Katolički odgovori

o suvremenim vjerskim temama
Sada je: pon ruj 06, 2010 22:44.

Vremenska zona: UTC + 01:00

Započni novu temu Odgovori  [ 20 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2
Autor/ica Poruka
 Naslov:
PostPostano: uto svi 13, 2008 23:27 
Site Admin

Domenika, Crkva nas uči da je obaveza svakog vjernika da materijalno podupire Crkvu, ali nije određeno koji postotak svojih prihoda treba dati. Desetina je bila starozavjetna dužnost koja je obavezala Židove pod Mojsijevim Zakonom.

Osim onoga što sam napisao na početku teme, razmotrimo i cijeli ovaj ulomak iz Novog Zavjeta:
"Smatrao sam dakle potrebnim zamoliti braću da unaprijed pođu k vama i da pripreme vaš još prije obećani dar te bude pripravan - kao dar darežljivosti, a ne škrtosti.
Ta eno: tko sije oskudno, oskudno će i žeti; a tko sije obilato, obilato će i žeti. Svatko neka dade kako je srcem odlučio; ne sa žalošću ili na silu jer Bog ljubi vesela darivatelja. A Bog vas može obilato obdariti svakovrsnim darom da u svemu svagda imate svega dovoljno za se i izobilno za svako dobro djelo - kao što je pisano:
Rasipno dijeli, daje sirotinji,
pravednost njegova ostaje dovijeka." (2Kor 9, 5-8 )

Drugim riječima, Bog ne zahtjeva od nas fiksni iznos ili postotak novaca, on želi da dajemo od srca.

Vrh

Naslov:
PostPostano: sri svi 14, 2008 20:51 

..Giovi...
Svakako da treba podupirati svoju Crkvu,
...a šta se tiće starozavjetne desetine...
takav naćin davanja Crkvi...osobno mi se svidio,
posebno kad nam je prof.Ivanćić rekao,
da treba davati baš desetinu od svih (svojih)
prihoda...ja se toga držim...i zbog tog sam veoma radosna... :D ...

Vrh

Naslov:
PostPostano: sub svi 17, 2008 20:47 

Moje misljenje je da svatko treba davati onoliko koliko moze...
Interesantna je ova desetina...koja je po mojem misljenju i u ono vrijeme,bila jedan simbol orijentacije...kako bi se lakse odlucili,da pravedno doprinose...svoje darove,svoju milostinju...
Nekada ,a ima i danas jos u siromasnim krajevima, gdje u kucama nitko ne radi na drzavnom poslu, davali su uvjek "lukno"...
Nesto od uroda poljski plodova...to se darivalo,kolicinski...onoliko ,koliko je tko mogao i zelio dati,recimo npr. kukuruz,zito,krompir itd.to u nekim krajevima zadrzali su do danas.....To nikako nije mogla da bude destina,jer cesto je zvislio i o samoj godini i sjetvi,odnosno kakav je bio urod plodova..od cega su cijele obitelji zavisile..
Interesantna je ova desetina..bas zato,kako se ipak svi ravnaju na 10..%
zasto nitko ne odluci 20%,jer danas puno vise posjedujemo ,nego nekada u stara vremena..Iako smo svi u nekoj oskudici,jos uvjek imamo vise nego sto nam je potrebno..Problem lezi u nama i nasim zahtjevima,
jer s vremenom mi trebamo sve vise..i vise ..tako da to mjerilo,nebi nikako odgovaralo ovom danasnjem vremenu..

Vrh

Naslov: Re:
PostPostano: sri kol 20, 2008 21:23 

Daješ li baš strogo desetinu ili nekad više, a nekad manje?
Da li si nekad dala sve što imaš?[/quote]

hmmm
zanimljivo pitanje...
dugoooo nisam imala puno za dati...
i onda sam jednostavno skupa s obitelji, dala bas sve sto smo imali...(ali bas sve)
poklonili i otisli...nisam znala kako ce to zavrsiti, ali dobili smo jako puno i sada kada dajem znam da vise ne trebam razmisljati jer desetina ili vise..

Vrh

Naslov: Re: Moramo li davati desetinu zarade Crkvi?
PostPostano: pet lis 02, 2009 18:48 

loveyou,
Citat:
i onda sam jednostavno skupa s obitelji, dala bas sve sto smo imali...(ali bas sve)

Oprosti, bilo je to pred nešto vremena što si ovo napisala, a ja sam ovdje novi. - možeš li zapravo konkretno, najkonkretnije napisati koliko je to sve što ste imali, što je to sve? :shock:

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 20 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2

Vremenska zona: UTC + 01:00

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.

Traži:
Forum(o)Bir: