Maarijan je napisao/la:
Oduvijek sam bio osjetljiv na razne situacije ali ovo se sada manifestira i fizickim simptomima. Isao sam kod lijecnika. Kaze da je sve na zivcanoj bazi i da se trebam smiriti. Sada mi je tesko funckionirati u zivotu. Stalno me hvata strah i panika. One nemaju nekakav povod to su i najmanje sitnice. Ne mogu razbistriti misli stalno mi se vrti neka losa misao
Kad ti loša misao padne napamet, nemoj ju analizirati ni produbljivati, jednostavno reci:
Moje je srce u Božjim rukama i to ponavljaj i misli na to, ako se bilo što loše dogodi sada ili u budućnosti, tvoje je srce jedino u Božjim rukama. Ponavljaj to sve dok ne počneš misliti na nešto drugo, dobro. Možeš i ponavljati u sebi:
Vjerujem u Boga koji me drži u svojoj ruci...
Često kad se sjetiš ponavljaj te misli (ili neke druge iz psalama koji te ohrabruju) i vidjet ćeš da ćeš s vremenom biti utješen.
Čitaj 1. poslanicu sv. Ivana apostola, polako i razmatraj svaku riječ...
Svakako preporučujem i da nabaviš malu knjigu "Biblijska psihoterapija" o. Mije Nikića i da dan za danom prolaziš po jednu od "10 zapovijedi" iz te knjižice. Jeftina je, nekih 30-tak kn, ali izuzetno bogata smislom. Ta knjižica je i meni puno pomogla kad sam bila u sličnoj situaciji.
Da bi strah nestao, trebaš se ogledati u Božjem svjetlu (napraviti iskren ispit savjesti), prihvatiti sebe i pomiriti se sam sa sobom, prihvatiti Božju ljubav prema sebi jer je to neprocjenjivo i osloniti se potpuno na Njega. Znam da to već sigurno pokušavaš, ali ono što se zavuče u dubine duše ne prolazi tek tako preko noći. Simptomi će još možda potrajati neko vrijeme, ali ne obraćaj pažnju na njih, budi uvjeren da uistinu treba vremena - i to je dobro - i da ćeš svakako potpuno ozdraviti. Svaki dan pomalo pokušavaj činiti ovo što sam ti rekla i vidjet ćeš da svjetlo dolazi u tvoju dušu... Život je uistinu dobar i lijep...LP