemeljene na dokazima, da tako kažemo. Stoga, bez obzira na činjenicu da određeno sredstvo ponekad i nekome »čini dobro«, mora ga se dati na strogu kontrolu učinkovitosti. Svi vjernici su slobodni - i Crkva im u tom slučaju ništa i ne predbacuje - izabrati terapijsku metodu koja im se čini prikladnom i za koju smatraju da im može pomoći, ukoliko ta metoda ne znači izbjegavanje medicinskih metoda dokazane učinkovitosti. Zanemariti te metode značilo bi svjesno utjecati pa čak i ugrožavati vlastito zdravlje, a u nerijetkim slučajevima čak i zdravlje drugih - naprimjer nagovaranjem da napuste »tradicionalnu medicinu« i prepuste se u potpunosti alternativnim metodama liječenja, za koje nema pouzdanih dokaza učinkovitosti.
Što se drugoga aspekta tiče (tj. mogućih filozofsko-vjerskih matrica koje nisu kršćanske i koje s kršćanstvom doista nisu pomirljive), dovoljno je od slučaja do slučaja provjeriti i potvrditi da medicina o kojoj je riječ nema nikakvih magijskih, ezoterijskih ili praznovjernih implikacija. Važno je da nije riječ o nekom ideološkom i pseudoreligijskom sustavu koji je u sukobu s izvornom kršćanskom vjerom, na čije odrednice dokument upozorava.
Iz svega se nameće i već izrečeni zaključak: Ako se katolički vjernik utječe alternativnoj medicini, onda posrijedi mora biti promišljeni, odvagnuti izbor terapije i prepuštanja u Božju volju, a ne smije biti riječ o izboru nove vjere.

Glas Koncila, broj 24 (1773), 15.6.2008.

Moje osobno mišljenje jest da su se i ljudi od pamtivjeka liječili prirodnim putem, biljkama, i zašto to ne bi činili i danas.
Ne vjerujem da tvornice koje rade biljne pripravke vraćaju i magijaju nego se služe recepturama slično kao i kod tvornica koje proizvode npr. antibiotik. Stvar je u tome da čovjek kao i u svemu treba biti uravnotežen i normalan i ne prestati koristiti konvencionalnu medicinu onda kada je ona potrebna. Što se homeopatije tiče isto tako, nisam sklona nekom nadriliječništvu, već doktorima medicine koji su nakon studija proučavali i obrazovali se u homeopatskom smjeru.
Voljela bih kada bi samnom podijelili vaša saznanja i iskustva. Najviše me zbunjuje činjenica da sam od strane nekolicine katoličkih svećenika dobila različita stajališta.
Lijepi pozdrav

Vrh

PostPostano: Ned tra 19, 2009 17:41 

marijaazg je napisao/la:
...Moje osobno mišljenje jest da su se i ljudi od pamtivjeka liječili prirodnim putem, biljkama, i zašto to ne bi činili i danas.
Ne vjerujem da tvornice koje rade biljne pripravke vraćaju i magijaju nego se služe recepturama slično kao i kod tvornica koje proizvode npr. antibiotik. Stvar je u tome da čovjek kao i u svemu treba biti uravnotežen i normalan i ne prestati koristiti konvencionalnu medicinu onda kada je ona potrebna. Što se homeopatije tiče isto tako, nisam sklona nekom nadriliječništvu, već doktorima medicine koji su nakon studija proučavali i obrazovali se u homeopatskom smjeru.
Voljela bih kada bi samnom podijelili vaša saznanja i iskustva. Najviše me zbunjuje činjenica da sam od strane nekolicine katoličkih svećenika dobila različita stajališta.
Lijepi pozdrav

nešto si pobrkala to nije nikakvo prirodno liječenje niti liječenje biljkama.Homeopatija se bazira na principu da se bolesti liječe vrlo malim dozama tvari koje izazivaju simptome kao u te bolesti.

To je upravo suprotno znanosti ne kojoj se bazira klasična medicina pa se zato svrstava u alternativnu medicinu.Čitao sam malo o radovima koji su rađeni o homeopatiji,tu su bili uspoređeni radovi dosta različitih autora i vidjelo se da stupanj uspješnosti nije statistički značajan.Samo je kod nekolicine autora stupanj uspješnosti bio visok i na ljudima i na životinjama pa tu je iz aviona vidljivo da su autori tih radova namještali rezultate,kod svih ostalih autora stupanj uspješnosti tim načinom liječenja je bio zanemariv.

Evo ti link na Wikipediju pa malo više o tome pročitaj

http://hr.wikipedia.org/wiki/Homeopatija

Vrh

PostPostano: Pon tra 20, 2009 08:34 

marijaazg je napisao/la:
Lijepi pozdrav

Lijepi pozdrav i tebi Marijaazg,
razumijem da te zbunjuje činjenica kako si dobila različite odgovore od pojedinih svećenika, pretpostavimo da su reagirali na temelju svog iskustva i činjenica koje su im prezentirane pa otuda i različiti odgovori.
Međutim ovaj odgovor iz Glasa Koncila koji si citirala je zapravo jako dobar i potpun odgovor na tvoje pitanje.
Odgovor od P.James-a nije toliko širok ni dovoljno argumentiran pa mu treba pristupiti trezveno. Npr ako je čajem od koprive dopro oprati kosu onda razlog za neupotrebu koprive ne može biti to što koprivu spominju neki indijski sveti spisi.

Vrh

PostPostano: Uto tra 21, 2009 11:50 

Hvala vam obojici na vašim mišljenjima i hvala što ste mi se uopće željeli obratiti i pokušati mi pomoći....

To sve što me muči naravno da je prvenstveno osobne prirode i ne bih željela krivo odlučiti. Naime, imam dosta prijatelja koji imaju djecu kojima klasična medicina nije uspjela pomoći (radi se o raznim alergijama, osipima pa čak i asmi). Ona im je kao i uvijek pomogla kada su simmptomi bili jaki i medikamentima ih se uspjelo ublažiti s time da je došlo do toga da su se djeca morala odreći hrane na koju su bila alergična. Tako ih je put naveo na homeopatiju i nakon nekih cca 6 mjeseci do godinu dana stanje organizma se popravilo i djeca normalno mogu jesti sve. Budući imam sličnu situaciju u obitelji, a saznavši da katoličko mišljenje o homeopatskom načinu liječenja dvoji, naprosto ne želim učiniti nešto što bi bilo protiv njega.
A kako mi se članak koji sam citirala iz Glasa Koncila čini zrelim i prihvatljivim htjela sam ćuti još poneko mišljenje.

Usput... Barnaba.... i ja mislim kao i ti..... To što pijem čaj i jedem rižu ne znači da prihvaćam nečiju ideologiju i da me to udaljava od moje vjere...... na kraju krajeva, zar nam nije upravo dragi Bog dao sve te razne mogućnosti da nam pomognu, sa naglaskom naravno na saznanje da je to od njega i da ništa ne zlorabimo i ne otrgne nas od Njega.... iskreno se nadam da nisam u krivu...

Hvala vam obojici još jednom..... ako vas put nanese do još nekih saznanja voljela bih da ih podijelite samnom....

Vrh

PostPostano: Uto tra 21, 2009 17:34 

Mislim da i ovdje dobro dođe ono pravilo o jedenju mesa žrtvovana idolima. Osobno smatram da prihvaćanje takvog liječenja ne znači prihvaćanje nekakvog duhovnog "svijeta". Mnogim stvarima u prirodi nisu otkrivena svojstva ili ih se ne razumije pa se sve trpa u kojekakve kategorije.
Npr. Odavna su rašljari tražili vodu, a da to nije imalo nikakve veze s nekim posebnim duhovnim svijetom. Danas mnogi tvrde kako je rašljarstvo nešto zlo.

Vrh

PostPostano: Uto tra 21, 2009 20:12 

sara je napisao/la:
Npr. Odavna su rašljari tražili vodu, a da to nije imalo nikakve veze s nekim posebnim duhovnim svijetom. Danas mnogi tvrde kako je rašljarstvo nešto zlo.

Kad bi voda samo bila u pitanju? Tu se često trpaju razne "energije" i prisutne su razne zloupotrebe, karakteristične za New age.

