haim je napisao/la:
Put unutar Crkve ima svoje mjesto koje mu pripada. no, postoje neke stvari koje su problematične i na koje bi trebalo reagirati.
kao prvo, sva pitanja oko liturgije generalno nisu problematična. unutar Katoličke Crkve je u rano doba bilo puno raznih obreda, danas ih ima jednako puno:rimski, bizantski, koptski, armenski, jakobitski, kaldejski, etiopski, ambrozijanski, mozarapski..i unutar našeg, rimskog obreda mogu postojati razne varijanti..
Zanima me ova tema, jer to je nesto novo nastalo ,unutar nase RKC...
Oni se i dalje izjasnjuju da su:NKP nase RKC,podpuno ravnopravni..
Znaci,da opisem na jedan drugi nacin..ja imam troje djece...koje sam ja sve jednako odgajala,svima jednako poklanjala "svu sebe"
Darivala ljubav,darivala slobodu i poducavala sve jednako...
Danas nakon 30-setak godina, to su postale osobe,koje su potpuno razlicite...a ipak u jezgri obitelji ostale iste...koliko je samo tu trebalo uloziti truda,da se dobije ovo sto jesu danas i sto jesu i pored razlicitosti,ostale jedna cjelina.
Zasto to nebi trebalo biti i s NKP,koji jos raste,koji je mlad,koji treba jos dugo,dugo da bi ostvario ono sto zeli postici, na netu se danas cita svasta.
Crkva je duzna da ga kontrolira..(kao i ja moju djecu)..a dali je to danas uvjek moguce..???Svi znamo da su to pretezno male grupe,koji se cesto zatvaraju u njihove krugove koji nisu dostupni uvjek kontroli...
Danasnjaj Crkvi treba tako nesto ,pogotovo danas.."da se probudi Sveti Duh u nama,koji spava"A znamo da Crkva podrzava taj NKP...i govori da je to potrebo crkvi,pa zasto se onda ne kaze "glasono"da se svi skupa..
okrenemo tom novom putu,zar to nije duznost Crkve?Ja sam za to da ih podrzimo,da im se daje sansa da "narastu" ali sam isto zato da se
odklanjaju zablude,i ono sto nije RKC odobrila..Ipak,danas je velika razlika postala u misljenjima i vjerovanjima...unutar crkve...
Citat:
koji je problem s neosima? generalni problem jest polagano stvaranje paralelne Crkve. ako pogledamo katekumenat, on je po svojoj definiciji privremen, dakle, nemožeš biti cijeli život katekumen, tj.pripravnik, nakon određenog vremena ulaziš u redovne tokove župe, što s neosima nije slučaj. oni kao da žele umjetno stvoriti ozračje zatvorenih ranokršćanskih zajednica, a to neide..
zatvoreniji karakter, generalno nije problem, no po mom mišljenju, prezatvoreni su, apsolutno prezatvoreni, i Crkva ima premali uvid u stanje u zajednicama.
Moje misljenje ,nije uredu da krivimo Neose,i dajemo kritiku na njihove propuste...kada oni nisu ni svjesi da se protive necemu,sto se jos Crkva nije dovoljno izjasnila o tome...tu je Crkva -Majka odgajateljica...
kod djece odgoja nema cekanja i prilike...nego:"djete hoce sad,odmah"
i ako nemas vremena za to,u tom trenutku...mozes jednostavno dati, kratki i jasni odgovor..."to je bitno" a poslje,kada bude prilike ..odgovoriti u podpunosti..Djete raste svaki dan,i svaki dan se susrece s drugim pitanjima..".koje jos nisu greske,a kao na vrijeme ne odgovorimo ,mogu vrlo brzo postati.."Zar to nije duznost i Crkve,da ucini?
Citat:
zajednice vode nekompetentni ljudi. za vođenje bilo koje vjerske zajednice potrebni su probrani, za to formirani ljudi:nije tajna da u mnogim zajednicama postoje mnoga zastranjenja, doktrinarna i praktična. ima se dojam kao da se sva pažnja posvećuje Bibliji, no ona nije temelj katoličanstva.
sve ovo se dadne opaziti na mnogimkonkretnim slučajevima. toliko zasad
Oni su u izgradnji..."temelj" bi trebala postaviti RKC, koja ce im uvjek kroz zivot biti "cvrsta stijene,i putokaz"Znaci lezi i u njima,dosta toga...
za cega se odlucuju,sta prihvacaju i sta cine..Moze im Crkva davati ,svaki dan do znanja,ako se oni ipak odlucuju po svojem osobnom cilju...
kako onda,uskladiti te razlike..Najlakse je da im se dozvoli,njihov razradjeni plan..jer tako ce najmanje biti nesporazuma..Samo ;dali je to ono sto je Crkva odobrila..oni se cesto iznjasnjavaju,da zele ostati vjerni RKC...i da su i dalje katolici,a "neosi" im je samo jedan "+bonus"
koji ima svoje prednosti,da se ucvrste u vjeri i porastu,da se stvore zdrave i svete obitelji,da se mladez ukloni s ceste....
Zasto bi to bilo lose,ako prihvatimo svi???