Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Ned tra 26, 2026 10:35

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Pravila foruma

Ovdje možemo postavljati svoja pitanja u vezi katoličkog nauka i duhovnosti,
a odgovore će pokušati dati prije svega oni sa teološkim znanjem.
Pitanja neka budu konkretna i jasna, te u vezi onoga što je bitno za naše spasenje i duhovni rast.

Započni novu temu Odgovori  [ 4 post(ov)a ] 
Autor Poruka
PostPostano: Sub srp 06, 2013 14:28 

Što mislite o situaciji oko ove enciklike - naime, u medijskim napisima (uključujući i vjerske portale) autorstvo enciklike pripisuje se obojici papa, a na kraju je kao autor ipak potpisan aktualni papa. A opet ispada da je papa Franjo napisao samo uvod u kojem praktički kaže kako nije on napisao encikliku.
Malo mi sve to pretjerano i ne izgleda mi baš kao neki "fair play". Vjerujem da je encikliku napisao papa Benedikt XVI i mislim da nije bio problem sada ju objaviti pod njegovim imenom. Samo su ju mogli ranije datirati.
Što vi mislite? Was sagst du? What do you think? Что вы думаете?

Vrh

PostPostano: Sub srp 06, 2013 15:33 

Filip je napisao/la:
Što mislite o situaciji oko ove enciklike - naime, u medijskim napisima (uključujući i vjerske portale) autorstvo enciklike pripisuje se obojici papa, a na kraju je kao autor ipak potpisan aktualni papa. A opet ispada da je papa Franjo napisao samo uvod u kojem praktički kaže kako nije on napisao encikliku.
Malo mi sve to pretjerano i ne izgleda mi baš kao neki "fair play". Vjerujem da je encikliku napisao papa Benedikt XVI i mislim da nije bio problem sada ju objaviti pod njegovim imenom. Samo su ju mogli ranije datirati.
Što vi mislite? Was sagst du? What do you think? Что вы думаете?

Encikliku može izdati samo papa. Da bi Benediktovo djelo bilo izdano kao enciklika, a ne privatno razmišljanje, morao ju je potpisati papa Franjo. Stvar posve jasna - takva su pravila u Crkvi, jer enciklika ima određenu težinu.

Vrh

PostPostano: Sub srp 06, 2013 15:39 

A, da, znam to. Zato sam mislio da ju se možda ranije datiralo ili štogod.....
Da se papa Benedikt XVI nije odrekao službe enciklika bi bila "njegova". No, nije autorstvo najvažnije. Dogodilo se što se dogodilo i bitno da Crkva ide dalje.
Papa Benedikt XVI je velik čovjek i siguran sam da mu ovo smeta manje nego meni, ahha.....tj. uopće mu ne smeta.

Vrh

PostPostano: Sub srp 06, 2013 17:47 

Filip je napisao/la:
A, da, znam to. Zato sam mislio da ju se možda ranije datiralo ili štogod.....
Da se papa Benedikt XVI nije odrekao službe enciklika bi bila "njegova". No, nije autorstvo najvažnije. Dogodilo se što se dogodilo i bitno da Crkva ide dalje.
Papa Benedikt XVI je velik čovjek i siguran sam da mu ovo smeta manje nego meni, ahha.....tj. uopće mu ne smeta.

On je znao da je ne može objavit nakon odreknuća i sigurno mu ne smeta.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 4 post(ov)a ] 

Vrijeme na UTC + 01:00 sata