Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Sri tra 22, 2026 06:53

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 839 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 56  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Uto stu 11, 2008 19:48 

Barnaba je napisao/la:
:shock:
Nepoučljiv si Gutaperka!
1. Neokatekumenski put nije redovništvo.
2. Nema razloga niti ikakvog opravdanja da neokatekumenska liturgija ne bude otvorena svima.
3. Statut je jasan da ne može biti jasniji.

znao sam da ćeš napisat ovo pod 1.

Opet pišem da nije zatvorena za nikoga,eno izvoli i dođi.

3.Statut jest jasan i toga se držimo

I na kraju sam ja nepoučljiv?

Vrh

PostPostano: Uto stu 11, 2008 19:50 

Gutaperka je napisao/la:

E da si prije tako pisao ne bi bio nepoučljiv :wink:

Vrh

PostPostano: Uto stu 11, 2008 19:55 

Barnaba je napisao/la:
Gutaperka je napisao/la:

E da si prije tako pisao ne bi bio nepoučljiv :wink:

ja cilo vrime lipo pišem samo šta me ne razumiju :lol:

Vrh

PostPostano: Uto stu 11, 2008 19:57 

Gutaperka je napisao/la:

ja cilo vrime lipo pišem samo šta me ne razumiju :lol:

E pa mora se molat a ne zatezat da bi se razumjelo :wink:

Vrh

PostPostano: Sri stu 12, 2008 01:05 

angelus je napisao/la:
:wink: Vidiš, ti vrapca, nisam znao da NK imaju javnu ispovijed. A ja djeci uvijek govorim kako je to bilo samo u prvoj Crkvi.
Možda da nam netko od upućenih malo pojasni to?

Pa nije baš javna ispoved jer se i mi ispovedamo svešteniku.Primer odjeka koji sam dao služi da bi bilo jasnije kako se daje odjek na čitanja, evo još jedan primer Čita se Lk.18,35-43 Jerihonski slijepac, brat koga je to čitanje potaklo na odjek priča"Trebao sam operisati oko i bio sam u bolnici, iako su mi lekari objasnili da je u pitanju mali i bezopasan zahvat mene je uhvatila panika i strah tako da sam plakao i hteo da odem iz bolnice zbog straha da posle operacije izgubim potpuno vid.Video sam da su mi se neki pacijenti smejali ali ni to me nije nateralo da se smirim dok mi jedna starija pacijentkinja nije prišla i mirnim tonom počela da me teši podsećajući me na veru u Boga i Isusa koji je uvek onima koje je izlečio govorio "vjera te tvoja spasla" Tada sam se umirio i molio se Bogu.Operacija je bila kratka i ja sam posle sasvim dobro video"
Neko ko čuje ovakvu priču a nezna da to što se čuje treba da ostane u nama mogao bi toga brata kasnije ismevati zbog njegove slabosti, a sebe dovesti u greh.

Vrh

PostPostano: Sri stu 12, 2008 07:30 

:wink: Ja sam tebe Fedja savršeno dobro razumio. Ni jedna zajednica ne bi imala smisla kada ne bi imala nešto svoga, privatnog. To je slično kao i u obitelji. Pa nećemo sad baš sve iznostiti što se loše dogodilo i kakve su bile razmirice, premda bi neke sakupljače tračeva to itekako zanimalo.
Takav stav bi trebali mi katolici prenijeti i na cijelu Crkvu. Postoji jedna suvremena pošast koja u ime neke demokracije ili neznam čega ne priznaje nikome nikakvo pravo na privatnost. Oni to uljepšano zovu transparentnost, a zapravo je udovoljavanje najnižim nagonima znatiželje. To je hrana koju ćete nači u petparačkim novinama tipa: 24 sata... nacional, feral......
Jadne i nastrane duše hrane se tim vijestima i valjaju u prljavim spoznajama da su možda drugi gori od njih.

Vrh

PostPostano: Čet stu 13, 2008 23:40 

Te specifičnosti neki doživljavaju kao nešto što će im koristiti da daju iskrivljenu sliku samo da bi promovisali neke svoje umišljene vrednosti ili da sakriju svoje neznanje i nepoznavanje materije.Umesto da kažu eto hvala Bogu nešto se dešava, ima nekih pomaka oni koče stvar, ali čudni su putevi Gospodnji i želeo bih da svima Duh Sveti izbistri um i pokaže da je iskrena vera jedini put ka večnom životu

Vrh

PostPostano: Pon stu 17, 2008 01:02 
Administrator

Jedna lijepa vijest,
neokatekumeni su počeli na konvivencijama slaviti euharistiju u nedjelju ujutro
umjesto u subotu navečer kako je dosada bio slučaj, što je vrijedan pomak
ka papinoj želji za bolje razumijevanje važnosti Dana Gospodnjeg.

