Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Uto ožu 24, 2026 08:01

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Pravila foruma

Ovdje možemo postavljati svoja pitanja u vezi katoličkog nauka i duhovnosti,
a odgovore će pokušati dati prije svega oni sa teološkim znanjem.
Pitanja neka budu konkretna i jasna, te u vezi onoga što je bitno za naše spasenje i duhovni rast.

Započni novu temu Tema je zaključana [ne možeš uređivati postove ni odgovarati na postojeće].  [ 5 post(ov)a ] 
Autor Poruka
PostPostano: Ned sij 03, 2010 08:58 

Citat:
Križajući s križem na sve četri strane :

EVO KRIŽA GOSPODNJEGA, BJEŽITE STRANKE PROTIVNIKOVE, POBIJEDIO JE LAV IZ PLEMENA JUDINA, KORIJEN DAVIDOV, ALELUJA.

Izvor:http://www.tebe-trazim.com/index.php?option=com_content&task=view&id=48&Itemid=9

Ovako. Ono što mi nije jasno kod ovog dijela privatnog egzorcizma jeste ovo o križanju križem na sve četri strane. Kako to treba učiniti? Radi li se tu o četri strane svijeta ili što? Nisam nikada obavljao osobni egzorcizam pa želim znati sve do u tančine prije nego mi bude potreban (a možda i sad već je).

Unaprijed hvala.
Božji blagoslov.

Vrh

PostPostano: Ned sij 03, 2010 13:26 

cunjozu je napisao/la:
Citat:
Križajući s križem na sve četri strane :

EVO KRIŽA GOSPODNJEGA, BJEŽITE STRANKE PROTIVNIKOVE, POBIJEDIO JE LAV IZ PLEMENA JUDINA, KORIJEN DAVIDOV, ALELUJA.

Izvor:http://www.tebe-trazim.com/index.php?option=com_content&task=view&id=48&Itemid=9

Ovako. Ono što mi nije jasno kod ovog dijela privatnog egzorcizma jeste ovo o križanju križem na sve četri strane. Kako to treba učiniti? Radi li se tu o četri strane svijeta ili što? Nisam nikada obavljao osobni egzorcizam pa želim znati sve do u tančine prije nego mi bude potreban (a možda i sad već je).

Unaprijed hvala.
Božji blagoslov.

Za egzorcizam treba imati odobrenje od biskupa a nikako to obavljati na privatnoj osnovi. Kako osoba koja je napisala ovo, na linku koji si dao, nema teološkog znanja vrlo je upitno i sablažnjujuće da si uzima za pravo takvo što davati javno jer se ne radi o nikakvom egzorcizmu. To je nažalost vrlo čest slučaj kod karizmatički orjentiranih vjernika koji pod utjecajem nekih protestantskih ideja misle da mogu raditi ono za što nikada od Crkve nisu dobili mandat.
To naravno ne znači da svaki vjernik ne treba moliti za zaštitu i pomoć ali valja znati kako je redovit sakramentalni život i sv. misa najbolja zaštita od svih zlih sila. To u ovim navodnim "privatnim (osobnim) egzorcizmima" fali pa su zato i sablažnjiva stvar.
Stoga ti vodi redovit sakramentalni život, tj redovito se ispovjedaj i pričešćuj da bi bio u stanju milosti. U slučaju da ti stvarno zatreba pomoć trebaš se obratiti nekom od službenika Crkve koji će te savjetovati po tom pitanju. Ovakvih samozvane egzorciste koji šire obmanu se okani jer vjerojatno nikom pa ni sebi nisu istinski pomogli.

O tzv. "privatnim egzorcizmima" fra Zvjezdan Linić je rekao:

Čovjek koji se time bavi mora osjećati da to ne radi na svoju ruku, da to nije ništa privatno...
• Ali ima vjernika koji to rade upravo na svoju ruku i bez svećenika!
- To je malo neoprezno s njihove strane. Poznati su ’privatni egzorcizmi’ vjernika gdje se oni služe nekim formulama koje su bliske obredu egzorcizma. Ja im to ne preporučujem jer izlazi iz normalnoga vjerničkoga konteksta.

Imaš sve o tome na linku http://www.zupavelikamlaka.hr/index.php ... -EGZORCIMU

Vrh

PostPostano: Ned sij 03, 2010 13:51 

Barnaba, zahvaljujem ti(vjerujem i u ime mnogih) na objašnjenju Cunjozu-i.
Mislim da postoji jedan oblik(možemo ga tako nazvati) privatnog egzorcizma, kojim ujedno ispovijedamo vjeru u svemogućnost Isusa Krista, a mislim da ga u trenucima napasti trebamo primjenjivati - naravno, s maksimalnom ozbiljnošću i s pouzdanjem u Boga. Glasi otprilike ovako:
.
"U ime Isusa Krista, naređujem vama svim zlim dusima da smjesta napustite ovo mjesto, da se udaljite od mene i odete tamo (na mjesto) gdje vam je Bog odredio"!
Mislm da nije naodmet barem se prekrižiti(i više puta?).
Uporaba blagoslovljene vode također...
.
To sam naučio još u djetinjstvu i uz duboku vjeru djeluje.
Barnaba, molim tvoje mišljenje.

Vrh

PostPostano: Ned sij 03, 2010 21:03 

zdrave je napisao/la:
Barnaba, zahvaljujem ti(vjerujem i u ime mnogih) na objašnjenju Cunjozu-i.
Mislim da postoji jedan oblik(možemo ga tako nazvati) privatnog egzorcizma, ...

Zdrave na ovom dijelu foruma, koji se zove "Odgovori" ne iznose se mišljenja već nastoje dati konkretni odgovori. Pa ako imaš kakav konkretan dokaz da je ovo sto si napisao istina ja te molim da to napišeš inače se može vjernike dovoditi u zabludu.
Egzorcizam je službena molitva Crkve, koja mora biti učinjena s autoritetom Crkve, te ju može obavljati samo svećenik, ovlašten od biskupa, a ima za cilj osloboditi opsjednuta.

Vrh

PostPostano: Ned sij 03, 2010 22:14 

Hvala ti Barnaba.
Da egzorcizam(egsorceo=izganjam, istjerujem lat.) je to što si napisao i u potpunosti se slažem s odredbama Majke Crkve. Takve stvari se stvarno ne bi trebale raditi na svoju ruku. Kao da i ti želiš sam učiniti čin pretvorbe i početi pričešćivati ljude ili ih ispovijedati, ali stvarnu vlast ima svećenik, a on je tu vlast dobio od Krista samoga.

No siguran sam da postoji molitva za zaštitu od zloga. Npr. 'Molitva u Ime Isusovo'. Za zaštitu od zla i ostalih napasti dakako su najbolji sakramenti. Sakramentalni život treba biti na vrhuncu svakom katoliku. A za blagoslov prostora i ostaloga dobre su blagoslovine poput s blagoslovljene vode, a za neki oblik osobnog blagoslova tu su blagoslovljeni nabožni predmeti(križići, krunice, škapulari...).

Iako nisam dobio odgovor na pitanje dobio sam dobru informaciju. Kažu da su tri Božja odgovora na molitvu:,,Da. Ne još. Imam nešto bolje za tebe.'' Ovo je sigurno bio ovaj treći odgovor.

Još jednom hvala.
Božji blagoslov i zagovor Majke Marije i svih svetaca i svetica Božjih.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Tema je zaključana [ne možeš uređivati postove ni odgovarati na postojeće].  [ 5 post(ov)a ] 

Vrijeme na UTC + 01:00 sata