Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Ned vel 01, 2026 23:46

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Pravila foruma

Ovdje možemo postavljati svoja pitanja u vezi katoličkog nauka i duhovnosti,
a odgovore će pokušati dati prije svega oni sa teološkim znanjem.
Pitanja neka budu konkretna i jasna, te u vezi onoga što je bitno za naše spasenje i duhovni rast.

Započni novu temu Odgovori  [ 4 post(ov)a ] 
Autor Poruka
PostPostano: Čet pro 26, 2019 19:21 

Pozdrav, od treceg razreda srednje skole mi se javljala zelja da budem katolicki svestenik. Ponekad me prodje, ponekad dodje. Inace nisam krsten, otac mi je evangelista, a majka pravoslavna hriscanka. Par puta sam otisao iz "sprdnje" u katolicku crkvu i osetio sam neki mir. Znam da bih mogao postati pastor, ali ne cini mi se da je to najbolji izbor za mene. Gledao sam video snimke na ovu temu i ne mali broj svestenika je imao slican poziv. Ako nekada poziv bude toliko jak i odlucim da krenem ovim putem da li ce mi diploma iz oblasti informacionih tehnologija biti dovoljna da "zadovoljim kriterijum obrazovanja" ili cu morati zavrsiti filozofski ili bogoslovski fakultet?

Vrh

PostPostano: Čet pro 26, 2019 23:38 

Pozdrav, od treceg razreda srednje skole mi se javljala zelja da budem katolicki svestenik. Ponekad me prodje, ponekad dodje. Inace nisam krsten, otac mi je evangelista, a majka pravoslavna hriscanka. Par puta sam otisao iz "sprdnje" u katolicku crkvu i osetio sam neki mir. Znam da bih mogao postati pastor, ali ne cini mi se da je to najbolji izbor za mene. Gledao sam video snimke na ovu temu i ne mali broj svestenika je imao slican poziv. Ako nekada poziv bude toliko jak i odlucim da krenem ovim putem da li ce mi diploma iz oblasti informacionih tehnologija biti dovoljna da "zadovoljim kriterijum obrazovanja" ili cu morati zavrsiti filozofski ili bogoslovski fakultet?

ta diploma ce ti biti dovoljna

Vrh

PostPostano: Pet pro 27, 2019 19:23 
Administrator

Pa najvažnije od svega, ne možeš biti katolički svećenik ako najprije nisi katolik.
A tek onda je između ostalog potrebno neko osnovno obrazovanje u vjeri, odnosno 5+1 godina bogoslovnog fakulteta.

Vrh

PostPostano: Pet pro 27, 2019 19:45 

[quote="Giovi » Pet pro 27, 2019 19:23"]Pa najvažnije od svega, ne možeš biti katolički svećenik ako najprije nisi katolik.
A tek onda je između ostalog potrebno neko osnovno obrazovanje u vjeri, odnosno 5+1 godina bogoslovnog fakulteta.[/q
Nisam katolik zbog druge sredine u kojoj sam odrastao. Otici cu na ispoved da probam objasniti svesteniku tu zelju koju imam. Naravno krstenje se podrazumeva. Gledao sam na jutubu da su ljudi prolazili seminare, da li je to kap bogoslovski fakultet ili obuka kroz neko iskusenje? Koliko sam shvatio na seminaru te testiraju da vidis imas li to sto je potrebno i da li je poziv pravi.
Cini mi se da imam vokaciju, ali ovo je ozbiljna stvar. Verujem da ce Bog opremiti neopremljene (mene). Sada sam vernik, ali ukoliko je stvarno poziv od Boga zeleo bih da ga poslusam. Na kraju dana Bog pored roditelja zeli ono sto je najbolje za tebe.
Inace, hvala na odgovorima.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 4 post(ov)a ] 

Vrijeme na UTC + 01:00 sata