Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Uto ožu 24, 2026 10:18

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 119 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Pet srp 17, 2009 21:17 

Koliko ja znam u nasoj katolickoj Crkvi,oduvjek su Bogu bili dragi ne samo "seminari" nego sva okupljanja vjernika,gdje je Molitva i Slavljenje bilo prisutno..Prema tome ,nije vazno sta je,seminar,misije,duhovne obnove,devetnice,trodnevnice,koncerti itd...sve ono sto vodi k OBRACENJU je dobrodoslo i dobro...Danas se jako malo prica o samom "obracenju" koje smo s molitvom sami izmolili..Vise se polaze na te zajednicke seminare,gdje se cuda dogadjaju...a to su ustvari OBRACENJA KOJA SU ODUVJEK U NASOJ CRKVI POSTOJALA...i na mnogo HODOCASCA SU SE ZAISTA CUDA DOGODILA...
A sto je najgore,ne shvacaju svi jednako,kada svecenik tako nesto kaze...Svi se lakse nose s cinjenicom da je bilo tko drugi kriv za tu situaciju ili bolest,pa neka to bude i "pokojnik" i netko iz nase obitelji,samo neka ne budemo sami mi i nasi grijesi i zivot...
A ,sto me jos vise zacudzuje,mene su naucili da se u "mrtve ne dira" i kakvo onda..Liječenje rodoslovnog stablaTko nam daje pravo da mi to cinimo i da preuzmemo na sebe odgovornost...

Vrh

PostPostano: Sub srp 18, 2009 08:13 

Leja je napisao/la:
ema je napisao/la:
Puno protestantskog se uvuklo u našu vjeru, i zbog toga smatram da su seminari na kojima se ovo događa dobri da zapale čovjekovo srce za Boga, ali bez ovakvih stvari koje zbunjuju ljude, bili bi bolji. Nadam se da će crkva dati jasan stav, pa i zabraniti sve ono što nije u suglasju s njezinim naukom.

Draga Ema s dosta toga se slazem,ali s ovim se bas ne bi slozila..Znam slucajeve (koji su mi povjereni od drugih osoba)gdje je "Svecenik Karizmatik" rekao da se u obitelji nesto strasno dogodilo u obiteljskom stablu i da doticna osoba sada ispasta s bolescu..za tu osobu..?
To kaze Katolicki svecenik...tu sam ja nekako nesigurna...(Jer takve osobe to moze dovesti u zabludu i biti na vecu stetu nego na korist)I slazem se s tobom kada kazes...Nadam se da će crkva dati jasan stav, pa i zabraniti sve ono što nije u suglasju s njezinim naukom.

Leja, oprosti, bila sam sasvim nejasna pišući. Rečenica je ispala sasvim suprotna od onog što sam htjela reći. Uhvatio me smijeh kad sam sad pročitala.
Kad sam rekla da se puno protestantskog uvuklo, htjela sam reć da to nije dobro. , da seminari jesu dobri zbog plodova koje donose a to su obraćenja, ali bi bili još bolji kad bi bilo manje senzacija i zaplašivanja s tim kaznama za grijehe predaka. Baš sam jučer razgovarala sa svojim sestrama, koje isto misle da je kazna ako se nešto loše dogodi, npr smrt djeteta. Pitala sam ih zar je Gospa kažnjena jer joj je sin umro pred očima, izmučen? Zar ona ispašta grijehe predaka? Ne, njezina patnja imala je suotkupiteljsku svrhu. Tako i naše patnje imaju svoj smisao, nisu one za kaznu zbog nekih nedjela koja su počinili preci, nego za naše približavanje Bogu, a mnogo toga i nije nam dano znati, a osim toga neke stvari naprosto su posljedične; ako umrem od ciroze jetre mlada, nije kriv moj djed nego moje piće. ako umrem mlada od jer sam brzo vozila, ili puštila, ili se drogirala, što je tu kriv bilo tko osim mog načina života.
Ispričavam se što sam bila tako nejasna, i napisala rečenicu koja je dobila sasvim kriv smisao zbog moje brzopletosti. Voljela bih svakako da Crkva zabrani svojim svećenicima liječiti obiteljska stabla, ako to uopće ne postoji i da je Crkva unutar sebe određena po tim itekako važnim stvarima. Ljudi tako žive u strahu i Boga doživljavaju kao nekakvog osvetnika, koji kažnajva nas za ono za što nemamo odgovornost. Zar nismo naslijedili istočni grijeh od praroditelja koji nam se krštenjem briše....Nije li to jedini grijeh za koji nismo direktno odgovorni, ali nam Bog daje i milost da ga se krštenjem oslobodimo....
Mnoge stvari u tim karizmatskim vodama mi se ne sviđaju, i odbijaju me, jer dobro je ono što se dobro koristi, a tu nalazim mnoge stvari koje se pogrešno koriste no to nije dio ove teme.

Vrh

PostPostano: Sub srp 18, 2009 08:38 

Leja je napisao/la:
Koliko ja znam u nasoj katolickoj Crkvi,oduvjek su Bogu bili dragi ne samo "seminari" nego sva okupljanja vjernika,gdje je Molitva i Slavljenje bilo prisutno..Prema tome ,nije vazno sta je,seminar,misije,duhovne obnove,devetnice,trodnevnice,koncerti itd...sve ono sto vodi k OBRACENJU je dobrodoslo i dobro...Danas se jako malo prica o samom "obracenju" koje smo s molitvom sami izmolili..Vise se polaze na te zajednicke seminare,gdje se cuda dogadjaju...a to su ustvari OBRACENJA KOJA SU ODUVJEK U NASOJ CRKVI POSTOJALA...i na mnogo HODOCASCA SU SE ZAISTA CUDA DOGODILA...
A sto je najgore,ne shvacaju svi jednako,kada svecenik tako nesto kaze...Svi se lakse nose s cinjenicom da je bilo tko drugi kriv za tu situaciju ili bolest,pa neka to bude i "pokojnik" i netko iz nase obitelji,samo neka ne budemo sami mi i nasi grijesi i zivot...
A ,sto me jos vise zacudzuje,mene su naucili da se u "mrtve ne dira" i kakvo onda..Liječenje rodoslovnog stablaTko nam daje pravo da mi to cinimo i da preuzmemo na sebe odgovornost...

A kako će i shvatit kad im svećenik kaže tako nešto, nego upravo kako je rekao.:)
Što se tiče seminara, usitinu postoje mnogi putevi kako Bog duše privuče, (moj prijatelj je doživio obraćenje u trenutku dok je čitao Bibliju; naprosto se srce otvorilo i shvatilo), no hajde, činjenica jest da su se mnoga obraćenja dogodila i još se događaju na seminarima. Možda jer ljudi dođu u trenutku kad im se život srušio i tada su spremni primiti Boga u svoj život, a to se lakše događa u zajedništvu, u slavljenju, u pjesmi i molitvi. Lakše se srce otvori, lakše se čovjek prepusti.
No, odatle bi se trebalo vratiti u svoj svakodnevni život, a ne da to postane sav život, jer bojim se da je tada to bježanje od života u ugode. Možda griješim, jer me iskustvo mog hoda u vjeri odvodi sve dalje od svega toga, ali tako vidim. Ja sam doživjela obraćenje kod Vlč Suca, no kad promislim dublje, to obraćenje je započelo polako već neko vrijeme prije, a tu sam bila spremna učiniti zaokret. No, i on nam je govorio; Ne dolazite opet, primili ste, živite gdje vas je Bog postavio, idite u svoju župnu crkvu, čitajte Sv Pismo, ispovjedajte se, živite u svojoj sredini svoju vjeru, ne trčite za senzacijama itd.

Vrh

PostPostano: Sub srp 18, 2009 13:33 

Iako se ovo ne radi,ali ja cu staviti,a Moderator neka izbrise,citat s jednog drugog foruma...

Citat:
Međutim, Biblija donosi i ovakav tekst: "Bog milosrdan i milostiv, spor na srdžbu, bogat ljubavlju i vjernošću, iskazuje milost tisućama, podnosi opačine, grijeh i prijestup, ali krivca nekažnjena ne ostavlja, nego kažnjava opažinu otaca na djeci -čak na unučadi do trećeg i četvrtoga koljena" (Izl 34, 6-7) (prema Bolobanić, 2000.).

Zato sam ja rekla "O, Bože čije grijehe ona nosi?"... a kad je naša (ime) bila kod velečasnog ( ime svecenika), rekao joj je da netko u obitelji ima zlu krv. To me strašno uplašilo... Otada molim krunicu predragocjenoj krvi Kristovoj da se zlo makne od nje!

Moje pitanje,da li smo mi stvarno sposobi na odtjeramo zlo ,ukoliko ono zaista postoji...?
I s kojim pravom mi to cinimo.?

Vrh

PostPostano: Sub srp 18, 2009 20:37 

Otjerati zlo....molitvom je moguće u nekim situacijama...To su zapravo molitve koje sama duša u borbi moli, niže Očenaše i Zdravomarije bez da razumom odabire....
A ta zla koja navodiš, imamo Crkvu za to, svećenike, mi sami bolje da se ne igramo sa zlim.
Što se tiče citata iz Bibilije, postoji i situacija u kojoj Isusa pitaju tko je sagriješio u obitelji zbog bolesti, a on odgovara da nije nitko, nego da je ta bolest dana da se Bog proslavi.
U Starom zavjetu bilo je i oko za oko, zub za zub, a Isus kaže; Ne, ljubi svoje neprijatelje, praštaj im....On je došao zakon Starog Zavjeta dopuniti i unio u našu stvarnost milosrđe.

Vrh

PostPostano: Uto sij 05, 2010 08:17 

Barnaba je napisao/la:
cunjozu je napisao/la:
Spominjala se molitva za obiteljsku lozu i ne znam što je tu loše. Nedavno sam dobio knjigu 'Devetnica za duše u čistilištu(osobne obiteljske loze)''. Uglavnom se mole molitve otklinjanja određenih prokletstava, uroka(ovo su sve naše stvarnosti, sve to postoji i sve je to sotonino djelo).

Ovdje treba biti vrlo oprezan je rima elemenata koji se protive nauku o krsnoj milosti. Krštenje briše sve grijehe i posljedice grijeha, te neko ispaštanje krštene osobe, poradi grijeha nekog njenog pretka je čista obmana. Koja vjernika stavlja u poziciju rušenja vlastita krštenja (odnosno saveza s Bogom) čije učinke ne priznaje, pristajući uz takvu praksu "nasljeđivanja grijeha". O tome imamo i posebnu temu na linku viewtopic.php?f=3&t=399&st=0&sk=t&sd=a

Kod fra Ive se baš nije na takav način govorilo...baš o liječenju obiteljskog stabla. A evo sad(nije mi jasno pa pitam), misliš li ti na posljedicu kao vremenitu kaznu ili posljedicu u životu koja se očituje kao nemogućnost zapošljavanja, problemi u obitelji itd...? Jer se moli za otklanjanje prokletstava, uroka koji su nabačeni od strane nekih ljudi(pa i onih koji su živjeli u vrijeme naših baba i djedova) i onih koji smo mi sami sebi priuštili baveći se kojekakvim ezoterijskim praksama. Dakle, briše li krštenje i uroke? Pitam jer stvarno ne znam.

Vrh

PostPostano: Čet sij 07, 2010 08:13 

cunjozu je napisao/la:
Barnaba je napisao/la:
cunjozu je napisao/la:
Spominjala se molitva za obiteljsku lozu i ne znam što je tu loše. Nedavno sam dobio knjigu 'Devetnica za duše u čistilištu(osobne obiteljske loze)''. Uglavnom se mole molitve otklinjanja određenih prokletstava, uroka(ovo su sve naše stvarnosti, sve to postoji i sve je to sotonino djelo).

Ovdje treba biti vrlo oprezan je rima elemenata koji se protive nauku o krsnoj milosti. Krštenje briše sve grijehe i posljedice grijeha, te neko ispaštanje krštene osobe, poradi grijeha nekog njenog pretka je čista obmana. Koja vjernika stavlja u poziciju rušenja vlastita krštenja (odnosno saveza s Bogom) čije učinke ne priznaje, pristajući uz takvu praksu "nasljeđivanja grijeha". O tome imamo i posebnu temu na linku viewtopic.php?f=3&t=399&st=0&sk=t&sd=a

Kod fra Ive se baš nije na takav način govorilo...baš o liječenju obiteljskog stabla. A evo sad(nije mi jasno pa pitam), misliš li ti na posljedicu kao vremenitu kaznu ili posljedicu u životu koja se očituje kao nemogućnost zapošljavanja, problemi u obitelji itd...? Jer se moli za otklanjanje prokletstava, uroka koji su nabačeni od strane nekih ljudi(pa i onih koji su živjeli u vrijeme naših baba i djedova) i onih koji smo mi sami sebi priuštili baveći se kojekakvim ezoterijskim praksama. Dakle, briše li krštenje i uroke? Pitam jer stvarno ne znam.

Možeš li navesti neke biblijske i teološke argumente koji bi to potvrdili ili je dosta što je on to rekao?

Socrates je napisao/la:
Tema oko koje se u Crkvi javljaju oprečna mišljenja - najopćenitije, riječ je o praksi koja se često primjenjuje u karizmatskim krugovima. Različite su interpretacije i primjene, i da ne zalazimo previše detaljno možemo početi od toga da je riječ o molitvi za pretke određene osobe, kako bi se uklonile nasljeđene sklonosti i / ili grijesi te tako istovremeno zadobio blagoslov od Boga. Neki ga osuđuju kao ne- i protu-biblijsku praksu, drugi smatrau da je riječ o prihvatljivoj i korisnoj praksi, pozivajući se osobito na djela koja trebaju biti prevaga između mišljenja.

Što vi mislite, kakva su vaša saznanja i iskustva? Prihvatljivo ili ne, kršćansko ili ezoterijsko? Duhovnost potrebna ili nepotrebna razmatranja?

Bilo bi dobro da i ti napišeš svoje mišljenje jer ona su dosta korisna.

Vrh

PostPostano: Čet sij 07, 2010 17:57 

Citat:
Možeš li navesti neke biblijske i teološke argumente koji bi to potvrdili ili je dosta što je on to rekao?

Ja sam samo rekao za što se moli te sam usto postavio pitanje da li se te stvari za koje se moli otklanjaju krštenjem ili je potrebna molitva? (Naravno da fra Ivina riječ nije zadnja. Nisam ni neki iskusan bibličar. Uglavnom se sada, u zadnje vrijeme, bavim rušenjem protestantskih doktrina).

Vrh

PostPostano: Čet sij 07, 2010 21:02 

Bila sam na misi za liječenje obiteljskog stabla, nabrojat ću ono što je bilo drugačije.
Na početku mise svećenik je zazvao Božju zaštitu od bilo kakvih vanjskih manifestacija, izmolio je i molitvu: oblačim se u opremu Božju...stavljam kacigu spasenja, uzimam mač vjere...itd...
Molitvu, priznajmo svoje grijehe da možemo proslaviti ova sveta otajstva, je proširio na jedno sat vremena, nabrajajući sve moguće grijehe prisutnih i njihovih predaka.
Prije Očenaša je prikazivao naše pokojne, pozivajući nas da im oprostimo sve eventualne uvrede i grijehe koje su počinili prema nama, kao i da ih tražimo za oprost, ako smo mi njima prouzrokovali grijehe, odnosno prema njima sagriješili. Tu je isto nabrajao primjere.
Prije mise smo pjevali pjesme Duhu Svetomu, zazivali njegov dolazak, a nakon svete pričesti, svećenik nas je ostavio u tišini da se prepustimo djelovanju Duha Svetoga.

Na početku je rekao slijedeće - grijesi predaka se ne mogu naslijediti, ali nasljeđujemo posljedice grijeha, objasnivši to primjerom oca koji raskući svu imovinu, pa sad sinovi nasljeđuju posljedice njegovog nemara živeći u oskudici.

Zanimljive su mi bile reakcije pojedinaca na spomenuti grijeh...plakanje, jecanje, klanjanje...i slično.
Neki su doživjeli ozdravljenje od fizičke bolesti.

Vrh

PostPostano: Pet sij 08, 2010 14:45 

Socrates je napisao/la:
Tema oko koje se u Crkvi javljaju oprečna mišljenja - najopćenitije, riječ je o praksi koja se često primjenjuje u karizmatskim krugovima. Različite su interpretacije i primjene, i da ne zalazimo previše detaljno možemo početi od toga da je riječ o molitvi za pretke određene osobe, kako bi se uklonile nasljeđene sklonosti i / ili grijesi te tako istovremeno zadobio blagoslov od Boga. Neki ga osuđuju kao ne- i protu-biblijsku praksu, drugi smatrau da je riječ o prihvatljivoj i korisnoj praksi, pozivajući se osobito na djela koja trebaju biti prevaga između mišljenja.

Što vi mislite, kakva su vaša saznanja i iskustva? Prihvatljivo ili ne, kršćansko ili ezoterijsko? Duhovnost potrebna ili nepotrebna razmatranja?

Riječ je o stvarima na granici New Agea, a čitajuči naslov ne mogu ne nasmijati se, ali nakon 2-3 sekunda počinjem shvaćati da ovdje netko ozbiljno misli, pa me to počne i zabrinjavati.

Što bi značilo to ''liječenje rodoslovnog stabla'' ?

Ako ćemo se uhvatiti za naslijeđene skolonosti, onda je to u velikoj mjeri pitanje genetike a genom nekog čovjeka jest svojevrsni ''program'' po kojem radi taj čovjek, naravno čovjek može uvidjeti što nije dobro u njegovom nasslijeđu i to mijenjati.

Inače, kakve veze imaju grijesi naših predaka s nama, pa Bog ne kažnjava(!), kažnjavamo se mi sami svojim postupcima, to nema baš nikakve veze sa grijesima naših predaka, pred Bogom je svako sam za sebe odgovoran.

Vrh

PostPostano: Pet sij 08, 2010 15:05 

modus vivendi je napisao/la:
Socrates je napisao/la:

Riječ je o stvarima na granici New Agea, a čitajuči naslov ne mogu ne nasmijati se, ali nakon 2-3 sekunda počinjem shvaćati da ovdje netko ozbiljno misli, pa me to počne i zabrinjavati.

Ako ćemo se uhvatiti za naslijeđene skolonosti, onda je to u velikoj mjeri pitanje genetike a genom nekog čovjeka jest svojevrsni ''program'' po kojem radi taj čovjek, naravno čovjek može uvidjeti što nije dobro u njegovom nasslijeđu i to mijenjati.

Inače, kakve veze imaju grijesi naših predaka s nama, pa Bog ne kažnjava(!), kažnjavamo se mi sami svojim postupcima, to nema baš nikakve veze sa grijesima naših predaka, pred Bogom je svako sam za sebe odgovoran.

Imaš li biblijske argumente za svoje tvrdnje?

Vrh

PostPostano: Pet sij 08, 2010 15:20 

Barnaba je napisao/la:
Socrates je napisao/la:

A zboge čega bi argumenti morali biti Biblijski? Jel' Biblija možda znanstveni rad ili povijesna knjiga? Ja sam siguran da nije nijdno od toga.

Inače, spomenutu je stvar rekao i jedan svećenik za jedne propovijedi (Ne kažnjava Bog već se mi sami kažnjavamo svojim nedjelima).

Ako bismo govorili o griješima naših predaka, onda ću se zagledati u 10BZ, a tamo se baš nigdje ne spominju grijesi naših predaka koji bi se nama kao ''kamate'' dodavali u naslijeđe.

Svako je za sebe, svako je stvorenje za sebe i sam osdovara za svoje grijehe, netko nikako ne može biti kriv što mu je primjerice otac bio ratni zločinac, ili zamislimo silovanu ženu i dijete nastalo u silovanju, pa zar će to dijete ni krivo ni dužno, nositi grijehe tog silovatelja?!

Vrh

PostPostano: Pet sij 08, 2010 15:38 

Barnaba je napisao/la:

A zboge čega bi argumenti morali biti Biblijski? Jel' Biblija možda znanstveni rad ili povijesna knjiga? Ja sam siguran da nije nijdno od toga.

Inače, spomenutu je stvar rekao i jedan svećenik za jedne propovijedi (Ne kažnjava Bog već se mi sami kažnjavamo svojim nedjelima).

Ako bismo govorili o griješima naših predaka, onda ću se zagledati u 10BZ, a tamo se baš nigdje ne spominju grijesi naših predaka koji bi se nama kao ''kamate'' dodavali u naslijeđe.

Svako je za sebe, svako je stvorenje za sebe i sam osdovara za svoje grijehe, netko nikako ne može biti kriv što mu je primjerice otac bio ratni zločinac, ili zamislimo silovanu ženu i dijete nastalo u silovanju, pa zar će to dijete ni krivo ni dužno, nositi grijehe tog silovatelja?!

Ovo je tema gdje biblijski argumenti itekako imaju veliku ulogu zbog naravi stvari. Ne tvrdim da si napisao nešto krivo nego probaj to i biblijski podkrijepiti! Valjda ti to nije preteško, ta ipak si vjernik?

Vrh

PostPostano: Pet sij 08, 2010 18:41 

Svaki koji je pažljivo proučio crkvenu nauku zna:
Svaki čovjek je jedinstven i neponovljiv. Takvoga je Bog stvorio i obdario razumom i slobodnom voljom. I svaki se čovjek slobodno odlučuje za svoje čine. I prema tome je odgovoran za svoja djela te će biti ili nagrađen ili kažnjen. Propovjednik o kojem je riječ je sigurno mislio da čovjek svojim grijesima izaziva Božju kaznu, pa prema tobe sebe samog kažnjava, inače Bog je pravedan sudac, koji zlo kažnjava, dobro nagrađuje (jedna od pet temeljnih vjerskih istina). Prema tome ja sam odgovoran za moja djela. Sigurno da odgovornost uvećavaju ili smanjuju razne okolnosti, pa i nasljedstvo (geni) igraju svoju ulogu u mojem odlučivanju.. No ja nemam ništa zajedničkoga sa grijesima mojih pradjedova. Oni su ilki nagrađeni ili kažnjeni za svoja djela. Nauka o ozdravljenju obiteljskog korjena se protivi nauci o krštenju - brisanju istočnoga grijeha i svih kazni.. Prema tome svaki čovjek je odgovoran za svoje grijehe...
Jedna druga stvar je posledica nekog zlog čina (grijeha) recimo moj otac je kockanju proigrao svo imanje. I mi smo od najbogatijih postali najsiromašniji u selu (jasno da je ovo samo primjer - moj pokojni otac je bio pošten radnik). I ja sada trpim posljedice toga što je on prokockao imanje, ali nemam ništa s njegovim grijehom. Grijeh je osobna odluka svakog pojedinog i neprenosiva je na drugoga. To bi se protivilo Božjoj pravednosti.

Vrh

PostPostano: Pet sij 08, 2010 21:43 

sneni, može li se onda staviti jednakost između tvoga primjera s ocem kockarom, čije posljedice siromaštva osjećaju djeca i grijeha predaka čije posljedice se prenose na potomstvo, kako je rekao svećenik koji slavi misu za obiteljsko stablo?

Zašto jedan svećenik tvrdi jedno, a drugi suprotno?
Ako te mise nisu u skladu s pravilima, zašto se održavaju?

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 119 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata