Veliki pozdrav svima,
Nov sam na forumu i pre svega zeleo bih da kazem kako su mi teme na ovom forumu jako zanimljive, volim citati razlicita misljenja ljudi i razmisljati o njima, tako da svaka cast sto pruzate svakom coveku da vidi posmatranje odredjene teme sa razlicitih aspekata. O ovome sto ja zelim pitati sam jako malo nasao i nije mi najjasnije. Mislim da bi trebalo najpre da vas upoznam sa mojim slucajem. Imam 19 godina, roditelji su mi pravoslavci, ali oboje iz mesanih brakova, pa su odrasli u obe vere, te je takav slucaj i sa mnom. Svake godine slavimo oba Bozica, oba Usrksa, ali ja sve vise kako vreme prolazi, sam razocaran u pravoslavlje, konkretno u Srpsku pravoslavnu crkvu (u daljem tekstu SPC). Zasto sam razocaran u SPC? Pre svega zbog velikog povezivanja nacije sa verom, sto je kod katolika manje izrazeno, jer su svi povezani na celu sa Papom. Takodje sam primetio da pravoslavci mnogo vise kritikuju katolicanstvo nego obrnuto. Isao sam na pravoslavnu veronauku, i bukvalno su nam kao deci u osnovnoj skoli ispirali mozak kako Katolicka crkva naplacuje oprostaj grehova, kako je to nedopustivo, i govorili nam o raznim prelazima Nemaca u pravoslavlje, i bukvalno govorili da je to "prava vera". Kako sam odrastao, poceo sam da se odaljujem od te crkve, prestao sam ici u crkvu kao ranije, jer mi je zaista dosta razmisljanja da su samo Srbi pravoslavci, a ja za sebe ne mogu reci da sam Srbin, daleko od toga, cak moj deda (tatin tata) je bio katolik, pa je i to razlog zasto bih presao, da povratim pravilno nasledjivanje vere. Ne svidjaju mi se izjave patrijarha i mitropolita, crkva siri mrznju prema razlicitosti i to se vidi,a ja definitivno nisam tako vaspitavan. Vec sam poceo otvoreno pred ostalima da naginjem katolicanstvu, cak imam i druga koji razmislja slicno kao i ja, uglavnom su razlozi da povratimo veru u kojoj smo trebali odrasti, ali kao sto sam naveo ja imam jos dosta razloga zasto bih ovo uradio. Ove godine punim 20 godina i voleo bih da ovim cinom zapocnem svoj zivot od pocetka, naravno svaka vera ima veoma produhovljene ljude, pa i pravoslavlje, ali kada vec patrijarh predstavlja primer vernika, koji siri mrznju prema npr. ljudima druge seksualne pripadnosti, a malo skrivenije i vernicima drugih vera, ja ne zelim biti takav vernik, niti da mi je on primer. Nadam se da ste shvatili sta zelim reci, pa bih vas zamolio, ukoliko neko zna, kakav je postupak prelaska iz pravoslavlja u katolicanstvo, citao sam da se ne moram opet krstiti i da se priznaje pravoslavno krstenje, ali nikako ne mogu naci tacno sta treba da uradim, odakle da krenem, samo pise da je to neki administrativni posao uglavnom, dok za prelazak u pravoslavlje ima citava rasprava na forumima, zato mi je potrebna vasa pomoc!