Vrh

PostPostano: Sri tra 22, 2009 13:03 

Baš sam zato tu stvar spomenula. Treba znati i htjeti lučiti stvari. Možda i neki kristal ili što ja znam ima ovakve ili onakve valove koji imaju čisto naravno djelovanje, ali ga mi ne poznajemo. Onda to netko ubaci u okvir new agea i odmah ispadne protukršćansko. Čini mi se da u ovakvim stvarima treba puno više odmjerenosti i promišljenosti.

Vrh

PostPostano: Sri tra 22, 2009 16:38 
Administrator

Gutaperka je dobro napisao, Homeopatija nije nikakvo biljno liječenje niti liječenje biljkama. To je bit svega, homeoterapija se osim na tim preparatima zasniva i na "duhovnom" izliječenju.
Vjerujem da je u tom smislu i p. James govorio kada je rekao da se katolici time ne bi smjeli baviti. Ovdje govorimo o homeopatiji kao medicini New Agea, a ne o biljnim preparatima samim po sebi. Naravno da se prirodni lijekovi mogu koristiti (po mogućnosti u suradnji sa doktorom - pogotovo ako su mala djeca u pitanju, jer ako je nešto prirodno, ne znači da ne može biti štetno). Cijela zbrka je zapravo nastala upravo zato što se homeopatija i liječenje prirodnim ljekovima (npr. upotreba čaja od koprive, kako je spomenuo Barnaba) poistovjećuje, a to nije isto.

marijaazg je napisao/la:
Što se homeopatije tiče isto tako, nisam sklona nekom nadriliječništvu, već doktorima medicine koji su nakon studija proučavali i obrazovali se u homeopatskom smjeru.

Hrvatska liječnička komora "promiče znanstvene postupke dijagnostike i liječenja a suzbija nadriliječništvo" (čl. 33. t. 7).
Gdje tu svrstati homeopatiju? Kao primjer, čitao sam da je u Sloveniji liječnicima dopušteno bavljenje homeopatijom, ali samo uz uvijet povratka liječničke licence.
Isto tako, postoje liječnici (jednog poznajem) koji su proučavali i koriste Reiki, te ga često kod terapija izliječenja kombiniraju sa homeopatijom. To su komplementarne metode, metode medicine New Agea.
Da bi bilo jasnije zašto je homeopatija spomenuta u crkvenom dokumentu, evo i jednog citata iz knjige D. Anrewsa "Homeopatija" koji dobro pokazuje da se ne radi o znanosti:
"Homeopati vjeruju da u svakom čovjeku postoji inteligentna energija, koja odražava ravnotežu između tijela, duha i osjećaja i koja upravlja sposobnošću za liječenje i održavanje organizma. Ta se energija zove vitalna snaga, pojam koji je zajednički kulturama širom svijeta. U akupunkturi ona se zove 'chi', a u indijskoj kulturi 'prana'. U homeopatskoj praksi za spravljanje lijekova koristi se iscjeljujuća energija živih bića (...)"

U svakom slučaju predlažem savjetovanje sa svećenikom koji je dobro upoznat sa tom alternativnom praksom.

Vrh

PostPostano: Pon tra 27, 2009 16:16 

Giovi.... hvala što si se uključio..... zanima me kako tumačiš članak iz Glasa Koncila?

Vrh

PostPostano: Pon tra 27, 2009 23:17 
Administrator

Pa mislim da je članak prilično jasan i ne treba ga posebno tumačiti. U vezi homeopatije komentirat ću samo dvije rečenice:
"(...)dovoljno je od slučaja do slučaja provjeriti i potvrditi da medicina o kojoj je riječ nema nikakvih magijskih, ezoterijskih ili praznovjernih implikacija"
i
"Iz svega se nameće i već izrečeni zaključak: Ako se katolički vjernik utječe alternativnoj medicini, onda posrijedi mora biti promišljeni, odvagnuti izbor terapije i prepuštanja u Božju volju, a ne smije biti riječ o izboru nove vjere."

U homeopatiji se po mom mišljenju može naći sve navedeno.
Npr. ako pogledamo oznake sastava na bočici pripravka, vidi se da se radi o običnoj vodi, a ostali sastojci (među kojima su osim običnih biljaka i bunika, arsen i živa) služe kao "duhovni sastojci" i zapravo ih ni nema. Oznake sastava objašnjene su na stranici Udruge korisnika homeopatije:

"Način proizvodnje C potencija: jedan dio majke tinkture se stavlja u 99 dijelova vode ili etilnog alkohola (omjeru 1:99). Ova se otopina trese/udara 20-40 puta. To je potencija 1C. Zatim se opet 1 dio ove otopine miješa s 99 dijelova vode i trese. To je potencija 2C. Otopine iznad 12C ne sadrže materijelne doze substance. (...) Što se remedija više razrjeđuje i trese, to je potencija remedije viša. Što je potencija viša, to je remedija jača, dublje liječi i duže djeluje."

I još jednom potvrda toga:
"Homeopatski pripravci su toliko razrijeđeni da većina više nema nikakva kemijska svojstva, odnosno potpuno su energetski."

Pa ako homeopatski "lijekovi" nemaju više nikakva kemijska svojstva koja bi utjecala na materiju tj izliječenje tijela, ostaje samo duhovni dio, tj. čista energija koja, prema homeopatima, iscjeljuje duh i tijelo. Što se pripravak više trese, to je ta energija jača.
Dakle, radi se o korištenju magijskih načela kao i ezoterijskih, praznovjernih, i na kraju na neki način i novoj vjeri, naime ukoliko korisnik ne vjeruje u homeoterapiju, neće biti učinka, jer su preparati u većini slučajeva zapravo obična voda, koja bez ovih "duhovnih sastojaka" ili "energije" ne može liječiti.

Vrh

PostPostano: Uto tra 28, 2009 18:53 

Hvala ti na odgovoru.
Još bih te željela pitati za mišljenje kako komentiraš činjenicu da je dijete (radi se o djetetu od 3 godine) kojemu nisu pomogli dermatolozi, prestale sve alergije i osipi. Ako te mješavine djeluju na psihu, razumjela bih kada bi si odrasla osoba umislila da će mu to pomoći, ali dijete ili npr. čitala sam kako homeopatija pomaže i životinjama.
Ja nekako nemogu vjerovati da bi mi štetio takav proizvod jer mi ni napamet ne pada da bih promijenila svoj način mišljenja spram vjere....
Baš bih voljela da mi odgovoriš što ti misliš.

Vrh

PostPostano: Uto tra 28, 2009 22:51 
Administrator

marijaazg je napisao/la:
Ako te mješavine djeluju na psihu, razumjela bih kada bi si odrasla osoba umislila da će mu to pomoći, ali dijete ili npr. čitala sam kako homeopatija pomaže i životinjama.

Osobno ne mislim da se radi o umišljanju (dakle nije samo placebo efekt), već o stvarnom duhovnom utjecaju (kemijski su preparati većinom samo voda, dakle kemijskog utjecaja na tijelo nema).

marijaazg je napisao/la:
Ja nekako nemogu vjerovati da bi mi štetio takav proizvod jer mi ni napamet ne pada da bih promijenila svoj način mišljenja spram vjere....

Voda ti sigurno neće tjelesno štetiti, a za duhovne energije se najbolje savjetovati sa svećenikom koji se dobro razumije u tematiku i koji je upoznat sa konkretnim slučajem. (Mijo Nikić, Josip Blažević, itd.)

Vrh

PostPostano: Sri tra 29, 2009 20:59 

Hvala ti puno Giovi...., svakako bih sa njima porazgovarala jer kako sam na početku navela, oni svećenici sa kojima sam razgovarala su oprečnih mišljenja... da li znaš kako doći do njih (Mije Nikića i J. Blaževića) ?

Vrh

PostPostano: Sri tra 29, 2009 22:10 
Administrator

Razgovor s Mijom Nikićem probaj dogovoriti na

BAZILIKA SRCA ISUSOVA
Zagreb, Palmotićeva 33
Tel: (01) 4803-000 - porta

Vrh

PostPostano: Pon svi 04, 2009 16:48 

Puno hvalaaaa.....

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po