Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Uto ožu 24, 2026 10:15

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 119 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Uto srp 22, 2014 22:56 

Citat:
Nije rekao da sakrament krštenja ne briše grijehe.
Govori o duhovnom nasljeđu i posljedicama grijeha predaka za koje se nisu pokajali.
Jedini stav kao laik i neznalica koji o tome mogu zauzeti (a odbaciti neću) jest ova njegova misao: "Našim precima trebamo praštati, za njihove duše često i od srca moliti i činiti sve što nam je majka Crkva dala kao sredstvo spasenja."

Meni ovo "duhovno nasljeđe" nekako ne drži vodu i slično je zakonu karme,samo što ovdje ispaštamo zbog grijeha svojih predaka a to mi se čini jaaaaako nepravedno.Npr otkud bi ja znao za koje grijehe se moji preci nisu pokajali i zašto bi ja ispaštao za nešto što ne znam? Na nekoj katoličkoj stranici sam čitao članak gdje su se navodile nelogičnosti vezane uz reinkarnaciju i karmu i kako je to u biti nepravedno npr. kad se reinkarnirate onda plačate za zla djela iz prošlog života a pitanje je kako netko može biti kažnjen za nešto čega nije svjestan to bi bilo isto kao da dijete od 1 godine kaznimo jer je uprljalo hlačice (nema smisla a ni svrhe) a recimo u kršćanstvu Bog je pravedan i ubraja u grijeh samo ono za što znamo da je grijeh ili za ono za što nas optužuje savjest.U biti moje mišljenje je da je Bog pravedan i da ne naslijeđujemo nikakve posljedice grijeha naših predaka (tko zna koliko sam preaka imao od početka) a kad bi tako bilo onda bi trebali imati i način da imamo neki uvid koji su to grijesi,od kojih predaka i koliko koljena unazad inače bi bilo nepravedno nas kažnjavati za nešto što nismo skrivili ili čega nismo svjesni.

Vrh

PostPostano: Uto srp 22, 2014 23:01 

sneni je napisao/la:
Prema crkvenoj nauci nema oprosta grijeha nakon smrti. završeno je. Grijeh je potpuno otuđenje od Boga. I smrću je stavljen pečat na to otuđenje. I nitko se ne može kajati za tuđe grijehe.
Ako se dotični pokajao prije smrti - onda ostaju nakon smrti samo kazne za grijehe. I mi ispaštamo kazne za grijehe i možemo moliti Boga da Bog smanji nekome te kazne.. Ali kazna za grijeh je nešto drugo od grijeha. Prema tome svećenik koji tako nešto govori ne propovijeda ispravnu crkvenu nauku.

može li pojašnjenje ovoga -Matej 12,32 Tko rekne riječ na Sina čovječjega, oprostit će mu se. A tko rekne riječ na Duha Svetoga, neće mu se oprostiti ni na ovom ni na onom svijetu. Zašto je bilo potrebno da Isus kaže "ni na onome svijetu" ?Jesu li Židovi vjerovali da se grijesi opraštaju i na onome svijetu?

Vrh

PostPostano: Sri srp 23, 2014 10:41 

teo je napisao/la:
sneni je napisao/la:

može li pojašnjenje ovoga -Matej 12,32 Tko rekne riječ na Sina čovječjega, oprostit će mu se. A tko rekne riječ na Duha Svetoga, neće mu se oprostiti ni na ovom ni na onom svijetu. Zašto je bilo potrebno da Isus kaže "ni na onome svijetu" ?Jesu li Židovi vjerovali da se grijesi opraštaju i na onome svijetu?

Mislim da znadem, barem djelomični odgovor, nadam se...
Grijeh protiv Duha Svetoga je grijeh kada si protiv Božjeg djela, kada odbacuješ Boga koji ti daje milost i mogućnost prosvjetljenja po Duhu. I kad je kod grešnika odsutno kajanje.
Isus je to rekao da upozori na veličinu grijeha, zapravo to je potpuno i svjesno odbacivanje Boga po Duhu Svetom.

Ovo za Židove ne znam, mislim da se odnosi na cijeli ljudski rod jer je Isus došao svima!

Vrh

PostPostano: Pet vel 20, 2015 14:46 

Po pitanju rodoslovnog stable sam još uvjek ,skeptik!
Kad prihvatimo Isusa,po mom mišljenju,oslobođeni smo od svakog prokletstva.

Vrh

PostPostano: Pet vel 20, 2015 17:20 

patriot_1 je napisao/la:

Interesantno , i ja se slažem s tobom ali malčice je drugačije na terenu , kad se susrečeš kojekakvim bolestima itd . a u molitvi za rodoslovlje se to jako brzo riješi naprimjer neplodnost...

Vrh

PostPostano: Pet vel 20, 2015 17:33 

Tu je nauk Crkve posve jasan, a sve drugo nije od Boga makar se farbalo u vrlo pobožne boje.

Vrh

PostPostano: Pet vel 20, 2015 18:13 

alojzije je napisao/la:
patriot_1 je napisao/la:

Interesantno , i ja se slažem s tobom ali malčice je drugačije na terenu , kad se susrečeš kojekakvim bolestima itd . a u molitvi za rodoslovlje se to jako brzo riješi naprimjer neplodnost...

i ja sam jako skeptičan glede toga pogotovo što se tiče tih bolesti koje mogu biti i psihičke prirode a molitva može biti okidač za ozdravljenje kao neka vrsta placeba.Da li netko može odgovoriti ima li Crkva neki čvrsti stav oko toga rodoslovlja?Jer koliko vidim neki vjeruju u to neki opet tvrde da to nije u skladu sa crkvenim naukom

Vrh

PostPostano: Pet vel 20, 2015 19:20 

teo je napisao/la:
alojzije je napisao/la:
patriot_1 je napisao/la:

i ja sam jako skeptičan glede toga pogotovo što se tiče tih bolesti koje mogu biti i psihičke prirode a molitva može biti okidač za ozdravljenje kao neka vrsta placeba.Da li netko može odgovoriti ima li Crkva neki čvrsti stav oko toga rodoslovlja?Jer koliko vidim neki vjeruju u to neki opet tvrde da to nije u skladu sa crkvenim naukom

Crkva jasno pokazuje da je grijeh osobna stvar i da je odgovornost za njega osobna. Nitko ne može odgovarati za tuđi grijeh.

Vrh

PostPostano: Pet vel 20, 2015 21:08 

Crkva je u pravu , ali je činjenica da tvoj grijeh ima direktne posljedice na živote tvoje djece.

Vrh

PostPostano: Pet vel 20, 2015 21:43 

alojzije je napisao/la:
patriot_1 je napisao/la:

Možda!
No nisam ni u to siguran!
Nisam imao taj problem!
No čini mi se da je obiteljsko stablo vezano uz neko prokletstvo koje traje,a ja mislim da onog trenutka kad primimo Krista kao osobnog spasitelja,sva prokletstva su ,,,ODREZANA!
I to ne bubam napamet,nisam od jučer,znam mnoge koji kakti , oslobođeni od tog ,prokletstva obiteljskog stable,ŽIVOTARE duhovno gore od mene kojem to ne treba!Radigoviću,Pavići,Lončaru I sličnima boh rekao:"Ne ,hvala,ja sam Kristov a on je mene oslobodio onog časa kad sam mu došao!"
Kapiši?

Vrh

PostPostano: Pet vel 20, 2015 22:32 

alojzije je napisao/la:
Crkva je u pravu , ali je činjenica da tvoj grijeh ima direktne posljedice na živote tvoje djece.

Na koji način?Možeš li malo preciznije

Vrh

PostPostano: Ned vel 22, 2015 16:13 

teo je napisao/la:
alojzije je napisao/la:

Teško da može preciznije,ako se na Novi Zavjet poziva.Toga u njemu nema!

Vrh

PostPostano: Ned vel 22, 2015 22:36 

teo je napisao/la:
alojzije je napisao/la:

Pa evo banalno , otac radi kao pomorac majka doma , otac putuje po svijetu svrati u javnu kuću i dobije sidu, vrati se doma legne sa suprugom ona zatrudni usput se i zarazi .
Djete se rađa sa sidom , roditelji umiru , .
Dali je djete krivo za grjeh oca ? Nije
Dali ima posljedice grijeha ? Ima .
Takvih sličnih primjera ti mogu navest mnogo iz života , susjedstva...
Zaključak je da djete nije nasljedilo grijeh ali ispašta posljedice grijeha iako se možda otac i pokajao ,
ako je što krivo ispravite.

Vrh

PostPostano: Ned vel 22, 2015 23:48 

alojzije je napisao/la:
teo je napisao/la:
alojzije je napisao/la:

Pa evo banalno , otac radi kao pomorac majka doma , otac putuje po svijetu svrati u javnu kuću i dobije sidu, vrati se doma legne sa suprugom ona zatrudni usput se i zarazi .
Zaključak je da djete nije nasljedilo grijeh ali ispašta posljedice grijeha iako se možda otac i pokajao ,

Pa evo,otac ode u "Plodine" u kupovinu ,sretne neku bivšu ljubav,poljube se :D i dobije gripu!Dođe doma i tu večer voidi ljubav sa svojom ženom,naprave dijete i ono se rodi ,ZDRAVO ko dren! :DD
Ili ako hoćeš iz svoje priče...(davaoc sam krvi) ode otac dati krv,sestra koja nije pazila na čistoću igle,uzme mu krv i zarazi ga sidom?I on doma zarazi i ženu i buduće dijete!
Tko je kriv?
To nije nikakav primjer za duhovno nasljeđe,dapače!

Vrh

PostPostano: Pon vel 23, 2015 16:31 

alojzije je napisao/la:
teo je napisao/la:
alojzije je napisao/la:

mislio sam na duhovno naslijeđe ne tjelesno.Tjelesno naslijeđe može biti i genetski ali mislim da se duhovno briše se krštenjem

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 119 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata