Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Ned tra 26, 2026 12:32

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Pravila foruma

Ovdje možemo postavljati svoja pitanja u vezi katoličkog nauka i duhovnosti,
a odgovore će pokušati dati prije svega oni sa teološkim znanjem.
Pitanja neka budu konkretna i jasna, te u vezi onoga što je bitno za naše spasenje i duhovni rast.

Započni novu temu Odgovori  [ 3 post(ov)a ] 
Autor Poruka
PostPostano: Pet ruj 05, 2014 18:48 

Pozdrav svim pravednicima i istinoljubcima!ja sam nedavno tražila od svog župnika da dobijem blagoslov od pape za vjenčanje i rekao mi je da se to ne može više dobit zbog prevelikog broja rastava...
Ja sam se pomirila s tim vjerujući da su to nova Crkvena pravila koja vrijede za sve vjernike.Međutim,mjesec dana nakon mog vjenčanja druga mlada je dobila (blagoslov od pape,poljubac za početak braka i pričest za kumove,te bližu rodbinu-naravno ja to nisam imala).Jako razočarana postavljam pitanje odgovornim Crkvenim poglavarima da li je dozvoljeno da svaki župnik radi po svojoj osobnoj procjeni ili postoji jedan Crkveni ženidbeni obred koji vrijedi za sve vjernike??????????????

Vrh

PostPostano: Sub ruj 06, 2014 07:38 

marijabistrica je napisao/la:
Pozdrav svim pravednicima i istinoljubcima!ja sam nedavno tražila od svog župnika da dobijem blagoslov od pape za vjenčanje i rekao mi je da se to ne može više dobit zbog prevelikog broja rastava...
Ja sam se pomirila s tim vjerujući da su to nova Crkvena pravila koja vrijede za sve vjernike.Međutim,mjesec dana nakon mog vjenčanja druga mlada je dobila (blagoslov od pape,poljubac za početak braka i pričest za kumove,te bližu rodbinu-naravno ja to nisam imala).Jako razočarana postavljam pitanje odgovornim Crkvenim poglavarima da li je dozvoljeno da svaki župnik radi po svojoj osobnoj procjeni ili postoji jedan Crkveni ženidbeni obred koji vrijedi za sve vjernike??????????????

Ajde, makar si mene prosvijetlila - prvi put čitam da postoji papin blagoslov za mladence. A što mu je to poljubac za početak braka i pričest za kumove (uz put, to su samo svjedoci, kod braka nema kumstva kako god mi to zvali!)? Bila sam na puno vjenčanja, ali prvi put čujem za ovakvo nešto.

Vrh

PostPostano: Sub ruj 06, 2014 08:53 
Administrator

I ja prvi put čujem, ali vidim da postoji papir sa papinim blagoslovom koji se može naručiti iz Vatikana.
To je izgleda sad postala "fora", pa čitam da i nevjernici to kupuju za vjenčani poklon jer nije skupo, a tako se svi raznježe kad to dobiju.
Navodno se može osobno naručiti iz Vatikana i čeka se mjesec-dva.

Što se tiče poljupca za početak braka, probaj pojasniti na što misliš?

U vezi pričesti za sve a ne samo mladence, ovisi je li održan samo obred vjenčanja ili cijela misa, u drugom slučaju svi mogu pristupiti pričesti.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 3 post(ov)a ] 

Vrijeme na UTC + 01:00 sata