Vrh

PostPostano: Pon stu 17, 2008 08:26 

Giovi je napisao/la:
Jedna lijepa vijest,
neokatekumeni su počeli na konvivencijama slaviti euharistiju u nedjelju ujutro
umjesto u subotu navečer kako je dosada bio slučaj, što je vrijedan pomak
ka papinoj želji za bolje razumijevanje važnosti Dana Gospodnjeg.

možda su neki i slavili u nedjelju ujutro jer nije bilo svećenika u subotu navečer ali da bi to bilo radi te Papine želje koju si naveo to prvi put čujem.Možda je meni nešto promaklo pa bi molio nekog ko je više upućen da malo nešto napiše o tome.

Ono što je meni rečeno od jednog svećenika je da je upravo Papa sam bez Kikove sugestije dodao stavku da je euharistija u subotu navečer dio nedjeljnog liturgijskog pastorala

Vrh

PostPostano: Pon stu 17, 2008 23:34 

§ 2. Neokatekumeni slave nedjeljnu Euharistiju u maloj zajednici, nakon prve
večernje od Nedjelje. Takvo slavlje održava se prema uredbama dijezecanskog
Biskupa. Euharistijska slavlja neokatekumenskih zajednica subotom navečer dio su
nedjeljnog liturgijskog pastorala župe te su otvorena i za ostale vjernike

Ovo je izvod iz statuta koji je odobrio Papa nevidim ništa nejasno.Ko je i iz kog razloga na konvivenciji slavio euharistiju u nedelju ujutru neznam, verovatno ima dobar razlog.

Vrh

PostPostano: Uto stu 18, 2008 08:50 

Euharistija se slavi nedjeljom ujutro na godišnjim konvivncijama, iz razloga što to najbolje odgovara programu konvivencije; dakle nakon pokorničkog slavlje i kateheza.

Vrh

PostPostano: Uto stu 18, 2008 16:57 
Administrator

Upravo tako, slavi se na konvivencijama redovito nedjeljom ujutro,
i to je počelo tek nakon papine želje za bolje razumijevanje nedjelje kao Dana Gospodnjeg
(prije toga se uvijek slavilo subotom, to nema veze s programom).
No prema vašem pisanju stječe se dojam kao da je euharistija nedjeljom kod neokatekumena neželjena
i da takvo slavlje nikako ne smije biti zbog papinih uputa, već zbog nedostupnosti svećenika ili bilo kojeg drugog razloga.
No ponavljam, mislim da to za sve nas treba biti jedna lijepa i pozitivna vijest.

Vrh

PostPostano: Sri stu 19, 2008 00:21 

Giovi je napisao/la:
i to je počelo tek nakon papine želje za bolje razumijevanje nedjelje kao Dana Gospodnjeg
No prema vašem pisanju stječe se dojam kao da je euharistija nedjeljom kod neokatekumena neželjena
i da takvo slavlje nikako ne smije biti zbog papinih uputa, već zbog nedostupnosti svećenika ili bilo kojeg drugog razloga.
No ponavljam, mislim da to za sve nas treba biti jedna lijepa i pozitivna vijest.

Ako je to dogovor odgovornih onda je to tako, stvar je u neobaveštenosti (barem što se mene tiče) Ipak znajući da se NP temelji na "svetoj Nazaretskoj obitelji" i držeći se toga nedelja počinje zalaskom sunca subote tako da mi svakako euharistiju držimo u nedelju.Zašto je za konvivencije pomereno u nedelju ujutru sigurno postoji razlog, ja ga neznam.Osećam li sa razlogom u tvom postu dozu likovanja???

Vrh

PostPostano: Sri stu 19, 2008 07:57 

Giovi je napisao/la:

euharistija se ne slavi redovito na konvivencijama u nedjelju ujutro nego se i dalje slavi subotom navečer,ako je neko slavio u nedjelju ujutro to nema veze sa Papinom željom.Uostalom zašto bi Papa tražio da je slavimo u nedjelju ujutro kad nam je samoinicijativno priznao valjanost subotnje večernje kao nedjeljne?

Da je tako svi bi je slavili na konvivencijama u nedjelju ujutro a to se ne događa niti je nama rečeno da je trebamo slavit u nedjelju ujutro.

Giovi ne znam ko ti je to rekao ali nama u Splitu tu informaciju nitko nije rekao niti to itko čini koliko ja znam.Moja zajednica je samo jednom slavila u nedjelju ujutro na nedjeljnoj konvivnciji i to je bilo samo iz razloga što nismo uspjeli nać svećenika za subotu navečer.Inače bi je slavili u subotu navečer.

Vrh

PostPostano: Sri stu 19, 2008 12:33 

U čemu je problem ako se euharistija na neokatekumenski način slavi u nedjelju?! :!: :shock:
Nikakva, pa radi se o Danu Gospodnjem koji traje od subotnje večernje do druge večernje u nedjelju.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 839 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 56  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata