Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Čet ožu 20, 2025 12:39

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Pravila foruma

Ovdje možemo postavljati svoja pitanja u vezi katoličkog nauka i duhovnosti,
a odgovore će pokušati dati prije svega oni sa teološkim znanjem.
Pitanja neka budu konkretna i jasna, te u vezi onoga što je bitno za naše spasenje i duhovni rast.

Započni novu temu Odgovori  [ 15 post(ov)a ] 
Autor Poruka
PostPostano: Sub lip 08, 2024 08:50 

Katekizam Katoličke crkve uči o nedjeljnoj obavezi u 2180:
Crkveni propis naznačuje i točno određuje zakon Gospodnji: “Nedjeljom i drugim zapovjednim blagdanima vjernici su obvezni sudjelovati u misi”. “Zapovijedi sudjelovanja u misi udovoljava onaj tko ili na sam blagdan ili uvečer prethodnog dana prisustvuje misi gdje god se ona slavi po katoličkom obredu”.
Zanima me ispunjava li katolik nedjeljnu obavezu ako ode na nedjeljnu sv. misu kod Svećeničkog bratstva sv. Pio X?

Vrh

PostPostano: Ned lip 09, 2024 16:50 

Ne vrijedi, jer je njihov kanonski status neregularan i "moralno je nedopušteno da vjernici sudjeluju na njihovoj misi, osim u slučaju nužde i fizičke ili moralne zapriječenosti da sudjeluju na katoličkoj svetoj misi kod ovlaštenog svećenika > prema Zakoniku kanonskog prava, 844.2."

https://web.archive.org/web/20170201193 ... EDSSPX.HTM

Njihov status je šizma, iako su svećenici valjano zaređeni (i suspendirani a divinis) i njihova sveta misa je valjana, kao i neki sakramenti, ali vjernicima se ne preporuča pohađati njihova bogoslužja da ne bi došli u opasnost odvajanja od Crkve.

Vrh

PostPostano: Pon lip 10, 2024 16:54 

Ne vrijedi, jer je njihov kanonski status neregularan i "moralno je nedopušteno da vjernici sudjeluju na njihovoj misi, osim u slučaju nužde i fizičke ili moralne zapriječenosti da sudjeluju na katoličkoj svetoj misi kod ovlaštenog svećenika > prema Zakoniku kanonskog prava, 844.2."

https://web.archive.org/web/20170201193 ... EDSSPX.HTM

Njihov status je šizma, iako su svećenici valjano zaređeni (i suspendirani a divinis) i njihova sveta misa je valjana, kao i neki sakramenti, ali vjernicima se ne preporuča pohađati njihova bogoslužja da ne bi došli u opasnost odvajanja od Crkve.

To je iz 1995. godine. Zar nije bilo promjena u međuvremenu?

Vrh

PostPostano: Uto lip 11, 2024 20:44 

To je iz 1995. godine. Zar nije bilo promjena u međuvremenu?

Trebalo je biti promjena (jedno je vrijeme izgledalo kao da će doći do nekakvog približavanja), jer nikome nije u interesu takva razdvojenost. Problem nije u starom obredu mise, nego u njihovom protivljenju nekim odlukama Drugog vatikanskog sabora...

Vrh

PostPostano: Sri lip 12, 2024 22:53 

Trebalo je biti promjena (jedno je vrijeme izgledalo kao da će doći do nekakvog približavanja), jer nikome nije u interesu takva razdvojenost. Problem nije u starom obredu mise, nego u njihovom protivljenju nekim odlukama Drugog vatikanskog sabora...

Ne slažem se s tvojim odgovorima, a ovo sada ide u raspravu pa bih ja zbog pravila na Odgovorima molila nekoga tko ima novije informacije da to podjeli s nama.
Bilo bi korisno ako netko zna kakva pravila vrijede za nadbiskupije Zagrebačku, Riječku i Splitsku gdje djeluje spomenuto bratstvo.

Vrh

PostPostano: Čet lip 13, 2024 20:17 

Ne slažem se s tvojim odgovorima, a ovo sada ide u raspravu pa bih ja zbog pravila na Odgovorima molila nekoga tko ima novije informacije da to podjeli s nama.
Bilo bi korisno ako netko zna kakva pravila vrijede za nadbiskupije Zagrebačku, Riječku i Splitsku gdje djeluje spomenuto bratstvo.

Bratstvo nije dio nijedne od navedenih biskupija, ono je skroz izvan, pa ne mogu jedna pravila vrijediti za jedne, a druga za druge.. Pogledaj kanonski zakonik..

Vrh

PostPostano: Uto lip 18, 2024 16:06 

Ponovila bih pitinje i molila neka odgovore samo oni koji znaju. Ispunjava li katolik nedjeljnu obavezu ako ode na nedjeljnu sv. misu kod Svećeničkog bratstva sv. Pio X?

Vrh

PostPostano: Sri lip 26, 2024 13:44 

Ponovila bih pitinje i molila neka odgovore samo oni koji znaju. Ispunjava li katolik nedjeljnu obavezu ako ode na nedjeljnu sv. misu kod Svećeničkog bratstva sv. Pio X?

:wink: Oprosti što se još jednom javljam, ali najbolje da o tome razgovaraš sa svojim župnikom ili kojim drugim svećenikom jer oni ti mogu dati i odrješenje.
Ovo je ozbiljna stvar i nije za igrati se s tim, evo u Španjolskoj su nedavno izopćili redovnice koje su se priklonile sedevakantistima...
https://hkm.hr/vijesti/svijet/crkva-u-s ... redovnice/

I na prijašnjem linku (mada je star datum) primjer je oštre reakcije biskupa iz Honolulua koji je izopćio sve vjernike koji su "prešli" tradicionalistima. Njega su ipak nagovorili da ublaži stav i povuče kanonsku kaznu.. iako je šteta u vjerničkim zajednicama bila velika.

Vrh

PostPostano: Čet lip 27, 2024 09:25 

:wink: Oprosti što se još jednom javljam, ali najbolje da o tome razgovaraš sa svojim župnikom ili kojim drugim svećenikom jer oni ti mogu dati i odrješenje.
Ovo je ozbiljna stvar i nije za igrati se s tim, evo u Španjolskoj su nedavno izopćili redovnice koje su se priklonile sedevakantistima...

I na prijašnjem linku (mada je star datum) primjer je oštre reakcije biskupa iz Honolulua koji je izopćio sve vjernike koji su "prešli" tradicionalistima. Njega su ipak nagovorili da ublaži stav i povuče kanonsku kaznu.. iako je šteta u vjerničkim zajednicama bila velika.

Koliko ja znam, nisu ga nagovorili da povuče kaznu, nego je kardinal Ratzinger opozvao exkomunikaciju.

Vrh

PostPostano: Pet lip 28, 2024 16:29 

Pokazuješ posvemašnje neznanje jer FSSPX miješaš s Sedevakantizmom. Ja bih te još jednom lijepo molila da se ponašaš u skladu s pravilima na Odgovorima i ne potičeš raspravu. Neka odgovori netko tko ima informacije ili zna odgovor, a ti očito ne znaš. Mogla bi i ja stavljati stvari koje govore baš suprotno, ali ću se suzdržati pa tebe još jednom molim da se okaniš ove teme. Stavila si što imaš pa nema razloga da se ne držiš pravila.
Ja bih po treći put ponovila pitanje i molila neka odgovore samo oni koji znaju. Ispunjava li katolik nedjeljnu obavezu ako ode na nedjeljnu sv. misu kod Svećeničkog bratstva sv. Pio X? Ako netko ima uputu za Zagrebačku, Splitsku, Riječku i Osječku nadbiskupiju neka me uputi. Hvala.

Vrh

PostPostano: Pet lip 28, 2024 16:32 

Pokazuješ posvemašnje neznanje jer FSSPX miješaš s Sedevakantizmom. Ja bih te još jednom lijepo molila da se ponašaš u skladu s pravilima na Odgovorima i ne potičeš raspravu. Neka odgovori netko tko ima informacije ili zna odgovor, a ti očito ne znaš. Mogla bi i ja stavljati stvari koje govore baš suprotno, ali ću se suzdržati pa tebe još jednom molim da se okaniš ove teme. Stavila si što imaš pa nema razloga da se ne držiš pravila.
Ja bih po treći put ponovila pitanje i molila neka odgovore samo oni koji znaju. Ispunjava li katolik nedjeljnu obavezu ako ode na nedjeljnu sv. misu kod Svećeničkog bratstva sv. Pio X? Ako netko ima uputu za Zagrebačku, Splitsku, Riječku i Osječku nadbiskupiju neka me uputi. Hvala.

To što ti se moj odgovor subjektivno ne sviđa, ne znači da nije točan... Napisala sam prije: raspitaj se kod nekog svećenika.
Ne može misa biti priznata ako je svećenik koji ju služi suspendiran jer je prešao u drugo Bratstvo.

Vrh

PostPostano: Pet lip 28, 2024 16:34 

Tvoje ponašanje nije vrijedno odgovora!
Po četvrti put bi ponovila pitanje i molila neka odgovore samo oni koji znaju. Ispunjava li katolik nedjeljnu obavezu ako ode na nedjeljnu sv. misu kod Svećeničkog bratstva sv. Pio X? Ako netko ima uputu za Zagrebačku, Splitsku, Riječku i Osječku nadbiskupiju neka me uputi. Hvala.

Vrh

PostPostano: Sub srp 27, 2024 14:19 

Po četvrti put bi ponovila pitanje i molila neka odgovore samo oni koji znaju. Ispunjava li katolik nedjeljnu obavezu ako ode na nedjeljnu sv. misu kod Svećeničkog bratstva sv. Pio X? Ako netko ima uputu za Zagrebačku, Splitsku, Riječku i Osječku nadbiskupiju neka me uputi. Hvala.

Pretpostavljam da si u braku, na osnovu nekih tvojih ranijih postova. Ako jesi, pitaj svog muža jer kako kaže Sveto Pismo:
"Žene neka se pokoravaju svojim muževima kao Gospodinu, Jer je muž glava ženi, kao što je i Krist glava crkvi; on je spasitelj tijela. Ali kao što se crkva pokorava Kristu, tako i žene svojim muževima u svemu."

Vrh

PostPostano: Sub srp 27, 2024 14:19 

Pretpostavljam da si u braku, na osnovu nekih tvojih ranijih postova. Ako jesi, pitaj svog muža jer kako kaže Sveto Pismo:
"Žene neka se pokoravaju svojim muževima kao Gospodinu, Jer je muž glava ženi, kao što je i Krist glava crkvi; on je spasitelj tijela. Ali kao što se crkva pokorava Kristu, tako i žene svojim muževima u svemu."

Vrh

PostPostano: Ned srp 28, 2024 10:38 

Čudim se tebi koji se praviš pametan, a nisi u prvom mom obraćanju pročitao da je pitanje općenite naravi, a ne osobno? Ja nemam problem s izvršavanjem nedjeljne obaveze i ne pitam za sebe. Očekivano ti nisi dao jasan odgovor na pitanje jer ti to nije bila niti namjera budući nisi napisao koga bi muž trebao pitati ako on ima dvojbu!?
Dakle za tebe vrijedi kao i za Andrijanu koja je čak bila korektnija pa rekla da se pita svećenika, ali različiti svećenici mogu o tome imati različita mišljenja pa niti njen odgovor nije adekvatan iako je stvarno bolji od tvog jer se odnosi i na djevojke koje nisu udane, mladiće, udovice i stvarno je općenitije naravi od tvog usko smežuranog neodgovora. Međutim ja sam pitala za uputu (neki dokument, neku odluku) u spomenutim nadbiskupijama pa zato i dalje moram po peti put ponoviti pitanje i molila bi neka odgovore samo oni koji to stvarno znaju.
Ispunjava li katolik nedjeljnu obavezu ako ode na nedjeljnu sv. misu kod Svećeničkog bratstva sv. Pio X? Ako netko ima uputu za Zagrebačku, Splitsku, Riječku i Osječku nadbiskupiju neka napiše jasan odgovor. Hvala.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 15 post(ov)a ] 

Vrijeme na UTC + 01:00 sata