Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Sri tra 22, 2026 22:18

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Pravila foruma

Ovdje možemo postavljati svoja pitanja u vezi katoličkog nauka i duhovnosti,
a odgovore će pokušati dati prije svega oni sa teološkim znanjem.
Pitanja neka budu konkretna i jasna, te u vezi onoga što je bitno za naše spasenje i duhovni rast.

Započni novu temu Tema je zaključana [ne možeš uređivati postove ni odgovarati na postojeće].  [ 6 post(ov)a ] 
Autor Poruka
PostPostano: Sub ožu 27, 2010 00:17 

Može li mi netko napisati kako to ide?
kako je organizirano, što ako je sam i nema drugoga u blizini, je li valjana Euharistija ako je predslavitelj u teškom grijehu?

Vrh

PostPostano: Sub ožu 27, 2010 07:46 

Daba je napisao/la:
Može li mi netko napisati kako to ide?
kako je organizirano, što ako je sam i nema drugoga u blizini, je li valjana Euharistija ako je predslavitelj u teškom grijehu?

Ispovijed svećenika je kao ispovijed svakog kršćanina, a takva je i ispovijed biskupa. Znam da neki župnici običavaju prvi ići na ispovijed kad je tzv. velika ispovijed da to vide okupljeni vjernici. U toj stvari za svećenika ne postoji nikakva razlika u odnosu na ostale vjernike.

Ponajprije tko može za drugoga tvrditi da je u teškom grijehu? Može tvrditi da je netko učinio veliko zlo, ali ne drugo. Osobna grješnost ili svetost svećenika ne utječe, ni na koji način, na njegovu službu, jer on tu službu vrši u osobi Krista, kao službenik Crkve, a ne Pero, Ante ili bilo tko. Za svoju grešnost on odgovara Bogu.

Vrh

PostPostano: Ned ožu 28, 2010 08:56 

Svećenik na Misi, dok su riječi pretvorbe, djeluje In persona Christi - U osobi Krista. To znači da kad on kaže:,,Ovo je moje Tijelo....'' to govori Krist kroz njega.
To nije ni smiona ni presmiona tvrdnja jer je to nauk Crkve. Siguran sam da ima u KKC. Ako ništa drugo pitaj Snenog. Pa on je sam svećenik. Tko ti to može bolje objasniti?

Isto tako - da. Njegova grešnost ne utječe na misnu žrtvu. I da je pobio cijelo selo te potom otišao služiti Misu po njegovim bismo rukama imali Krista pod prilikama kruha i vina. Njegova je stvar hoće li se pričestiti svetogrdno ili ne. Isto kao i mi. Kao što je Sara rekla, svećenik je u tim stvarima jednak nama. I mi se možemo(ali ne smijemo) pričestiti u teškom grijehu jer imamo slobodnu volju. Mislim da bi se trebali ispovijedati jer bi čak izgledalo sablažnjivo da se svećenik ne pričesti. Eine kleine offtopic. :)

Uglavnom, kao što je već rečeno, za svećenika je ispovijed potpuno ista kao za bilo kojeg drugog vjernika.

Vrh

PostPostano: Ned ožu 28, 2010 12:30 

Samo još da Cunjozu pitam:
je li ta tvoja tvrdnja potkrijepljena negdjen u Katekizmu?
Veoma zanimljiva tvrdnja.
Pozdrav, Daba

Vrh

PostPostano: Ned ožu 28, 2010 15:15 

Pa eto. Nije teško naći. Našao sam u 5 minuta.
http://www.katolici.org/katekizam.php?action=c_vidi&id=1110
Ne možeš promašiti. Čitaj počevši sa 1548. paragrafom.

Vrh

PostPostano: Pon ožu 29, 2010 11:05 

Rasprava je prebačena na viewtopic.php?f=3&t=814 a ovdje su zadržani samo jasni odgovori.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Tema je zaključana [ne možeš uređivati postove ni odgovarati na postojeće].  [ 6 post(ov)a ] 

Vrijeme na UTC + 01:00 sata