Katolički odgovori

o suvremenim vjerskim temama
Sada je: pon ruj 06, 2010 22:23.

Vremenska zona: UTC + 01:00

Započni novu temu Odgovori  [ 112 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 4, 5, 6, 7, 8  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Celibat - problem ili milost?
PostPostano: pet svi 14, 2010 22:43 

Uz sve ostalo, reče Mariamne: "Nije to baš tako kako smo mislile, tu vlada jedna hijerahija koja graniči sa diktaturom..no, i to je još manji problem od samoće koju čovijek osjeti, bez nečije blizine, nečijeg dodira i pažnje :wink:

Meni tu nekako nešto ne štima. Možda griješim, ali utisak koji odaje Mariamne je - bombarder (ka). Ovdje iznosi podosta grubih riječi na račun katoličkog svjetonazora. Ima dosta primjedbi i nezadovoljstva uređenjem Svete Crkve katoličke. Primjećujem dosta gnjeva, svi su nešto krivi, časne sestre su pod diktaturom, pa tu bježe samo zato da nisu same... meni taj svjetonazor i te ideje nekako ne pripadaju na katolički forum. Ispada da se svi moramo uprijeti i pisati traktate na njezine priproste (pa čak i proste) postove.

Veoma je neobičan i ovaj njen "sig". Kakav je to citat, tko je to rekao i što bi to trebalo značiti? Ja sam prema tome malo skeptičan, možda griješim?

Vrh

PostPostano: sub svi 15, 2010 01:23 

Vidim na što aludiraš.
Tko će koga zatući lopatom, nego svog svoga. Nisam nigdje doživjela ovakvih napada, kao ovdje među svojima.
Ja sam rimokatolkinja, a ti misli što hoćeš.Citat je moj,izrečen iz nečijih misli..
Ima tu netko tko me pozna, pa neka potvrdi tko sam i što sam.A nije član od jučer.
Da si krščanin katolik kakvim se prikazuješ ne bi nazivao nečije postove prostim i priprostim, a pogotovo kao jedan muškarac da se tako razgovara sa jednom ženom.
Tvoj komentar je u najmanju ruku ispod svakog nivoa ,a da ne kažem vulgaran i bezobrazan. Nazivaš me bombarderkom, sramotno i žalosno.
Ja mogu potvrditi svoj identitet, a ti?
Zar se čovjek mora sa svim slagati, da nema pravo na svoje mišljenje?
Koji je uopće motiv tog napada na mene?To što sam napisala da se ne slažem s celibatom?
Stvarno svašta!

Vrh

PostPostano: sub svi 15, 2010 10:44 

Daba je napisao/la:
Uz sve ostalo, reče Mariamne: "Nije to baš tako kako smo mislile, tu vlada jedna hijerahija koja graniči sa diktaturom..no, i to je još manji problem od samoće koju čovijek osjeti, bez nečije blizine, nečijeg dodira i pažnje :wink:

Meni tu nekako nešto ne štima. Možda griješim, ali utisak koji odaje Mariamne je - bombarder (ka). Ovdje iznosi podosta grubih riječi na račun katoličkog svjetonazora. Ima dosta primjedbi i nezadovoljstva uređenjem Svete Crkve katoličke. Primjećujem dosta gnjeva, svi su nešto krivi, časne sestre su pod diktaturom, pa tu bježe samo zato da nisu same... meni taj svjetonazor i te ideje nekako ne pripadaju na katolički forum. Ispada da se svi moramo uprijeti i pisati traktate na njezine priproste (pa čak i proste) postove.

Veoma je neobičan i ovaj njen "sig". Kakav je to citat, tko je to rekao i što bi to trebalo značiti? Ja sam prema tome malo skeptičan, možda griješim?

Da ja ne izmišljam toplu vodu, potpuno se slažem s ovime što si napisao, Daba...

:D

Vrh

Naslov: Re: Recycle Bin
PostPostano: sub svi 15, 2010 16:13 

Mariamne je napisao/la:
Vidim na što aludiraš.
Tko će koga zatući lopatom, nego svog svoga. Nisam nigdje doživjela ovakvih napada, kao ovdje među svojima.
Ja sam rimokatolkinja, a ti misli što hoćeš.Citat je moj,izrečen iz nečijih misli..
Ima tu netko tko me pozna, pa neka potvrdi tko sam i što sam.A nije član od jučer.
Da si krščanin katolik kakvim se prikazuješ ne bi nazivao nečije postove prostim i priprostim, a pogotovo kao jedan muškarac da se tako razgovara sa jednom ženom.
Tvoj komentar je u najmanju ruku ispod svakog nivoa ,a da ne kažem vulgaran i bezobrazan. Nazivaš me bombarderkom, sramotno i žalosno.
Ja mogu potvrditi svoj identitet, a ti?
Zar se čovjek mora sa svim slagati, da nema pravo na svoje mišljenje?
Koji je uopće motiv tog napada na mene?To što sam napisala da se ne slažem s celibatom?
Stvarno svašta!

Neznam što želiš postići , postavljaš se protiv zakona crkve i još očekuješ da ti plješćemo . Isus je rekao tko nije za mene protiv mene je, nema srednjeg, a ti biraj sestro. :oops:

Vrh

PostPostano: sub svi 15, 2010 22:05 

Svatko misli što želi :wink:

Nitko meni nemora pljeskati, ja samo pišem što mislim. Ako tebi ne odgovara, nemoraš čitati :wink:
Što je Isus rekao, znam i bez tebe..
:roll:

Vrh

PostPostano: ned svi 16, 2010 09:16 

Mislim kako je važno istaknuti činjenicu da je na sve krive postavke koje je Miriamne iznijela adekvatno odgovoreno i objašnjena istina kako stvari stoje, po pitanju celibata. Dapače sad je valjda i njoj jasno kako ukidanje celibata ne bi riješilo one probleme koje ona navodi.
Naravno ostaje onaj dio njenog iskustva koji je takav kakav je, no vlastito iskustvo pojedinca nije nikada bilo mjerilo za prosudbu što je dobro a što loše za cijelu Crkvu.
Što se tiče provociranja mislim da je ono u funkciji stvaranja nekog "privida proganjanja" pa mu ne treba nasjedati osim što treba reći činjenice. Zbog toga ja uopće nisam reagirao na potpis prije nego riješimo ono bitno. Najbolje bi bilo da ona uvidi svoje pogreške pa sama korigira način svoga pisanja i djelovanja ovdje.
Svaki istinoljubiv čovjek treba samo svjedočiti istinu (naravno prije toga se s njom mora upoznati) a oni sa skrivenim namjerama se prije ili poslije moraju povući pred istinom koju se ne može sakriti niti muljati.

Vrh

PostPostano: ned svi 16, 2010 14:04 

Barnaba je napisao/la:
Mislim kako je važno istaknuti činjenicu da je na sve krive postavke koje je Miriamne iznijela adekvatno odgovoreno i objašnjena istina kako stvari stoje, po pitanju celibata. Dapače sad je valjda i njoj jasno kako ukidanje celibata ne bi riješilo one probleme koje ona navodi.
Naravno ostaje onaj dio njenog iskustva koji je takav kakav je, no vlastito iskustvo pojedinca nije nikada bilo mjerilo za prosudbu što je dobro a što loše za cijelu Crkvu.
Što se tiče provociranja mislim da je ono u funkciji stvaranja nekog "privida proganjanja" pa mu ne treba nasjedati osim što treba reći činjenice. Zbog toga ja uopće nisam reagirao na potpis prije nego riješimo ono bitno. Najbolje bi bilo da ona uvidi svoje pogreške pa sama korigira način svoga pisanja i djelovanja ovdje.
Svaki istinoljubiv čovjek treba samo svjedočiti istinu (naravno prije toga se s njom mora upoznati) a oni sa skrivenim namjerama se prije ili poslije moraju povući pred istinom koju se ne može sakriti niti muljati.

Tema nisam ja, nego je nešto drugo ili ipak jesam 8)
Poštujem tuđe mišljenje, pa tako i tvoje, pa očekujem da se poštuje moje.
90% ljudi drugačije misli, nego što govori, a tu mislim na celibat. Neki se ne usude reći, već govore ono što moraju.
Ja nigdje nisam napisala da se po mom vlastitom iskustvu treba mjeriti što je dobro ili nije za Crkvu. To si ti napisao :wink:
Neka se donose mjerila prema iskustvu onih koje se to tiče, a takvih ima većina u Crkvi.
I dalje ostajem pri svome mišljenju što se tiče celibata, koliko god nekome to ovdje smetalo. Smatram da s treba ljudima dati na volju da biraju kad se zaređuju, a ne se povoditi dvostrukim kriterijima. Jednima se da, drugima ne da. :wink:

Što se tiče mog potpisa, to može značiti bilo što, i može se odnositi na bilo koga..
Ostavlja vam svima na razmišljanje.. :wink:
Uostalom, svatko misli što želi i kako želi :wink:

Samo činjenica je ovdje, da čim netko napiše da se s nečim ne slaže, odmah je paljba :wink:

Niti sam napisala da me netko proganja ovdje, to je opet tvoj zaključak da ja stvaram takav privid. Samo reagiram na neistine koje je napisao dotični član gore.
A nitko ne voli da mu s implicira nešto što nije, zar ne? :wink:
Stojte mi dobro! :wink:
Bog Vam! :wink:

Vrh

PostPostano: pon svi 17, 2010 08:56 

Nekako mi se čini da sam opet obrisan?
Ili mi se samo čini???

No, kako se rasprava razvija, opet vidim da kod naše(g) Mariamne ima vidljivih elemenata "bombašenja" po forumu. Dakle, da budemo jednostavni - provokacije.
Vidite da piše da je crkva kupila svećeniku auto, prekršaj crkvene discipline za nju ili koga već - nije grijeh i sve u tom stilu sve do potpisa provjereno svete adrese (youtube) ispod "siga" koji je za mene i dalje nepriličan katoličkom forumu...

Ne znam što vama koji me brišete nije jasno ili što još treba napisati pa da takve provokacije obustavite? No, očito je lakše da pobrisati lošeg glasnika (kao u staroj grčkoj) nego umiriti provokatora.

Bude čovjeku teško zato, ali me drži nada. I vjera, svakako.

Vrh

PostPostano: pon svi 17, 2010 10:58 

Mariamne je napisao/la:
Barnaba je napisao/la:

Tema nisam ja, nego je nešto drugo ili ipak jesam 8)

Ova tema je Recycle Bin gdje završavaju postovi izvan teme, a moj tekst samo pojašnjava situaciju, koja se desila.

Mariamne je napisao/la:
Poštujem tuđe mišljenje, pa tako i tvoje, pa očekujem da se poštuje moje.

Poštujem tvoje pravo da imaš mišljenje, međutim ne možeš ni od koga tražiti da poštuje samo mišljenje koje ide protiv vrijednosti za koje netko smatra da su mu sveta. Tu je tanka linija koju svakako treba vidjeti i uvažiti.

Mariamne je napisao/la:
90% ljudi drugačije misli, nego što govori, a tu mislim na celibat. Neki se ne usude reći, već govore ono što moraju.

Za ovo nema dokaza i tu ti, samo iskazuješ svoje želje po tom pitanju. No i kad bi bilo drugačije zar se istina mjeri prema većinskom mišljenju pa ju moramo svako malo korigirati jer se većinsko mišljenje mijenja?

Mariamne je napisao/la:
Ja nigdje nisam napisala da se po mom vlastitom iskustvu treba mjeriti što je dobro ili nije za Crkvu. To si ti napisao :wink:

Naravno da sam napisao to kao opću konstataciju a ne kao tvoje riječi, no kad je nešto opće ujedno se odnosi i na sve nas pojedinačno pa i tebe.

Mariamne je napisao/la:
Neka se donose mjerila prema iskustvu onih koje se to tiče, a takvih ima većina u Crkvi.

Ponovio bih ono što ti je Sara već prije napisala a ja mislim da se i ovdje može primijeniti: „Zar je istina proporcionalna broju onih koji je smatraju istinom? Vjernik ne suobličava istinu svojoj slabosti, nego se za slabost kaje i nastoji rasti. Sasvim je naopako reći da istina nije istina jer joj pojedinac često nije vjeran.“
Otkud sada stav da se mjerila trebaju donijeti prema iskustvu onih koji se to tiče a prije si ti, koju se to staleški ne tiče, pokrenula raspravu u smjeru ukidanja celibata? Zar bi onda bilo normalno ostaviti Crkvi i onima koje se to tiče, rješavanje tog pitanja.

Mariamne je napisao/la:
I dalje ostajem pri svome mišljenju što se tiče celibata, koliko god nekome to ovdje smetalo. Smatram da s treba ljudima dati na volju da biraju kad se zaređuju, a ne se povoditi dvostrukim kriterijima. Jednima se da, drugima ne da. :wink:

Već ti je na to odgovoreno da se ne radi o nikakvoj diskriminaciji jer su ljudi upoznati s obredom kojem pripadaju. Ujedno se Bogu može služiti i kao oženjeni laik ili kao trajni đakon što je isto klerikalna služba. Dakle molim te da ne ponavljaš laž kako se radi o nekoj diskriminaciji, kad očito ne razumiješ ili ne želiš saznati istinu po ovim pitanjima.

Mariamne je napisao/la:
Što se tiče mog potpisa, to može značiti bilo što, i može se odnositi na bilo koga..
Ostavlja vam svima na razmišljanje.. :wink:
Uostalom, svatko misli što želi i kako želi :wink:

Kao što sam prije napisao, držim da je to samo udica na koju nije trebalo nasjesti prije nego se odgovorili na sve krive teze koje si iznosila. Na taj način bi se potpuno onemogućila neka insinuacija o paljbi koja slijedi u slijedećim riječima.

Mariamne je napisao/la:
Samo činjenica je ovdje, da čim netko napiše da se s nečim ne slaže, odmah je paljba :wink:

Kao što sam već napisao, nikakve paljbe osim one Dabine nije bilo. Sve tvoje teze su mirno i civilizirano pobijene pa mislim da ne možeš reći kako trpiš neku paljbu. Trpe tvoji stavovi, koje ne možeš istinito braniti zbog silnog proturječja kojim oni obiluju.

Mariamne je napisao/la:
Niti sam napisala da me netko proganja ovdje, to je opet tvoj zaključak da ja stvaram takav privid. Samo reagiram na neistine koje je napisao dotični član gore.
A nitko ne voli da mu s implicira nešto što nije, zar ne? :wink:

Shvaćam no ja sam se samo trudio objasniti stanje stvari.

Mariamne je napisao/la:
Stojte mi dobro! :wink:

Neka je Bog i Njegova Milost sa svima nama.

Vrh

PostPostano: pon svi 17, 2010 14:44 

Daba je napisao/la:
Nekako mi se čini da sam opet obrisan?
Ili mi se samo čini???

No, kaoko se rasprava razvija, opet vidim da kod naše(g) Mariamne ima vidljivih elemenata "bombašenja" po forumu. Dakle, da budemo jednostavni - provokacije.
Vidite da piše da je crkva kupila svećeniku auto, prekršaj crkvene discipline za nju ili koga već - nije grijeh i sve u tom stilu sve do potpisa provjereno svete adrese (youtube) ispod "siga" koji je za mene i dalje nepriličan katoličkom forumu...

Ne znam što vama koji me brišete nije jasno ili što još treba napisati pa da takve provokacije obustavite? No, očito je lakše da pobrisati lošeg glasnika (kao u staroj grčkoj) nego umiriti provokatora.

Bude čovjeku teško zato, ali me drži nada. I vjera, svakako.

Gospon koji je Vaš problem? Ja sam ona, a ne on.. :wink: pa ja to mogu i dokazati, a ti? :wink:
Niti se radi o provokacijama, niti o bombašenju, kako ti to nazivaš..to što ti ne možeš prihvatiti da postoje i drugačija mišljenja od tvojih, žao mi je, tvoj problem..
Samo nemoj nekoga etikirati sa razno raznim nazivima i pisati neistine o nekome.
Što se tiče mog potpisa, već sam sve rekla, a linka sa youtube, ne znam u čemu je problem..
pjesma koja je lijepa i govori o ljubavi..i dalje ne razumijem motiv tvog napada na mene..ajde se lijepo smiri i polako..sve se može na civiliziran i kulturan način riješiti :D

Barnaba@ mi ovako možemo u nedogled..svaka čast, ali ja ne odstupam i dalje od svog mišljenja.. :wink:

Evo jedan link, ako niste pročitajte dobro, ako jeste, pročitajte ponovo..http://www.nacional.hr/clanak/57295/kad-tata-sluzi-misu

Vrh

Naslov: Re: Čistoća vs.nečistoća
PostPostano: uto svi 18, 2010 22:22 

Barnaba je napisao/la:
Mariamne je napisao/la:
Citat:

Kako to misliš? Da moralnost u području ljudske spolnosti određuje svatko sam sebi, kako mu paše?? Onda bismo mogli i sve druge grijehe relativizirati do u beskraj, i kud bismo došli…?
Crkva je bar jasna u pogledu toga što je čistoća, a što nije, i u svim tim ženidbenim propisima visoko se cijeni dostojanstvo, ali i otajstvo samog braka…
Ako mislimo živjeti kao pogani, onda nam niti ne treba brak, niti ženidbeni savez… Svatko bira sam svoj put.
Spolni odnosi prije braka i izvan njega težak su grijeh, i to baš radi ljubavi dvoje mladih, koje Crkva ne poziva, kao što želiš sugerirati, na neko višegodišnje bezrazložno uzdržavanje od odnosa, nego na ženidbeni savez vjernosti.

Ja to nisam rekla..moral treba postojati to stoji, ali nitko si ne treba uzimati za pravo da nekoga osuđuje..nema tu:osuđujem grijeh..ne osuđuje se tu samo grijeh, već i ljudi koji ga ćine..Bog je sudac pa nek sudi...
Pa tko je rekao da ne treba brak..naravno da treba..
Šta je i koliko je težak grijeh, Bog neka sudi, a ne mi..ljudi se ponašaju kao i oni koju su Marijumagdalenu htjeli kamenovati..Dakle, tko je bez grijeha nek baci kamen prvi..

Česta je floskula i relativiziranje grijeha, koristiti slučaj Marije Magdalene za opravdavanje onih koji griješe i u grijehu ustraju. Ono bitno što se prešućuje u takvim slučajevima je presudnost kajanje. U Evanđelju po Luki 17, 3 – 4, Isus nama jasno kaže kako se trebamo ponašati: "Pogriješi li tvoj brat, prekori ga; ako se obrati, oprosti mu. Pa ako se sedam puta na dan ogriješi o tebe i sedam se puta obrati tebi govoreći: 'Žao mi je!', oprosti mu." Dakle mana praštanja bez kajanja jer bi to značilo pristajanje uz grijeh, što je nedopustivo i čini svaku vjeru bezvrijednom.
Poslužio bih se riječima sa apologetske kvalitetne web stranice katolik.hr gdje je lijepo objašnjeno:
„Na žalost, u ovom vremenu u kojem živimo, čovjek je izgubio osjećaj sramote za ono čega bi se objektivno trebao sramiti (grijeh), dok je usvojio osjećaj sramote za ono što je dobro (izbjegavanje grijeha). Takva inverzija je uistinu pogubna po čovjeka jer, kao što znamo, oproštenja grijeha nema bez kajanja, a uz kajanje gotovo neizostavno ide i osjećaj srama za učinjeni grijeh. Stoga, gubitak srama za činjenje grijeha te, s druge strane, dobivanje osjećaja srama za sredstvo koje bi trebalo pomoći u borbi protiv grijeha, je jasan signal da nešto ne štima.“
Ostatak teksta svakako pročitajte na linku Svjedočanstvo žene gdje se nalazi tekst koji se bavi ovom tematikom koju raspravljamo.

Mariamne je napisao/la:

Citat:
Čemu toliko višegodišnje čekanje na brak?... To što danas mnogi tako dugo hodaju ne znači da je to i ispravno. Mnogi ne žele brak (iako je vrijeme i iako se ne mogu suzdržavati) iz sasvim proizvoljnih ljudskih (hedonističkih ili materijalističkih) razloga. Pa se onda vrijeme hodanja protegne na 5, 7, pa i 10 godina. Ali, pitam se, žele li te osobe uopće bračni savez? Nije li takvima sakrament braka zaista zadnja rupa na sviralu?

Čemu?
Ljudi studiraju, nemaju posla..na rubu egzistencije su i što treba srljati kao divljaci, i onda se rastati?
Pa vidiš naš svećenik zagovara dobro razmisliti da li je ta osoba za nekoga ili nije, a kaže to možete samo ako se dobro upoznate prije..a ne upoznava se tako da se hoda u različitim ulicama..ili bez ikakvog kontakta i sl..eto, on nam tako kaže

Citat:
Jel to onaj isti svećenik za kojeg si prije pisala da ima ženu i djecu? I još opravdavaš njegovo relativiziranje grijeha?
Znam neke koji su opomenuti od biskupa kad su u javnosti istupali s toliko iskrivljenim pogledima na moralnost.

Da, to je taj svećenik i to je pravi svećenik;)
Napunio je Crkvu mladima , kao nitko prije..mladi mole navečer..inače svećenik je karizmatik.Duha Svetoga zaziva, ljudi padaju u nesvijest..bila sam i vidjela..kad je stavio ruke na mene, kao da me prošao neki neopisivi mir i toplina..
Ne bude njega biskup opominjao..njega samo premjeste, pa on opet dovede ženu i opet po starome;) ..boji se on da ne ostane bez svećenika, jer ovdje ih se toliko izmjenilo..
Večeras mi je jedan svećenik rekao: ma biskup ti to zna sve, samo se pravi da ne zna, žmiri, pa nas premjesti i opet zna da smo sa ženama..ali eto, premjeste nas u neku zabit, kao:radite tu šta hoćete..
toliko o opomeni biskupa;)

Stoj mi dobro;)

Sve što ovdje tvrdiš temeljiš na nekoj činjenici da ti je to svećenik rekao. Međutim, taj svećenik, ako takav uopće postoji, je sramota i sablazan za mnoge i za takve Isus veli kako bi im bilo bolje mlinski kamen okačiti na vrat pa potonuti u dubinu morsku, kad dođe sudnji dan, kako su to zapisali čak ti evanđelista (Lk 17,2; Mk 9,42; Mt 18,6)
Dakle ako takav postoji očito je zabrazdio u nemoral svake vrste i uopće nije mjerodavan da bi ga se trebalo slušati. Prema tome ako nemaš neke bolje argumente ja te molim da ne koristiš tu poštapalicu kako ti je svećenik rekao drugačije jer je besmislena zbog toga što se i svaki svećenik treba držati moralnog zakona koji poučava Crkva, a ne da izmišlja svoje hedonističko učenje.

Aha.. :wink: sad mi se imputira da izmišljam..hehe :wink: ma, strašni ste..

Ne da postoji, nego postoje..

Neki žive u nekoj iluziji, misle d aje sve tako kako se prikazuje, a očito da je da ima i vjerske shizofrenije i fanatizma..prizemljimo se i realno gledajmo oko sebe..samo se treba okrenuti i ne praviti gluh..
ali tko ne može podnijeti tako nešto, bolje da ne gleda niti ne sluša..mogao bi svašta vidjeti i čuti..a to je nekima opasno po zdravlje :wink:

Zadnja izmjena: Mariamne; uto svi 18, 2010 22:34; ukupno mijenjano 1 put/a.

Vrh

Naslov: Re: Čistoća vs.nečistoća
PostPostano: uto svi 18, 2010 22:28 

Barnaba je napisao/la:
Vratimo se temi.
Osjećam nadahnuće prenjeti vam odista koristan tekst sa web stranice katolik.hr gdje lijepo objašnjena bit problema i ono važnije što za sobom nose dvije mogućnosti koje proizlaze iz vjerničkog odgovora na sadašnje stanje.

Svi smo svjesni težine trenutka u kojem živimo i u kojem se Crkva nalazi. Svi smo svjesni koliko su jaki pritisci na Crkveno učiteljstvo da promjeni svoje učenje kako bi se ljudima olakšala savjest i življenje, kako bi ljudi konačno mogli živjeti bez „tereta“ kojeg im je „natovarila“ Crkva sa svojim moralnim učenjem. Prema različitim statistikama više od polovice katolika smatra da bi Crkva trebala popustiti u svojem učenju, bilo u pogledu pitanja predbračnog spolnog odnosa, razvoda braka, uporabe kontracepcije, ili u nekom drugom pitaju vezanim uz pitanje čovjekove spolnosti. I uistinu, činjenica je da današnje društveno okruženje znatno otežava čovjeku življenje autentičnog katoličkog života, kao što je i činjenica da mnogim mladim ljudima takvo stanje predstavlja težak teret.

U takvoj situaciji, jasno je da se postavlja pitanje: „Što činiti?“. Dva su moguća odgovora:

1) Treba se mijenjati čovjek i čovjekovo ponašanje kako bi se bio u stanju othrvati napasti grijeha i kako bi bio u stanju činiti ono što je dobro.

2) Treba se mijenjati stav Crkve o tome što jeste grijeh, a što nije, što je dopušteno a što nije, kako bi se čovjeku na taj način olakšala savjest i življenje.

Čovjekovo prihvaćanje druge opcije znači i faktično napuštanje Katoličke crkve. Budući je Crkva nezabludiva u svom službenom učenju u pitanjima vjere i morala, inzistiranje na tvrdnji da Crkva treba mijenjati učenje znači odbijanje Božje objave te, na taj način, i raskid sa Crkvom te gubitak spasenja.

Svjedočanstvo žene

Zanimljivo..uvijek su žene krive :lol:
a ima takvih muževa da nisu sposobni za ništa :wink:

Dakle..od sutra ja hodam jednom ulicom , a on drugom, tamo pored Crkve;)
nema poljubaca na rastanku :lol:

Pa ljudi moji, ovo da nije smješno bilo bi tragično;)

Vrh

Naslov: Re: Vjeroučiteljica na sudu - radi istine!
PostPostano: uto lip 08, 2010 14:25 

Barnaba je napisao/la:
Izgleda da je nekima, u drugim vjerskim zajednicama, proradila "naknadna pamet" jer dok se Katolička Crkva zalagala za bolja zakonska rješenja onda je nisu u tome podržali čak nasuprot, sjećam se veselja jer će "katoličkim svećenicima biti zabranjeno da zvone na vrata pri blagoslovu kuća" i drugih stvari koje se šlepaju pod krinkom "prava na slobodu"
.[/quote]
Ma ti si mali zlocesti decko :) .Nemoj se vrijedjati ovo sam se malo nasalila.
Citat:
sjećam se veselja jer će "katoličkim svećenicima biti zabranjeno da zvone na vrata pri blagoslovu kuća"

A po pastoralnoj psihologiji i po nekim drugim pravilima,zupnik bi tocno morao znati tko mu je iz pastve,ta ne obilazi samo pastvu samo za blagoslov?
Citat:
"prava na slobodu"[/

Mislim da postoji tocna definicija,prava na slobodu.Moja prava na slobodu nesmiju ugrozavati tudja,a i obrnuto,tudja prava na slobodu nesmiju ugrozavati moja.
A ono sto je gad pred Bogom je i grijeh.

Vrh

PostPostano: čet srp 01, 2010 17:23 

Mariamne je napisao/la:
Ma svašta se nudi samo da se ne izgubi svećenik. Tako da se konačno treba vidjeti prava istina, a ne se uporno praviti gluh i slijep! Nije mi jasno da li se neki sami zavaravaju ili se prave bedasti i zavaravaju druge?!
O da, zaređuju se i imaju prije i poslije curu, ženu..Evo dva primjera koji kažu..

PRIMJER 1-svećenik, profesor, kaže budući biskup..(sjedi u bijeloj majici i maslinastozelenom prsluku, skida jedno i drugo i sjedi i dalje, gol do pojasa, zatim oblači crnu košulju i stavlja bijeli ovratnik i kaže) : " Vilo moja, moram sad na posao, pa se obavezno vidimo poslije!"

:D Nekima je to posao, a vidim mnogima :D

PRIMJER 2-svećenik kaže: "Ma što će meni netko od njih s Kaptola prigovarati što imam ženu i eventualno dijete, samo neka mi što kažu, a oni tamo okreću milijone od najma kurija i trpaju u džep!"

Što se tiče Danijela, ja mislim da si Danijel ne može naći curu, a i nisu svi muškarci za cure, za to se mora nešto znati i imati :D cure vole poklone :D

Inače dragi moji, i najveći moralizatori na ovoj pa i na drugim rigoroznijim stranicama, padaju..padaju kao ptice sa grane.. :D

Jao, jao..kak se ono kaže:Bolje prvo ispeci, pa reci! :D

Ćerce, svašta lupaš!

Vrh

PostPostano: čet srp 01, 2010 17:25 

Čerce ne lupa čerce ima sve crno na bijelo :shock: :D

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 112 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 4, 5, 6, 7, 8  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.

Traži:
Forum(o)Bir: