Prenesi nam nešto o susretu,daj napiši nešto više.
Evo mogu i ja reći nešto o tim susretima... Kad ih je Ivančić zamislio kao jedan model evangelizacije kroz 3-4 dana i preuzeo teme iz istraživanja ranokršćanskog katekumenata (znači kako su prvi kršćani primani u zajednicu i kako ih se poučavalo o vjeri) imao je punu podršku kard. Kuharića. On je takav model vidio kao odgovor na zahtjev pape Pavla VI. da se pokrene nova evangelizacija i da ona zaživi. Tako je i nastao priručnik "Susret sa živim Bogom" koji obuhvaća sve te teme, ali i puno više: meditacije, pitanja na koja treba svatko sam odgovoriti da produbi vjeru, svjedočanstva..
Za sudjelovanje na seminaru nije potrebno imati priručnik, nego samo bilježnicu za zabilježiti ono što te dotakne i da odgovaraš na pitanja i tako se uključiš da ono što čuješ, proradiš u sebi i daš vlastiti, osoban odgovor (ako želiš, da i podijeliš s drugima, ali nije obavezno).
Teme su: tko je čovjek? Tko sam ja? (kršćanska antropologija, kako mi djelujemo kao duhovna duša i koje su zakonitosti duhovne duše koju nam je Bog darovao, kako prepoznati i uključiti se u Božji plan koji ima s nama, kako prihvatiti i zavoljeti sebe, postati svjesni svog dostojanstva i veličine poziva koji nam upućuje Bog...)
Zatim: grijeh. Odakle grijeh? Zašto nas zarobljava, zašto su neki slijepi za svoje grijehe, možemo li se ikad sami osloboditi grijeha? Zašto je grijeh jedini problem koji nas udaljava od Boga? Može li nas itko, osim Isusa, otkupiti od grijeha? Kako to da je Isus jedini otkupitelj? Što je Isus učinio? Poznajemo li ga osobno? Jesmo li se definitivno i konačno opredjelili za njega - ili smo napola kršćani, formalisti u svojoj vjeri, "obredni kršćani" koji zapravo ne prihvaćaju u potpunosti Kristov nauk niti ga provode u svoj život... (a takvih je istina puno...)
Slijedi: praktična provedba obraćenja koja uključuje konkretne korake (odluke) za redoviti ispit savjesti, prepoznavanje idola u životu i društvu, grešnih navika, važnosti ispovijedi i što se točno u ispovijedi događa, te na kraju slijedi i molitva za unutarnje iscjeljenje. I nakon obraćenja u nama mogu ostati duhovne rane koje nas sprečavaju da u potpunosti donesemo plod, da izmijenimo život, oprostimo drugima, pa da nam molitve budu uslišane.. Isus je taj koji liječi i to se ne događa na brzinu, nego svakodnevnim predanjima i čvrstom vjerom u Njegovu snagu..
Teme zadnjeg dana su obično: Duh Sveti (kako prepoznati njegovo djelovanje u životu, Crkvi i svijetu, kako osvjestiti njegova nadahnuća i "oživjeti" darove dobivene u sakramentu krštenja i potvrde), te na kraju: Crkva - kako se uključiti u život zajednice, postati živi ud Kristovog Tijela, kako zavoljeti Crkvu (jer je u njoj punina sakramenata) i na koji način smo pozvani služiti u Crkvi i graditi zajedništvo među svim članovima.