Katolički odgovori

o suvremenim vjerskim temama
Sada je: pet ruj 10, 2010 20:14.

Vremenska zona: UTC + 01:00

Započni novu temu Odgovori  [ 112 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Recycle Bin
PostPostano: čet sij 14, 2010 22:53 

Citat:
Misli i piši o meni što hoćeš - tvoja stvar.

nemam namjeru dalje po tome piliti

Vrh

PostPostano: čet sij 14, 2010 23:46 

Rio je napisao/la:
Citat:
Samo da podsjetim na tvoje riječi iz onog posta na temi "Liječenje rodoslovnog stabla"
Rio je napisao/la:
Šta će ti ispravan stav o rodoslovlju kao vjerniku ako nemaš ljubavi - pa da malo podsjetim na to.

Primjeni to, molim te, i ovdje u raspravi.

I moja mi žena (povremeno) ide na živce pa je ni tada ne prestajem voljeti, kao i sve druge ljude (naravno ne na Ženidbeni već kršćanski način). Dakle, molim te lijepo oslobodi se te neke čudne kršćanske skrupuloznosti - tipa nemoj nikad pokazati negativne emocije ili reći nešto oštro, i pusti me da se izrazim u svoj svojoj čovječjoj konstituciji. Sara mi (povremeno) ide na živce jer piše besmislice, a nekad i s visoka, a u slijedećem postu ću joj argumentirati kako sam najavio.

Trebao bi ti ipak pokazati malo više dosljednosti jer se često pobijaš u dva posta napisana u dvije minute (karikirano). Čisti je promašaj govoriti o nekoj ljubavi na takav način jer ili ju imaš ili nemaš a te priče o pričanju s visoka (koje ti navodno smetaju kod Sare) i sam primjenjuješ npr. ovdje:

Rio je napisao/la:
Citat:
Zar on ovdje ne naučava zabludu? Možemo li podržati herezu nasuprot jasnom izričaju Katoličke vjere o Krštenoj milosti, vidi KKC 1263?!

Mislim da sam bio jasan. Ali za svaki slučaj razložit ću bolje: Bundalo ima zanimljive stavove (dakle ne sve), no recimo tako Szentmartoni ima točnije (utemeljeno je). Vi dalje razglabajte, od mene dosta po ovom pitanju,
pozdrav

Budući se radi o stvarima koje su očita hereza a ti nonšalantno prelaziš preko njih te ih u neku ruku promoviraš preko tog intervjua onda u najmanju ruku ne bi trebao dijeliti lekcije o nekoj "autoekskomunikacij".
I još nešto u tradiciji Crkve se podrazumijeva da je naviještanje rezervirano za kler a laici su po tom pitanju uključeni na samom kraju "zlatnog doba tradicije" što je u neku ruku bila moderna prekretnica i izuzetak. No ima i za to tema pa se može konstruktivnije na njoj raspraviti a ovi prigovori Sari po tom pitanju su deplasirani.

sara je napisao/la:
Rio je napisao/la:
Citat:
Evidentno da uopće nisi shvatio što sam napisala, a s obzirom da ti idem na živce, nemam namjeru dalje po tome piliti pogotovo se neću igrati biblijskim citatima. Tvoja je fiks ideja da govorim s visoka, samo ne volim dugo i to besmisleno razglabanje.

Naprotiv, ništa nije evidentno osim što je evidentno da si napisala besmislicu koju sam ja pobio. Kao što sam primjetio povremeno pisanje besmislica, i još češće pisanje s visoka, primjetio sam i kada ti stvari ne idu u prilog ideš ih zamuljati sa ovakvim konstrukcijicama da "netko nešto nije shvatio što si ti napisala". Ne i ovoga puta. Ako je moja "fiks ideja" da ti govoriš s visoka, još je više tvoje "fiks sljepilo" zbog kojeg ni ne možeš uočiti da govoriš s visoka.

Misli i piši o meni što hoćeš - tvoja stvar.

Ne može on pisati na takav način jer je to protivno pravilima i očiti offtopic. Pogotovo bi bilo deplasirano takvo što dozvoliti jer postoji opcija na ovom forumu da se uopće ne vide postovi nekoga tko nas "živcira" faq.php#f60

Vrh

Naslov: Re: Da li je agnosticizam opasniji od ateizma?
PostPostano: čet sij 21, 2010 23:47 

"Agnosticizam je stanje nesigurnosti u pogledu velikih pitanja religije.. Ponekad se agnosticizam prikazuje kao stanje neutralnosti u odnosu na ateizam i teizam ili kao neka vrsta središnje točke između vjerovanja i nevjerovanja..."(SNENI)
-Dakle Augustin, pa sveti Augustin,…ne može tako zar ne? Savao pa Pavao, Tomac pa novi Tomac? Ne može ili ne smije?
Kada se to ijedan tzv. nevjernik obratio? Tek kad mu je teret života - ili on sam - stegnuo omču oko vrata!
-Pod onom trečom točkom je čisto tvoje obrazlaganje, ne iz Enciklopedije?
Je li F.Tuđman bio dobar kandidat i kao predsjednik? Kako komu...a koliki je bio katolik? Pisao je knjige "JNA, jedinstvo i snaga..."(tako nekako) a za koga?
Žalosno je, Sneni, ali iz tvojih postova, kad pišeš o Josipoviću (Bog nek`mi `prosti) kao da zrači mržnja. Je li to i prema svakome nekatoliku ili samo kod Josipovića?
Zamišljam da si i ti jedan kandidiraš na idućim izborima za predsjednika - joj, pa svi bismo glasovali za tebe!(((:

Vrh

PostPostano: pet sij 22, 2010 00:00 

Zdrave, žalim ali nema smisla s tobom diskutirati., Ja nisam pisao o obraćenju nego o agnosticizmu.. Josipović se pohvalio na TV da ima Bibliju u ormaru.. I ja prema takvom čovjeku mogu imati stav kakvbog imam, kad dokaže svojim ponašanjem i činima priznat ću mu.. I uopće ne znam zašto takav komentar prewma mom upisu.. Očito ako čovjek ne puše u tvoj rog - otpisuješ ga,,
I na kraju agnosticizam ima daleko teže posljedice nego borbeni ateizam... pogledaj upis ispred tvoga.. ono nije bilo moguće za vrijeme borbenog ateizma jer su svi diskači bili na Božić zatvoreni, da se ne bi mladost zabavljala na Božić... žao mi je što ne vidiš uzrok i posljedice... A profesor dr. Josipović je u tom duhu odgajao brojne studente prava!

Vrh

PostPostano: pet sij 22, 2010 00:06 

Pa što aku ima Bibliju u ormaru? Barem ju ima!
Znam veeelike katolike koji imaju tri, pa? Bili su "crveni", sad su neutralni...a za Božiće eto dođu u crkvu. Ne vrijedi se s tobom gombati. Zašto?
.
Matula, svoj zadnji post sam pisao razmišljajući o tvom stavu PREMA EKUMENIZMU. Nisam i ne kanim se izjasniti kakav je moj dojam o njemu.
.
Jučer i danas su se u molitvi našli đakovački katolici i pentekostalci.
Što misliš da su se tražile dlake u jajetu, sve ono negativno i samo to, kako to ti neprestano čeprkaš - što bi bilo od ta dva "skupa"?
Do sada ni ju jednom tvom postu nisam naišao da si podvukao barem jednu pozitivnost kod Josipovića. Pa zar je doista tako crn kao vrag? I to tako ti, moj Matula!??
Završio bih: nije li pretjerani SKEPTICIZAM još opasniji?
ps: ono o "rogu" - možda to svatko po sebi sudi?

Vrh

PostPostano: pet sij 22, 2010 00:39 

Matula, još nešto: otkad je toliko važno što netko kaže?
Je li Voltaite bio bezbožnik dok je napadao Crkvu? Ma ne, bio je on itekakav vjernik, znao je da Bog postoji. Ti to znaš bolje od mene. Cvilio je kao pas kad je umirao, tražeći svećenika, ali su se prijatelji držali njegove zapovijedi nakon što ga je Bog 1. put ozdravio: "Cvilio ja kao pas, ne dovodite mi svećenika".
.
Stopostotnog ateiste ili agnostika jednostavno nema, ali ima osoba koje se tako deklariraju. Jednako nema ni živih vjernika-svetaca, mada se tako prikazuju.
.
Što ono reče Sanadere, da ga se može naći nedjeljom na misi? Veeeliki katolik/kršćanin, a potvrda su već i kolekcije satova "dobivenih na poklon" - od koga?
Da, on je deklarativni katolik…a što s praksom, koliko on ima biblija u kući? Aha, nitko ga to nije pitao? Ali zato je "po Bibliji" doveo cijelu Lijepu našu do rasula…vjerojatno baš po agnostičkom "pravilu": ne vjerujem dok ne isprobam. A on probao i uspio…obogatiti sebe i one uokolo. Ali u to novi predsjednik ne bi smio po nečijem mišljenju ni neće dirnuti? Jer je agnostik?
NISU važne deklaracije nego ono što stoji ispred čovjeka SADA i kako će to riješiti. A za to je potrebno vrijeme.
Zanimljivo bi bilo čuti što je po vjeroispovijesti svaki ministar. Agnostici sigurno nisu…pa što je onda teorija? Ti samo "šopaj" forumaše teorijama, izvlači iz rukava povijesti "argumente" dokazujući da nam se ne piše dobro. Zar to uopće treba?

Vrh

PostPostano: pet sij 22, 2010 01:16 

Zdrave, ja raspravljam o agnosticizmu i agnosticima. Gospodin Josipović se izrazio agnostikom (na to on ima pravo)
Na temelju njegovih izjava o križu i polumjesecu (tipično agnostička) dade se izčitati i sve ostalo. (na to ja imam pravo i to nije nikakva mržnja!)
Ovdje nije tema o dobrim i lošim kršćanima.,..ako pak želiš otvoriti temu otvori je pa ako mi bude interesantna sudjelovat ću... a kao čovjek sa dugogodišnjim iskustvom (i po nešto znanja) sasvim sigurno da imam pravo i javno izreći svoje mišljenje.

Vrh

PostPostano: pet sij 22, 2010 10:57 

"Dugogodišnje iskustvo" ti nije pomoglo da riješiš…npr. onu "sitnicu" oko mandarinki jer NE ŽIVIŠ 24 sata s pukom. Da članice Djela Marijina nisu skočile završile u moru ili zemlji, a sad je taj problem riješen…uz pomoć DRUGIH, pošto smo baš svi na druge oslonjeni.
Iskustvo je dobro, potrebno(pa i ono negativno), a znanje…"Znam da ništa ne znam"? Točnije: "Ne znam koliko još toga moram saznati, jer kad bih to znao onda bih to znanje već posjedovao", - pa o tome nema potrebe lupetati.
.
ON ima pravo, TI imaš pravo, SVI imamo pravo…ali ne baš u svemu. Jer ako netko započne temu o oluku(rini) ni za živu glavu ne smijem smije spomenuti KIŠU(jer tema je oluk?).
.
Barnaba je na jednom mjestu mudro napisao kako nas laike treba dobro uputiti, informirati o budućim kandidatima…i koje kriterije staviti kao orijentire, ali na vrijeme.
Matula, gdje si bio s tumačenjem agnosticizma kad je započeo prvi krug kampanje? I TO je što bi ti baš svatko u ovoj temi mogao zamjeriti - imaš kasno paljenje, pa sad ispada da držiš prodiku(sorry, ali...). I da ne bi došlo do konflikta s temom "Što učiniti…"(započeo Barnaba). ti imaš pravo da započneš novu temu (sa zakašnjenjem) i kroz agnosticizam pomogneš da shvatimo i sadašnjeg predsjednika i sve buduće kandidate i za parlamentarne izbore...je tema je AGNOSTICIZAM, OPASNIJI OD ATEIZMA(?!)
Ali i JA (dakle SVI ostali) imamo pravo reći ono što se iščitava iz bilo čijeg posta - pa i tvojih (kao ti što u mojim postovima vidiš i "rogove":::)))!
Pitaj se: lovi li mačka miša da ga pojede; bježi li miš refleksno mada bi se mačka samo igrala; jesu li oni iskonski neprijatelji; mačka brani svoj teritorij; i miš treba od nečega živjeti? Sve bi to bili mogući odgovori na pitanje: "U kakvom su odnosu miš i mačka". - Sad ćeš da ovo nema veze s temom, no sačekaj da čuješ i druge.
Filozof Kant i ini su bili sljedbenici agnosticističke FILOZOFIJE, koju već povijest i znanstvena praksa npr. negiraju i demantiraju, pa su čista tlapnja, a izvlačenja iz konteksta filozofije koješta pa stavljanje na "svjetlo dana" kao proizašlo iz životnoga gesla/mota...ne čini li ti se barem neumjesnim?
Filozofski pravac i ateističko stajalište netko ovdje nastoji svesti na zajednički nazivnik. Baš me zanima dokle se može ići u tvrdnji da je filozovski pravac opasniji od ateističke prakse! I ponavljam: vrijeme će pokazati zbog čeka Bog dopušta "čovjeku s Biblijom u ormaru" da vodi Lijepu našu...zar po agnostičkim "principima"?

Vrh

PostPostano: pet sij 22, 2010 11:37 

Možda se miješam u privatnu diskusiju, ali mi neke stvari nisu jasne:
1. ovdje ne postoji niti jedan nick matula, stoga se pitam od kuda takvo oslovljavanje i zašto? svi smo se predstavili nadimcima i valjda je normalno da se tako oslovljavamo.
2. Ovo mi počinje sličiti na privatno prozivanje što mi je izrazito neukusno - mislim da takvo prozivanje spada na osobni kontakt ili pp

Vrh

Naslov: Re: Mormoni
PostPostano: čet ožu 04, 2010 11:04 

OBITELJ je određena od Boga. Brak između muškarca i
žene je osnova Njegovog vječnog nauma. Djeca imaju
pravo biti rođena u savezu braka i podignuta od oca
i majke koji u potpunoj vjernosti poštuju bračni zavjet.
Sreća će se u obiteljskom životu najprije doseći kada se
temelji na učenjima Gospodina Isusa Krista. Uspješni
brakovi i obitelji su uspostavljeni i oni se čuvaju na
načelima vjere, molitve, pokajanja, opraštanja, poštovanja,
ljubavi, sućuti, na radu i zdravim rekreativnim aktivnostima.
Po božanskoj zamisli, očevi trebaju predsjedavati
svojim obiteljima u ljubavi i pravednosti i odgovorni su
da pribave sve neophodno za život i za zaštitu svojih obitelji.
Majke su primarno odgovorne za odgoj svoje djece.
U ovim svetim odgovornostima, očevi i majke su obvezatni
pomagati jedno drugome kao ravnopravni
supružnici. Nemoć, smrt ili druge okolnosti mogu zahtijevati
pojedinačna prilagođavanja. Kada je potrebno,
i šira bi obitelj trebala pružiti pomoć.
UPOZORAVAMO DA ĆE POJEDINCI koji krše savez
ćudorednosti, koji zlostavljaju bračnog druga ili
potomstvo ili koji zanemaruju obavljanje obiteljskih
odgovornosti jednoga dana stajati odgovorni pred
Bogom. Nadalje, upozoravamo da će raspad obitelji donijeti
na pojedince, zajednice i narode nedaće navještene od
drevnih i današnjih proroka.
SVE ODGOVORNE građane i vladine službenike pozivamo
da promiču mjere koje su osmišljene da podrže
i ojačaju obitelj kao osnovnu jedinicu društva.
MI, PRVO PREDSJEDNIŠTVO i Vijeće dvanaestorice
apostola Crkve Isusa Krista Svetaca posljednjih dana
svečano obznanjujemo da je brak između muškarca i žene
određen od Boga i da je obitelj u središtu Stvoriteljeva
nauma za vječni cilj njegove djece.
SVA LJUDSKA BIĆA – muško i žensko – stvorena su na
sliku Boga. Svatko je ljubljeni duhovni sin ili kći nebeskih
roditelja i kao takav svatko ima božansku narav i cilj. Spol
je osnovna karakteristika svačije predsmrtne, smrtne
i vječne osobnosti i svrhe.
U PREDSMRTNOME OBITAVALIŠTU, duhovni
sinovi i kćeri poznavali su i štovali Boga kao svoga
Vječnog Oca i prihvatili njegov naum preko kojeg njegova
djeca mogu zadobiti fizičko tijelo i steći zemaljska
iskustva kako bi napredovali prema savršenstvu
i konačno ostvarili svoj božanski cilj kao baštinici vječnog
života. Božanski naum sreće omogućuje da se obiteljske
veze nastave i nakon smrti. Svete uredbe i savezi dostupni
...u svetim hramovima omogućuju pojedincima da se vrate
u nazočnost Boga, a obiteljima da mogu biti vječno
ujedinjene.

PRVA SE ZAPOVIJED koju je Bog dao Adamu i Evi
odnosi na njihovu mogućnost roditeljstva kao muža
i žene. Mi izjavljujemo da Božja zapovijed njegovoj djeci,
da se množe i napuče zemlju, ostaje na snazi. Nadalje izjavljujemo
da je Bog zapovijedio da se sveta moć stvaranja
koristi samo između muškarca i žene zakonski vjenčanih
kao muž i žena.

MI IZJAVLJUJEMO da je način na koji se stvara smrtni
život određen od Boga. Potvrđujemo svetost života i
njegovu važnost u Božjem vječnom naumu.

Ako želite još toga Pitajte mene a možede Neboskog Oca koji svima rado daje...

Vrh

PostPostano: čet ožu 04, 2010 11:28 

Tomias na ovom forumu preferira se osoban razgovor i rasprava a ne copy/past tekstova poput ovog proglasa o braku iz tvoje crkve. Prema tome nemoj trolati rasprvu s copy/past-anjem.

Vrh

Naslov: Re: Crkveno vjenčanje
PostPostano: sri tra 07, 2010 21:29 

Nema tu sreće, od toga brašna nema kruha - kako narod kaže.

Bog je dobar, prilike su loše!

Vrh

PostPostano: čet tra 08, 2010 02:06 

Daba, loša poslovica.Ljubav i obitelj je važnija od bilo kakve religije na svijetu.Od toga će biti kruha, bez obzira tko,što,
kako i gdje.Najvažnije je da se ljudi vole i da nikakve religijske prepreke ne stoje između njih.
Ljubav između muškaca i žene je svetija od bilo kakve vjere.

Vrh

PostPostano: čet tra 08, 2010 08:23 

alojz je napisao/la:
Daba, loša poslovica.Ljubav i obitelj je važnija od bilo kakve religije na svijetu.Od toga će biti kruha, bez obzira tko,što,
kako i gdje.Najvažnije je da se ljudi vole i da nikakve religijske prepreke ne stoje između njih.
Ljubav između muškaca i žene je svetija od bilo kakve vjere.

O čovjeće, pa i ti huliš? Da je tako Gospdin htio, onda bi samo ustanovio brak, a vjere ne bi trebalo biti. Ljubav je sveta, ali kako ti napisa, svi novovjerci će te slaviti. Po tebi - samo se volite, eventualno sklopite brak kako bilo, može i kod Sai Babe i to je onda tako uzvišeno da je više i jače od Svete Crkve Katopličke???
A Henrik VIII? On bi tebe postavio za Canterberyskog nadbiskupa! Takve je on tražio i upravo je to on propovjedao:d a je njegova "ljubav" prema tim ženama iznad svake vjere, pa i iznad Svetog Oca!
Strahota što rekoste.
Strahota.

Vrh

PostPostano: čet tra 08, 2010 09:29 

Daba, postoji jedan film Zeitgeist, pogledaj ga.On je osnova moje vjere i sve ono u sto ja vjerujem.
U njemu je potanko opisana i s dokazima protkana sva istina na ovom svijetu i najveća istina o religijama.

Nemoj se ljutiti na mene, Bog s vama!

"Slava je čovjeku da se okane svađe, a ko je god bezuman, upleće se." Priče Solomunove, 20:3.

Zadnja izmjena: alojz; čet tra 08, 2010 12:00; ukupno mijenjano 1 put/a.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 112 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.

Traži:
Forum(o)Bir: