Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Čet tra 23, 2026 18:49

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 839 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39 ... 56  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Uto lis 05, 2010 13:49 

purple je napisao/la:
Poslusala sam iskustvo jedne moje prijateljice o Neokatekumenima u Zagrebu i kaze da je imala negativno iskustvo. Nakon sto sam cula za neka bizarna pravila iz kojih se ne smije izaci ni pod koju cijenu, sve mi je zvucalo sumnjivo.

a što?

Vrh

PostPostano: Pet lis 08, 2010 11:15 

Ja mogu odgovoriti svima ako ih što zanima o neokatekumenima iz prve ruke, jer sam proveo i provodim podosta vremena s njima. Time bi se volio uključiti u raspravu, jer zaista imam što za reći. Dosta toga se mnogima neće svidjeti .

Vrh

PostPostano: Pet lis 08, 2010 13:45 

Zašto svi počnu govoriti protiv NP u nekom anonimno neodređenom stilu gdje je jedina poruka: Ne sviđaju mi se.

Još nešto. Koliko takvih uopće shvaća bit NP? Koliko ja vidim uglavnom su kritike na osobnoj razini. U stilu: neki neokatekumeni ovo, neki ono...

Jeste li se zapitali koliko to što neki neokatekumen nešto govori/radi govori puno više o njemu nego o duhovnosti koje bi trebao biti dio? Jer ne daj Bože da itko mjeri vrijednost Crkve po djelima njenih vjernika...

Vrh

PostPostano: Sub lis 09, 2010 09:43 

muhamad je napisao/la:
Ja mogu odgovoriti svima ako ih što zanima o neokatekumenima iz prve ruke, jer sam proveo i provodim podosta vremena s njima. Time bi se volio uključiti u raspravu, jer zaista imam što za reći. Dosta toga se mnogima neće svidjeti .

Koliki mladići i djevojke su preko puta prihvatili poziv?
Koliki su se kršteni ili ne obratili zahvaljujući putu?

Vrh

PostPostano: Sri lis 13, 2010 13:17 

Iz više razloga je zanimljiv članak koji donosi IKA a bavi se početkom nove akademske godine na sjemeništu Redemptoris Mater u Puli. http://www.ika.hr/index.php?prikaz=vijest&ID=125642

Pravi resurs jedne države nije novac nego život, tek otvorenost daru života ima moć od jedne zemlje napraviti prosperitetnu zemlju koja bazira svoje potencijale na etičnosti a ne isključivo na logici profita. Na taj način socijalno pitanje postaje antropološko pitanje, jer bez čovjeka nema ni ekonomije, rekao je nadbiskupu Trsta mons. Giampaolo Crepaldi u prigodnom izlaganju o novoj evangelizaciji

Slika

Misno slavlje u kapeli Sjemeništa u zajedništvu trojice biskupa i tridesetak svećenika predvodio je mons. Ivan Milovan, porečki i pulski biskup

Vrh

PostPostano: Sri lis 13, 2010 20:36 

No dobro. Sada ću iznijeti na svijetlo nešto što nije osobno. Neokatekumenski pokret nastao je na zadnjem koncilu kao ideja ponovnog osnaživanja posrnule Crkve ( broj svećenika, časnih sestara i laika počeo se drastično smanjivati ). Ne samo NP, već i drugi pokreti kao Karizmatici i sl. Sve je bilo u fazi eksperimenta zadnjih 40 godina, to je vrijeme u kojem se ovi pokreti šire, i urodile su plodom brojnosti ( da, znatan broj svećenika i časnih sestara dolazi iz ovih pokreta, posebno iz NP-a ), pa tako Vatikan odobrava prošle godine Statut NP-a. Kiko je lik ispred toga pokreta, crkva mu se za taj trud obilno zahvalila. Ne samo da je samoproglasio doživotnu predsjedničku funkciju sebi i svojim najbližim suradnicima, već mu je kao akademskom slikaru po profasiji povjeren SAV rad u svezi BILO ČEGA u NP-u. Dakle sve slike, od prekrivaća za ambon, sviječnjaci, križevi, oslikavanje svih prostora ( negdje neki drugi crtaju, ali samo kopije njegovih slika ) koji služe neokatekumenima, kipovi, dakle SVE je autor Kiko. Također i sve pjesme, koje i samo koje, pjevaju neokatekumeni su njegovo djelo ( inaće jeftini plagijati raznih melosa ) a prevode se i pjevaju na svim jezicima. Da skratim, Kiko je danas u crkvi ( svakodnevno se sastaju neokatekumeni u cijelom svijetu u jako jako puno crkvi ) najprisutniji lik iza samog Isusa Krista. Ovo na žalost nije pretjerivanje. Sve zajednice MORAJU skupiti novce i kupiti sve gore navedeno, jer bez toga ne mogu održavati svoje službe. TO JE OBVEZATNO I PRVO ŠTO SE MORA UČINITI. Dakle, prvo kupnja posebne opreme ( veliki križ, kalež, plitice, svijećnjaci, prekrivaći za ambon, slike koje stoje sa strane, tepih, pjesmarica, i dr. ). Cijena je sve samo ne zanemariva, reći ću samo da je iznos toliki da zajednice od 20-30 ljudi koji izdvajaju svaki tjedan izdašne priloge, ne uspiju skupiti sav novac po 2-3 godine. Dobro, dio novca stalno odlazi i na nešto drugo. Uglavnom, NOVAC teće kroz NP. To za početak izdvajam kao PRVU KARAKTERISTIKU NP-a. NOVAC

Vrh

PostPostano: Sri lis 13, 2010 20:59 

Dalje, ono što je neupitno je BROJNOST. To je bio strateški cilj svega ovoga i pogodak je bio u metu. Zavrtila se famozna prića o pokretu, lansiran je lik Kika kao nekog novog apostola ( bio sam sa njim, nije me se tako dojmio ), dalo se ime KATEKUMENI ( što je aluzija na prve kršćanske zajednice, a sa kojima nemaju ama baš niti jedne dodirne točke, čak naprotiv ) , sa dodatkom NEO-nov i sa još nekoliko provjerenih trikova se krenulo u globalni marketing privlačenja masa. Dakle sasvim obična pojava ovoga vremena, MULTILEVEL u domeni vjerskog turizma i urodilo je plodom. Sve daljnje dubioze u proučavanju ovoga fenomena NP-a su naklapanja izvedena iz osobnih doživljaja ( o tome mogu puno pisati i volio bi podijeliti iskustvo ), no ovo je istinita i objektivna ocijena NP-a, ono ŠTO ON JESTE. Sve drugo ticalo se ono duhovnog ili svjetovnog, NP NIJE. Mir s vama.

Vrh

PostPostano: Sri lis 13, 2010 21:15 

Napisao sam poveći post, ali u biti nema smisla ulaziti u jalove rasprave.
Sam si rekao da si blizu nekokatekumenima. Što mi, doduše, nije jasno u potpunosti. Žao mi je da si blizu, a zatvorena srca.
To s novcem je glupost, zaista je, ali opet, neka...
Brojnost je općenito karakteristika i želja Crkve. Bit navještanja, sam Bog tako želi itd. Glupo se osjećam raspravljati o tako nečemu.
Kateheze su sada u Kristu Kralju u Trnju, od 31.10. u 20h. Dakle srijedom i nedjeljom, u 8h. Dođite slobodno, ponesite i predrasude ako ih imate. Ja sam ih bio pun :wink:

A.M.D.G.

Vrh

PostPostano: Čet lis 14, 2010 06:19 

Muhamed - ako je slika ispred tvog upisa NK -misa onda ne odgovara istini tvoj članak jer ništa od toga nije vidljivo.. Druga je stvar upitna formacija svećenika iz tog sjemeništa. No sve sam čuo od drugih pa ne bih o tome.

Vrh

PostPostano: Čet lis 14, 2010 10:38 

Na slici iznad moga posta jasno se vidi da je sve istina. Prekrivac za ambon je KIkov, na njemu stoji Biblija, iza na zidu je Kikova slika, zlatni križ je također KIkovo djelo, posude-pehari na stolu za vino također, a i sve ostalo, kao i melos i pjesma koja se pjevuši u pozadini je Kikovo djelo. To je vrlo prepoznatljivo i na svim Neokat. okupljanjima je isto i tu nema spora. Što se tiće tvoga posta mladi brate, iz njega je vidljivo tvoje neiskustvo ( mislim na godine, ne na diplomu fakulteta koju im aš ) . Mišljenje je nešto drugo, no ponavljanje tuđih rijeći nije mišljenje. Nikako i nićim ne bi htio nikoga uvrijediti, sebe stavljam na posljednje mjesto, a namjera mi je pomoći ako je to moguće. RUKA KOJA POMAŽE SVETIJA JE OD USTA KOJA MOLE. Zapravo ove rijeći i govore o NP-u kao o jednoj organizaciji koja je sama sebi svrha, no i u tome smislu nema potrebno ni znanje a niti namjeru s obzirom na njeno članstvo. Kateheze sam dragi brate davno prošao kao i etape PUTA i ne bi se usudio govoriti o nećemu izdaleka, nećemu što nisam prošao u praksi, jer jedino praksu držim važećim znanjem, a akademsko pametovanje ostavljam "mladim stručnjacima". Što će tko raditi, odluku prepuštam njegovoj slobodnoj volji, preporućam molitvu, meditaciju i kontemplaciju prije svake važne odluke. Da se još osvrnem na tvoj post, mladi brate, BROJNOST nije mjerilo kvalitete. Tko voli MULTILEVELE I sljepu odanost čovjeku i proizvodu NP je mjesto za njega, tko voli slobodu i razvoj svoga duha bolje da se drži podalje. Mir s vama

Vrh

PostPostano: Čet lis 14, 2010 10:52 

muhamad je napisao/la:
a namjera mi je pomoći ako je to moguće. RUKA KOJA POMAŽE SVETIJA JE OD USTA KOJA MOLE. Zapravo ove rijeći i govore o NP-u kao o jednoj organizaciji koja je sama sebi svrha, no i u tome smislu nema potrebno ni znanje a niti namjeru s obzirom na njeno članstvo. .....Tko voli MULTILEVELE I sljepu odanost čovjeku i proizvodu NP je mjesto za njega, tko voli slobodu i razvoj svoga duha bolje da se drži podalje. Mir s vama

Ako sam te dobro shvatio, ti si došao na forum misionariti protiv neokatekumenskog pokreta kojemu je odobren rad s vjernicima od strane Katoličke Crkve?

Vrh

PostPostano: Čet lis 14, 2010 11:12 

Još nešto moram naglasiti a tiće se toga da svaku istinitu kritiku o NP-u njeni članovi grčevito opovrgavaju kao neistinu. Jer tome navodno nije tako. To je stoga što bilo što da se napiše npr. da se moraju kupiti kao obavezni navedeni rekviziti za slavlja rijeći ( tjedno okupljanje po zajednicama-manjim grupama ) i Euharistije, jer je to osnova ( kao što morate kupiti bilo koji proizvod da bi ušli u Multilevel ) neokatekumen će vam reći da to nije istina. A to se događa samo zato što se u NP-u zapravo nitko ničega ne pridržava. Postoji dakle statut i pravila Puta, no prava je istina da se gorljivi članovi stalno izvlače i provlaće, tražeći rupe i nalazeći tisuće izgovora a kao glavni je taj da smo griješni i da se tu ništa ne može napraviti ( radi se zapravo o silnom nedostatku volje i lažnom predstavljanju kojega zapravo niti jedan DUHOVNI PUT ne tolerira ). Sve što bi trebalo biti ovako i onako zapravo nije, a to ne znaći da NP nije ono što piše u statutu i pravilima Puta. Međutim jedino što se poštuje i zapravo na što nema nitko utjecaja je Kikova neprikosnovenost. U takvom jednom bućkurišu i dolazi do svih rasprava o NP-u jer sve ostalo i je i nije. Naravno da prava duhovnost ima svoja čvrsta pravila, kao uostalom i sve drugo u cijelom svemiru i svaštarenje je prolazna diletantska pojava. OPASNA, IZUZETNO OPASNA ZA ONOGA TKO U TAKO ŠTO OZBILJNO POVJERUJE. Brate Barnaba, puno toga je odobreno od strane Katoličke crkve u vezi sa vjernicima. Moraš priznati da nije baš uvijek bilo dobro.

Vrh

PostPostano: Čet lis 14, 2010 11:27 

muhamad je napisao/la:
...Brate Barnaba, puno toga je odobreno od strane Katoličke crkve u vezi sa vjernicima. Moraš priznati da nije baš uvijek bilo dobro.

Što se mene tiče ja ti ne padam na te fore "brate ovo, brate ono" a ne vidim ni razloga da pušem u taj negativistički rog koji Crkvu ne drži mjerodavnom da procjeni i odobri nešto što je korisno i potrebno. Logički se postavlja načelno pitanje: Zašto bi trebalo vjerovati nekom tko se izdiže iznad legalnih organa Crkve, kao da on najbolje zna istinu? Kome bi mi to trebali vjerovati ako ne pastirima Crkve?

Molim da se rasprava više ne vodi na osobnoj razini te da bude konstruktivna bez prozivanja i optuživanja te bez sotoniziranja Katoličke Crkve ili bilo kojeg njenog dijela.
Moderator

Vrh

PostPostano: Čet lis 14, 2010 17:17 

muhamad je napisao/la:
SVE je autor Kiko. Također i sve pjesme, koje i samo koje, pjevaju neokatekumeni su njegovo djelo ( inaće jeftini plagijati raznih melosa ) a prevode se i pjevaju na svim jezicima.

Ovo je uvreda svim katolicima.
Neokatekumeni pjevaju psalme. Psalmi nisu jeftini plagijati.

Vrh

PostPostano: Čet lis 14, 2010 20:26 

Plagijati se odnose na melodije, ne na tekst, inače ne bi bili plagijati. Dakako da nisam mislio na psalme. A pogotovo ne bih vrijeđao kršćane kojima i ja pripadam Hvala Bogu. Poštivam i što je uređivać ovih stranica izbrisao sve postove nakon onoga upozorenja. To je stvarno dobro. Nema istine nego u katoličkoj crkvi i ona je jedini nosilac tradicije prave vjere na Zemlji. No to ne znaći da nekoga treba manje poštivati ili osuđivati. Bog je stvorio i voli raznolikost. Svijet se danas nalazi u velikoj opasnosti da se sve standardizira i postane jednoliko. U takvom okružju daljnji napredak bi bio nemoguć, pa bi sve opet moralo izpočetka. Isti smo samo u raznolikosti. Taj moment izmiće Neokatekumenima i stoga oni slobodnijeg duha moraju potražiti PUT negdje drugdje. U protivnom tendencija da ih se uguši je konačna.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 839 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39 ... 56  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata