Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Sri tra 22, 2026 06:53

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 839 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 56  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Sub stu 01, 2008 12:49 

angelus,

hm, ti podrazumjevas da ako neokatekumen ide na misu subotm navecer, da onda on nedjelju koristi za odlazak u prirodu????

To je jedna prilicno zlobna pretpostavka. Ne znam uopce ni jednog katekumena koji tako postupa.

Misa u subotu navecer SLAVI NEDJELJU kao dan Gospodnji, a ne subotu kao dan Gospodnji. U subotu navecer se slavi nedjelja a ne subota. U nedjelju se cijeli dan pobozno slavi dan Gospodnji.

Meni se uopce ne radi o suboti ili nedjelji, nego o tome da mnogi sa svojim poluznanjem koriste svaki povod za ogovaranje neokatekumena.

Meni jednostavno fali dobronamjernosti.

Ja ne zivim u Hrvatskoj, nego u okolini u kojoj katolicki svecenici drze mise za pedere i lezbijke i blagoslivljaju ih. U okolini u kojoj su u mnogim zupama potpuno izbacene nedjeljne mise, nego ozenjeni djakoni drze "mise" bez euharistije, gdje ispovijed prakticki uopce ne postoji, djeca idu na Prvu Pricest bez ispovijedi. U okolini u kojoj predsjednik biskupske konferencije javno govori da bi trebalo ukinuti celibat i da nije dobro uvijek slijepo slusati Papu. U okolini u kojoj jedan nadbiskup javno govori da mu je omiljena zabava gledati MTV,... U okolini u kojoj u vecini zupa nedjeljnu propovijed ne drzi svecenik, nego civili, kao npr. neka feministkinja iz mjesta, obucena u odjecu kao svecenik, a kasnije pricest dijele mlade cure sa golim trbuhom i hlacama iz kojih ispada guza. U okolini, gdje je katolicka crkva do prije malo vremena dijelila pismene potvrde koje su bile uvijet da bi se mogao napraviti abortus....

Pa sad, dragi angelus, reci ti meni:
da mozes birati ici na nedjeljnu misu, koja se samo odrzava u subotu uvecer, gdje se sakupljaju vjernici vjerni Crkvi

ili

na nedjeljnu misu, na kojoj svecenik drzi propovjed kako je divno da mladi ljudi idu na Love Parade ili na neki Gay Marsh,
na kojoj se pretvorba jednostavno izostavi, ....itd. ali ona se dakako odrzava u nedjelju.

Sto bi ti birao?

I ne, vjeruj mi ovo nije nimalo pretjerano docaravanje, dapace, stvarnost je jos puno puno gora. Radi toga razloga ja Neokatekumenski Put vidim kao jednu oazu istinske vjere.
.

Vrh

PostPostano: Sub stu 01, 2008 13:08 

Da, nedjelja jest dan Gospodnji, i euharistija treba da predstavlja središte i vrhunac slavljenja dana Gospodnjeg. Ali kad počinje nedjelja?
- u knjizi postanka se nekoliko puta navodi: Tako bude večer, pa jutro dan ... Svaki dan se sastoji od večeri (noći) i jutra (dana). Dan dakle počinje sa zalaskom sunca - od večeri.
- židovi subotu - shabbāt počinju slaviti zalaskom sunca u petak; odnosno subota traje od zalaska sunca jednog dana do zalaska sunca drugog dana.
- za civilne svrhe, od sredine 19. vijeka uvodi se podjela na vremenske zone. Sadašnja konvencija nalaže da civilni dan počinje u ponoć, što je blizu vremena niže kulminacije srednjeg Sunca na centralnom meridijanu vremenske zone.

Mir s vama!

Vrh

PostPostano: Sub stu 01, 2008 13:29 

Ljudi ajmo malo više truda da se sugovornik razumije. Imam osjećaj da jedni druge ne čitate.
Za neokatekumene je iznimno dozvoljeno da idu subotom uvečer na misu koje je zapravo nedjeljna misa s tim da jednom u mjesecu idu i na redovitu misu. To nikako ne znači manjak crkvenosti jer im to Crkva dopušta.
Za sve ostale koji nisu Neokatekumeni vrijedi da samo iznimno mogu zamjeniti misu u subotu navečer za nedjeljnu, kako je to Angelus objasnio.

Vrh

PostPostano: Sub stu 01, 2008 14:39 

Po novom statutu nije više obavezno ići jednom mjesečno na župnu nedjeljnu misu jer je euharistijsko slavlje subotom uvečer župna nedjeljna misa. Evo član koji se na to odnosi:
Čl. 13
[Euharistija]
§ 1. Euharistija je u samoj bîti Neokatekumenata, budući da je to pokrsni
katekumenat življen u maloj zajednici. Euharistijom kršćanska inicijacija doseže
svoje ispunjenje.
§ 2. Neokatekumeni slave nedjeljnu Euharistiju u maloj zajednici, nakon prve
večernje od Nedjelje. Takvo slavlje održava se prema uredbama dijezecanskog
Biskupa. Euharistijska slavlja neokatekumenskih zajednica subotom navečer dio su
nedjeljnog liturgijskog pastorala župe te su otvorena i za ostale vjernike.
§ 3. U Euharistijskom slavlju u malim zajednicama slijede se odobrene
liturgijske knjige Rimskog obreda, osim izričitih izuzetaka koje je dala Sveta
Stolica. Što se tiče dijeljenja Svete Pričesti pod obje prilike, neokatekumeni je
primaju stojeći, na svom mjestu.
§ 4. Euharistijsko slavlje u maloj zajednici priprema, naizmjence, pod
vodstvom Prezbitera, jedna grupa neokatekumenske zajednice. Ta grupa priprema
kratke uvode u čitanja, izabire pjesme, brine se za kruh, vino i cvijeće te za
doličnost i dostojanstvo liturgijskih znakova.

Vrh

PostPostano: Sub stu 01, 2008 16:00 

Barnaba je napisao/la:
Za sve ostale koji nisu Neokatekumeni vrijedi da samo iznimno mogu zamjeniti misu u subotu navečer za nedjeljnu, kako je to Angelus objasnio.

Zao mi je, ali to jednostavno NIJE tocno.

Gdje u Crkvenom pravu to pise???

Vrh

PostPostano: Sub stu 01, 2008 16:22 
Administrator

Matthaios, ti svoje pojašnjenja statuta stavljaš iznad papinog,
naime još u starom čl. 13 piše isto:
"mala neokatekumenska zajednica, uz odobrenje dijecezanskog
biskupa, slavi nedjeljnu Euharistiju, otvorenu i drugim vjernicima, nakon prve
Večernje."

Medjutim, upravo zbog ovakvih tumačenja kakvog ti nudiš, da nije potrebno ići na misu nedjeljom, papa jasno daje prioritet:
"Prvo, o slavlju u subotu navečer: nedjelja je dan Gospodnji." i obavezu ne jedne
nego barem jedne mise nedjeljom. Naglasak nije dakle na obavezi te jedne mise, nego još više, na uviđanju važnosti nedjelje kao Dana Gospodnjeg.
Nedjelja ovdje, opet, nije od zalaska sunca do zalaska sunca, kako su računali Židovi,
nego ju mi kršćani računamo od ponoći do ponoći. Subotnja večernja misa po crkvenom zakoniku ima nedjeljna čitanja i priznaje se kao nedjeljna, međutim upravo zbog pokušaja da se euharistija u Dan Gospodnji trajno zamjeni misom u subotu navečer, papa jasno reagira: nedjelja je Dan Gospodnji! Naravno, nedjelja od ponoći do ponoći, inače ne bi ni trebao dodatno pojašnjavati.

Vrh

PostPostano: Sub stu 01, 2008 16:42 

:wink: Da se nadovežem na Giovija, treba razlikovati dopuštenje od pravila.
Stoga mi nije jasno zašto se neki sugovornici osjećaju ugroženi? Nigdje nisam osporavao neokatekumenske zajednice, a jednako tako naveo sam koji su to neki od razloga zbog kojih se može nedjeljna misa slaviti subotom navečer za ostale vjernike.
Sjenica, znam da ima svega u nekim biskupijama Zapada, no da su ti neke tvrdnje pretjerane i to je istina. U koliko je situacija u tvojoj okolini stvarno slična opisanom, a ti si član NK zajednice, koja pretpostavljam nema takvog svećenika, onda samo budi uz tu zajednicu, a za one koji obešćašćuju naše svetine molite i primjerom pokažite kakav kršćanin treba biti.

Vrh

PostPostano: Sub stu 01, 2008 17:07 

Matthaios je napisao/la:
Biskupa.
Euharistijska slavlja neokatekumenskih zajednica subotom navečer dio su

Osvrnuo bih se na ovu podebljanu rečenicu.
Ukoliko bi dijazecanski biskup odlučio da se u njegovoj biskupiji treba pored neokatekumenske ići i na redovnu župsku misu to će se morati poštivati pa i četri puta ako treba.

Ne poznajem neokatekumene koji pored Euharistijskog slavlja u subotu navečer ne idu i nedjeljom na misu. To je dobro jer se održava zajedništvo s ostalim vjernicima u župi.

Vrh

PostPostano: Pon stu 03, 2008 23:41 

Ukoliko se mi kao neokatekumeni ne pojavljujemo na misama u nedelju barem jednom mesečno i time ne održavamo kontakt sa onima koji nisu u NZ onda to ostavlja utisak da ih podcenjujemo, a naš je put upravo i osnovan da bi onima koji su slabi u veri(a takvih na nedljnim misama ima) pomogli da jačaju duhom.Verovatno će neko ko se zainteresuje za nešto u vezi crkve,Isusa ili uopšte hrišćanstva lakše pitati nekoga od nas koje poznaje ili vidja na misama nego sveštenika od koga se iz nekog razloga ustučava ili plaši.Dakle, ako ostavimo pozitivan utisak kod onih koji nisu u NZ sigurno je da će vera i Duh sveti lakše dopirati do njih i ako idu samo na nedejnu misu.

Vrh

PostPostano: Uto stu 04, 2008 20:12 

Kateheze u Zagrebu su počele 28.10. i održavaju se utorkom i četvrtkom u 20.00 u župi Srca Isusova, Palmotićeva 31. Svi zainteresirani su dobro došli.
Mir s vama

Vrh

PostPostano: Pon stu 10, 2008 14:10 

Giovi je napisao/la:
Javio sam se na neke teme zato što sam upoznat s neokatekumenatom te želim ukazati na Crkveni nauk u vezi toga i jer sam vidio kakve posljedice kod nekih ima nepoznavanje onoga što Crkva uči. Neokatekumenski put će biti priznat od Crkve, no trebat će proći još neki vremenski period da sve što je promijenjeno zaživi u praksi, te taj Put bude ispravna i još veća snaga Crkve u novoj evangelizaciji.

Imaš moju punu potporu da ukazješ na anomalije koje su prsutne na neokatekumenskom putu. Smatram da se nitko ne bi trebao naći uvrijeđen i ovako burno reagirati. netko tko je i 1 godinu na puto može jako dobrro uočit nedostate kojih ima.

Vrh

PostPostano: Pon stu 10, 2008 14:21 

Zanima me što mislite o konvivencijama? Po meni su preskupe odnosno predstavlja veći financijski izdatak. Mislim da bi to trebalo riješiti drugačije.

Vrh

PostPostano: Pon stu 10, 2008 14:27 

Giovi je napisao/la:
Ono što je podijeljeno vraćeno je na temu, ovako će biti jasnije.

Dakle, angelus, odmah sam ti rekao da si u pravu kada osuđuješ onakve riječi.
Ne samo ti, nego i ja i svatko tko sluša Nauk Crkve na takvo što treba upozoriti.
Mislim da je to jasno iz mojih postova, u kojima sam osim fedji i tebi pokušao
pojasniti moguće nesuglasice, oko mise "jednom mjesečno" i oko pripadnosti
neokatekumena Katoličkoj Crkvi, prema njihovom statutu.

Ovo može biti primjer sukoba između neokatekumena i nekog župnika
koji ih ne prihvaća u svoju župu. Obično neokatekumeni okrivljuju
takvog župnika da nije otvoren za njih, no treba se zapitati nije li
krivica često i na njima samima.

TAKO JE

Vrh

PostPostano: Pon stu 10, 2008 15:08 

Matthaios je napisao/la:
Biskupa. Euharistijska slavlja neokatekumenskih zajednica subotom navečer dio su

Dali to onda znači da su i oni koji nisu u NEO zajednici dobrodošli na Euharistiju u sobotu?

Vrh

PostPostano: Pon stu 10, 2008 17:52 

GABRIJEL_NTS1 ! je napisao/la:
Matthaios je napisao/la:

Dali to onda znači da su i oni koji nisu u NEO zajednici dobrodošli na Euharistiju u sobotu?

ako te interesira možeš doć vidjet,zamoli nekog iz zajednice da pođeš s njime.Inače kako tu imamo odjeke na Riječ koji znaju bit vrlo osobni braća se malo teže otvaraju pred nepoznatim ljudima a i ako ne znamo o kome je riječ neće baš govorit neke stvari koje bi neko mogao iskoristit za nešto što nije u redu jer se mi jedni pred drugima dosta otvaramo i sve što je rečano kao odjek mi gledamo na to kao na ispovijednu tajnu.Jer kad bi se okolo prepričavalo ko je šta rekao o sebi i svom životu onda niko nikom ne bi vjerovao.Čisto radi toga mi radimo Euharistiju subotom odvojeno od ostalih vjernika

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 839 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 56  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata