purple je napisao/la:
Molila bih da mi netko od klerika definira smrtni grijeh.
Koji zapravo grijesi spadaju u taj grijeh?
I zanima me ako netko ima predbracne odnose da li smije ici na ispovjed ili mu je to apsolutno zabranjeno? Da li je predbracni odnos smrtni grijeh?
Sto Bog ne oprasta? Koji su to grijesi?
Znam da zvucim dosta neuko po tom pitanju ali sam citala o tome i zbunila se jos vise, svatko ima neko svoje misljenje.
Hvala na odgovoru.
Smrtni grijeh je: svjesno, hotimično kršenje Božje zapovijedi u velikoj stvari. Ako fali bilo koja dimenzija od nabrojenih nije smrtni grijeh. (U snu teško opsujem Boga nije mi grijeh jer nisam bio svijestan čina! U lovu sam bio uvjeren da je divlja svinja iza žbuna a bio čovjek - nisam htio ubiti čovjeka! Nemam grijeha ubojstva! Idem na nedjeljnu misu i netko padne ispred mene ja ga odvedem u bolnicu - nisam želio propustiti misu!) iz ovoga je jasno da za težinu grijeha određuje svijest, nakana,..
U teški grijeh spadaju svi teški prekršaji protiv Božjih zapovijedi.
O grijesima protiv VI. (grijesi seksualnosti) upućujem te na moju web stranicu gdje imaš nekoliko tema o seksualnosti gdje će ti biti jasna nauka Crkve o tom pitanju :
http://www.don-ivica.net por rubrikom razno-
Prije bračni odnosi su grješni zato što nemate pravo na tijelo jedan drugoga. Mnogo je šametnije zajednički izgrađivati kuću nego ući u kuću prije nego je izgrađena.
Bog ne oprašta grijehe za koje se ne kajemo, i ustrajemo u grijehu. A na ispovijed treba ići sa svakim grijehom nema grijeha koji bi sprečavao ispovijed.
Ako se želiš nešto duže obavijestiti možeš postaviti pitanje pa ću ti rado odgovoriti.