Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Uto ožu 24, 2026 09:55

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Pravila foruma

Ovdje možemo postavljati svoja pitanja u vezi katoličkog nauka i duhovnosti,
a odgovore će pokušati dati prije svega oni sa teološkim znanjem.
Pitanja neka budu konkretna i jasna, te u vezi onoga što je bitno za naše spasenje i duhovni rast.

Započni novu temu Tema je zaključana [ne možeš uređivati postove ni odgovarati na postojeće].  [ 6 post(ov)a ] 
Autor Poruka
 Naslov: Smrtni grijeh?
PostPostano: Sub sij 09, 2010 15:11 

Molila bih da mi netko od klerika definira smrtni grijeh.
Koji zapravo grijesi spadaju u taj grijeh?

I zanima me ako netko ima predbracne odnose da li smije ici na ispovjed ili mu je to apsolutno zabranjeno? Da li je predbracni odnos smrtni grijeh?
Sto Bog ne oprasta? Koji su to grijesi?

Znam da zvucim dosta neuko po tom pitanju ali sam citala o tome i zbunila se jos vise, svatko ima neko svoje misljenje.
Hvala na odgovoru.

Vrh

PostPostano: Sub sij 09, 2010 15:45 

purple je napisao/la:
Molila bih da mi netko od klerika definira smrtni grijeh.
Koji zapravo grijesi spadaju u taj grijeh?

I zanima me ako netko ima predbracne odnose da li smije ici na ispovjed ili mu je to apsolutno zabranjeno? Da li je predbracni odnos smrtni grijeh?
Sto Bog ne oprasta? Koji su to grijesi?

Znam da zvucim dosta neuko po tom pitanju ali sam citala o tome i zbunila se jos vise, svatko ima neko svoje misljenje.
Hvala na odgovoru.

Smrtni grijeh je: svjesno, hotimično kršenje Božje zapovijedi u velikoj stvari. Ako fali bilo koja dimenzija od nabrojenih nije smrtni grijeh. (U snu teško opsujem Boga nije mi grijeh jer nisam bio svijestan čina! U lovu sam bio uvjeren da je divlja svinja iza žbuna a bio čovjek - nisam htio ubiti čovjeka! Nemam grijeha ubojstva! Idem na nedjeljnu misu i netko padne ispred mene ja ga odvedem u bolnicu - nisam želio propustiti misu!) iz ovoga je jasno da za težinu grijeha određuje svijest, nakana,..
U teški grijeh spadaju svi teški prekršaji protiv Božjih zapovijedi.

O grijesima protiv VI. (grijesi seksualnosti) upućujem te na moju web stranicu gdje imaš nekoliko tema o seksualnosti gdje će ti biti jasna nauka Crkve o tom pitanju : http://www.don-ivica.net por rubrikom razno-

Prije bračni odnosi su grješni zato što nemate pravo na tijelo jedan drugoga. Mnogo je šametnije zajednički izgrađivati kuću nego ući u kuću prije nego je izgrađena.

Bog ne oprašta grijehe za koje se ne kajemo, i ustrajemo u grijehu. A na ispovijed treba ići sa svakim grijehom nema grijeha koji bi sprečavao ispovijed.
Ako se želiš nešto duže obavijestiti možeš postaviti pitanje pa ću ti rado odgovoriti.

Vrh

PostPostano: Sub sij 09, 2010 23:53 

Evo kad sam vec pocela pricati o predbracnom odnosu evo jedne konkretne situacije.

Da li osoba smije ici na ispovjed (sto bi znacilo i pricest) ako ima predbracne odnose, ali svjesna da je pretjerano slabog duha u tom podrucju i svjesna da ce opet sagrijesiti? Kako god i koliko god se dugo borila i kajala i raspadala i govorila da nece vise, jednostavno je svjesna da je nemocna u tom podrucju.
Da li se uopce moze ispovjedit grijeh koji je nemoguce iscupat iz sebe i svjestan si da ces ga opet uciniti?
Kao da ti savjest i svijest o odgovornosti prema Bogu nestane u sekundi i postajes druga osoba koja odjednom zeli druge stvari, vodjena nagonom, a ne moralom i Bogom.
U ovom konkretnom slucaju ce doci do braka znaci nije stalno stanje.

Hvala na odgovoru jos jednom.

Vrh

PostPostano: Ned sij 10, 2010 09:37 

purple je napisao/la:
Evo kad sam vec pocela pricati o predbracnom odnosu evo jedne konkretne situacije.

Da li osoba smije ici na ispovjed (sto bi znacilo i pricest) ako ima predbracne odnose, ali svjesna da je pretjerano slabog duha u tom podrucju i svjesna da ce opet sagrijesiti? Kako god i koliko god se dugo borila i kajala i raspadala i govorila da nece vise, jednostavno je svjesna da je nemocna u tom podrucju.
Da li se uopce moze ispovjedit grijeh koji je nemoguce iscupat iz sebe i svjestan si da ces ga opet uciniti?
Kao da ti savjest i svijest o odgovornosti prema Bogu nestane u sekundi i postajes druga osoba koja odjednom zeli druge stvari, vodjena nagonom, a ne moralom i Bogom.

Da prihvaćam da kad se "zapale strasti" da razum tu više nema ništa za reći.. tako bi isto mogaop reći alkoholičar pa ja kad uđem u podrum ne mogu odoljeti a da ne "potegnem". No postoji i ono drugo "I ne uvedi nas u napast" sebi ne dopustiti doći u takvu prigodu.. a to je onda odgovornost za ono što slijedi kasnije... Moj savjet o tom problemu porazgovaraj sa svojim ispovjednikom koji može malo bolje poznavati situaciju pojedinca.. ovako generalno se ne može ulaziti u odgovornost ..

Vrh

PostPostano: Ned sij 10, 2010 11:42 
Administrator

Ispovijed nije valjana ako nema iskrenog kajanja i odluke da više neću griješiti.
Ako znam da ću nakon što sam to ispovijedio odmah ići u grijeh.
Znači potrebno je čvrsto odlučiti da više neću ići u predbračne odnose!

purple je napisao/la:

Nije nemoguće, Bogu je sve moguće ako se ODLUČIMO za to.
Ako se i nakon takve ČVRSTE ODLUKE opet padne u grijeh, to je onda druga stvar, i takva ispovijed je naravno bila valjana, bez obzira na slabost čovjeka. Ove riječi "nemoguće" sugeriraju da nema odluke ni volje da se više ne griješi, niti vjere u Božju pomoć oko toga.

Vrh

PostPostano: Sri sij 13, 2010 19:55 

purple je napisao/la:

Evo jedna odlična pouka iz sv. Pisma:

''U svim svojim djelima misli na svoj konac, pa nećeš nikada griješiti.'' (Sir 7,36)

Kad bi nam vječna sudbina (kako naša, tako i drugih) uvijek bila na umu prije pomisli na grijeh, ne bismo uopće razmišljali da li ga počiniti ili ne.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Tema je zaključana [ne možeš uređivati postove ni odgovarati na postojeće].  [ 6 post(ov)a ] 

Vrijeme na UTC + 01:00 sata