https://ephesians511blog.com/2013/07/31 ... tius_mary/Kratki komentar članka brata Ignacija Mary, i apel hijerarhiji
Stručnjak foruma EWTN:
'reći da Crkva odobrava KO nije opće odobrenje svakog navodnog karizmatskom dara,.. skupine ili pojedinca'. 'Razlučivanje djelovanja Duha Svetoga trajna je potreba'.
Kardinal Suenens dobro uočava da nije važno 'mi' grupe nego 'mi' Crkve, a tek unutar potonjeg može doći do pravog razlučivanja.
U tom smislu autentični karizmatici nisu oni koji traže druge grupe karizmatika, nego oni pod vodstvom biskupa, ili bolje sa biskupom uz sve ostale vjernike. Ima li toga? Više mi se čini prema onoj: snađi se druže! Sve je to daleko od pravog katoliciteta. U tom smislu ostvaruje se, nažalost, Ivančićeva procjena da karizmatske grupe stagniraju nakon par godina. Ulaze u ponavljanja. A mislim da nisu za to krivi, nego nedostaje interesa od strane hijerarhije, da ne kažem nečega drugog. Znam da vjernici grcaju u problemima i nema adekvatnog odgovora. Osim inicijative Posvete Srcu Isusovu koja je hvale vrijedna ne znam što rade na tim sastancima HBK. Mislim priča o kraljevstvu Tomislava i obljetnici, iako možda nije inicijativa njihova, jest priča za djecu.
Papa Lav XIV. je 23,rujna govorio o 'nužnoj' službi egzorcista. Što se događa u Hrvatskoj? Biskup puninom sakramenta ima taj dar i mogao bi pomoći mnogima. Cijenim priznanje jednog američkog biskupa ne jer je kukavica, nego što je javno priznao da on to ne može (vršiti egzorcizam) jer je materijalan. A pazite, radi se o čovjeku koji je javno dosta dobra napravio za Crkvu. Morao sam izreći ovu kritiku. Dokle više?
Autor članka primjećuje da je pentakostalizam utjecao na katoličko izražavanje karizmi. Nedavno sam čuo svjedočanstvo župljanina župe u kojoj je župnik pentakostalacu dopustio vodstvo molitvenih susreta. Nakon protivnih reakcija župnik je naposlijetku obustavio dopuštenje dotičnom.
Članak je zasigurno dopuna dokumentu o KO sa mons. Košičem na čelu, ali sve je to nedovoljno. Zamislite susrete oslobođenja i iscjeljenja u Areni pod ravnanjem biskupa. Nemam ništa protiv koncerata, ali kada će Crkva krenuti u duhovni boj.
Stalno se piše hijerarhija i karizmatici, a ja ne vidim tu hijerarhiju. Dakle, laici su spremni. Koliko sam upoznat i priželjkuju tako nešto. Zar se sve svodi na moguću kanonizaciju bl. Stepinca. Zašto ne bi punili arene ozbiljnim duhovnim programima. Misom, Adoracijom, Krunicom, i korištenje svih darova koje Bog daje onima koji uđu u akciju. Otkopajmo oružja! Neka se biskupi okupe sa klerom, neka Crkva pokaže tko je u punini. Ima li koga?! Jesmo li svjesni da Bog ne djeluje po ustaljenim obrascima? Nego je potrebno iskoračiti u nova područja.