Leja je napisao/la:
Koliko ja znam u nasoj katolickoj Crkvi,oduvjek su Bogu bili dragi ne samo "seminari" nego sva okupljanja vjernika,gdje je Molitva i Slavljenje bilo prisutno..Prema tome ,nije vazno sta je,seminar,misije,duhovne obnove,devetnice,trodnevnice,koncerti itd...sve ono sto vodi k OBRACENJU je dobrodoslo i dobro...Danas se jako malo prica o samom "obracenju" koje smo s molitvom sami izmolili..Vise se polaze na te zajednicke seminare,gdje se cuda dogadjaju...a to su ustvari OBRACENJA KOJA SU ODUVJEK U NASOJ CRKVI POSTOJALA...i na mnogo HODOCASCA SU SE ZAISTA CUDA DOGODILA...
A sto je najgore,ne shvacaju svi jednako,kada svecenik tako nesto kaze...Svi se lakse nose s cinjenicom da je bilo tko drugi kriv za tu situaciju ili bolest,pa neka to bude i "pokojnik" i netko iz nase obitelji,samo neka ne budemo sami mi i nasi grijesi i zivot...
A ,sto me jos vise zacudzuje,mene su naucili da se u "mrtve ne dira" i kakvo onda..Liječenje rodoslovnog stablaTko nam daje pravo da mi to cinimo i da preuzmemo na sebe odgovornost...
A kako će i shvatit kad im svećenik kaže tako nešto, nego upravo kako je rekao.

Što se tiče seminara, usitinu postoje mnogi putevi kako Bog duše privuče, (moj prijatelj je doživio obraćenje u trenutku dok je čitao Bibliju; naprosto se srce otvorilo i shvatilo), no hajde, činjenica jest da su se mnoga obraćenja dogodila i još se događaju na seminarima. Možda jer ljudi dođu u trenutku kad im se život srušio i tada su spremni primiti Boga u svoj život, a to se lakše događa u zajedništvu, u slavljenju, u pjesmi i molitvi. Lakše se srce otvori, lakše se čovjek prepusti.
No, odatle bi se trebalo vratiti u svoj svakodnevni život, a ne da to postane sav život, jer bojim se da je tada to bježanje od života u ugode. Možda griješim, jer me iskustvo mog hoda u vjeri odvodi sve dalje od svega toga, ali tako vidim. Ja sam doživjela obraćenje kod Vlč Suca, no kad promislim dublje, to obraćenje je započelo polako već neko vrijeme prije, a tu sam bila spremna učiniti zaokret. No, i on nam je govorio; Ne dolazite opet, primili ste, živite gdje vas je Bog postavio, idite u svoju župnu crkvu, čitajte Sv Pismo, ispovjedajte se, živite u svojoj sredini svoju vjeru, ne trčite za senzacijama itd.