Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Sri tra 22, 2026 03:38

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 839 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 56  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Pon srp 28, 2008 21:22 

Drugi skrutinij ponekad neka zajednica dočeka nakon više godina puta (čak 5-6), i zbog toga u dogovoru sa župnikom i katehistima i naravno gledajući i na krštenika-njegovu nakanu, spremnost, zrelost ili kako god to netko nazvao, može se krstiti i prije, ali ja znam neke koji što više su čekali to su više bili revniji za slijediti Krista, ali to je ipak stvar osobe. Npr. jedan je bio toliko nestrpljiv da nakon samo godinu dana puta već je odustao od svega, nadamo se njegovom povratku i molimo za njega.
U mojoj župi prije dvije godine su se krstile dvije sestre koje su čekale 6 godina. I još što se tiće drugog skrutinija moja zajednica i predhodne tri došle su do tog skrutinija za cca. 4 godine, a slijedeće dvije 5, odnosno 6, to sve ovisi o mnogim stvarima u zajednici-braći i sestrama.
Ali ako bolje pogledate usporedite skrutinije u neokatekumenskim zajednicama i "proces" priprave katekumena u prvotnoj Crkvi, koja naravno i danas je gotovo ista samo kraća-mnogo kraća, vidjet ćete da su to iste stvari. Zato u N.P. obnavlja se ovaj "stari" naćin uvođenja katekumena u krštenje.

Vrh

PostPostano: Pet kol 29, 2008 14:11 

Mogu reći da mi se čini kako je jedini prigovor koji je valjan onaj o umjetničko zatvorenosti za bilo kojeg drugog autora osim Kika. Dakle što se toga tiče stvarno bi to trebalo promijeniti, jer prije svega osiromašuje Neokatekumene u umjetničkom smislu, jer u svojim redovima sigurno imaju i umjetničkih duša (kad već imaju čak i „ateiste“) koje su sposobne naslikati neku sliku ili skladati pjesmu.

Vrh

PostPostano: Ned kol 31, 2008 14:22 

ima puno umjetnika, ima puno boljih skladatelja i slikara, ali zašto neke ikone radi samo Kiko ili zašto neke pjesme sklada samo Kiko to neznam, ma nije ni toliko bitno, bitna je Riječ koja proizlazi iz tih psalama ili pjesama. I ima dosta pjesama koje nije uglazbio Kiko ili psalama koje on nije dao melodiju. koliko znam u Italiji postoje skupina kantora (oni koji sviraju i skladaju) i među njima će biti izabran netko tko će na neki naćin zamjeniti Kika u skladanju, ALI TO SU SAMO NAGAĐANJA Da me netko ne bi shvatio zdravo za gotovo. :lol:

Vrh

PostPostano: Ned kol 31, 2008 19:20 

Citat:
Barnaba je napisao/la:
Mogu reći da mi se čini kako je jedini prigovor koji je valjan onaj o umjetničko zatvorenosti za bilo kojeg drugog autora osim Kika. Dakle što se toga tiče stvarno bi to trebalo promijeniti, jer prije svega osiromašuje Neokatekumene u umjetničkom smislu, jer u svojim redovima sigurno imaju i umjetničkih duša (kad već imaju čak i „ateiste“) koje su sposobne naslikati neku sliku ili skladati pjesmu.

:shock: Ne mogu vjerovati. Pa to je čisto obilježje jedne sekte.

Vrh

PostPostano: Čet ruj 11, 2008 06:21 

Kad se gleda samo taj segment, no preusko parcijalno gledati, znači ne vidjeti šumu od debla. :lol:
Za sud treba uzeti cjelokupno djelovanje, to je Sveta Stolica i napravila te im dozvolila djelovanje, odobrila statut...

Vrh

PostPostano: Čet ruj 11, 2008 19:33 

Citat:
Barnaba je napisao/la:
Kad se gleda samo taj segment, no preusko parcijalno gledati, znači ne vidjeti šumu od debla. :lol:
Za sud treba uzeti cjelokupno djelovanje, to je Sveta Stolica i napravila te im dozvolila djelovanje, odobrila statut...

:wink: Nisam imao veze s neokatekumenima pa ih slabo poznajem, stoga sam se iznenadio kada sam pročitao taj uskogrudni pristup što se tiče umjetnosti.
Umjetnost je, naime, najneposredniji izraz vlastitog doživljaja vjere, kada je u pitanju sakralna umjetnost i da sad netko ima monopol nad bogatstvom stvaralačkog ljudskog duha to ne mogu shvatiti.
Slušao sam diskusiju o raznim pokretima u Crkvi kod nas na prvom programu radija Zgb., nakon svećeničkog tečaja na Šalati, koji se bavio tim pitanjem i u razgovor se uključio neki njihov ''šef''. Moram priznati da sam bio razočaran njegovim zaključcima i ocjenama kršćanskog života u našim župama, koji je po njemu mrtvilo, jad i bijeda. Pa ispada da su oni neka sekta kojoj se ne dopušta djelovati u Crkvi jer bi vjerojatno udahnuli duh izvornog kršćanstva.... Ili je to prema onoj Isusovoj kako se djeca nadvikuju:''Zasvirasmo vam a vi ne zaplesaste...'' Drugim riječima; ''muzikaši i dirigenti'' na neokatekumenski način. :lol:

Vrh

PostPostano: Sri ruj 17, 2008 01:42 

Zajednica u kojoj sam ja stara je 7 meseci,imamo dve sestre i jednog brata koji su već išli ranije četiri godine, ima pripadnika grkokatoličke i rimokatolićke vere, okupljamo se u prostorijama grkokatoličke crkve, rimokatolički župnik nije hteo da prihvati brigu o neokatekumenima iz nekih njegovih razloga.Grkokatolici se krste kao pravoslavci stim da je dodat još jedan pokret rukom prema sredini grudi pa je na početku odmah razjašnjeno da svako može da se krsti onako kako je naučio u svojoj crkvi i tako se još uvek radi u zajednici i nikome niko ne smeta.Po meni neokatekumenski put ne pripada ni jednoj oficijelnoj crkvi već sam sebi obzirom da ima svoj statut.Član 7 st2 -Model neokatekumenske zajednice je Sveta Nazaretska Obitelj, povijesno mjesto gdje je Riječ Božja,postavši čovjekom,rasla napredujući "u mudrosti,dobi i milosti", u podložnosti Josipu i Mariji.Neokatekumeni u zajednici, podložni Crkvi, ostaju u vjeri, rastući u poniznosti, jednostavnosti i zahvaljivanju-.
Dakle u pitanju je model pre nego što je došlo do podele u Crkvi, osim toga da je Kiko smatrao da put treba da pripada bilo kojoj zvaničnoj crkvi nebi sedeo sa siromasima u barakama i čitao im evanđelje nego bi ih vodio u Hram.Naravno da svaki neokatekumen treba najmanje jednom mesečno da ode na misu u Crkvu i da bude uzoran pripadnik društva.
Savetovao bih sve dobronamerne koji su na forumu da pročitaju statut pa će im biti puno jasnije.

Vrh

PostPostano: Sri ruj 17, 2008 06:56 

Pozdrav Fedja,
dobrodošao na forum i drago mi je da si se uključio u raspravu.
Što se tiče stvari koje si iznio našla bi se pokoja nelogičnost u njima ali generalno mislim da ne bi nikome trebalo smetati to što je Neokatekumenski put izniknuo u Katoličkoj Crkvi, to je činjenica isto tako je činjenica da u njemu sudjeluju i ljudi iz drugih crkava, u kolikoj mjeri i kako ja ne znam jer se osobno nisam s tim sreo. Ipak prisutnost ljudi iz drugih crkava govori o otvorenosti pokreta a ne o zatvorenosti samo za jedne vjernike. Ima još jedna stvar koju bi naglasio Grkokatolici su isto dio Katoličke Crkve, dakle to što je jedan župnik bio protiv a jedan podupro rad Neokatekumena u svojoj župi ne znači da obojica nisu pripadnici Katoličke Crkve. Odbijanje je najčešće odraz nemogućnosti preuzimanja dodatnih obaveza za samog župnika.
Pozitivno je to što se pravoslavni i katolici kroz sudjelovanje na Neokatekumenskom putu približavaju i bivaju ono što zapravo jesu braća i sestre u Kristu.

Vrh

PostPostano: Sri ruj 17, 2008 07:24 

:wink: Nelogičnosti koliko hoćeš! Svećenik koji vas nije htio ''zbrinuti'' pravilno je postupio, jer prema svemu izrečenomu vama ipak fali duh crkvenosti. Dok god budete govorili mi i službena Crkva vi ste izvan te Crkve. Svojevrsna sekta. Niti je u duhu bilo koje kršćanske Crkve da se samo jedanput mjesečno ide na misu i sakramente.
Pomagati siromasima i živjeti po uzoru Nazaretske obitelji poziv je svim kršćanima i ako vi to želite prakticirati na poseban način i to dublje i savršenije u Crkvi za vas ima uvijek mjesta. Za to ne treba djelovati na razini sekte.
Crkva je djelo Samog Spasitelja koji joj je dao apostolske nasljednike i ovakva kakva jest vođena je od Duha Svetoga; tu, takvu - službenu Crkvu, koja u ljudskom elementu nije savršena, jer: ''Nisam došao zvati pravednike, nego grješnike...' treba prihvatiti i pomoći sebi i drugima da se spase. A svi ti elitizmi koji završavaju tvrdnjama: mi i ''službena'' Crkva na rubu se sekte.....

Vrh

PostPostano: Sri ruj 17, 2008 07:33 

Prvo gdje je on rekao mi i "službena" Crkva? Nigdje.
Drgo termin sekta za Neokatekumene nije dozvoljen i nepotreban je jer to bi bilo kao da to isto kažemo za Franjevce, Isusovce, Krtuzijance, Fokolarine, Framaše itd. Neokatekumenski put je odobren o Svete Stolice i termin "sekta" za njega nije dozvoljen kao i za svaki drugi odobreni red ili pokret unutr katoličke Crkve.
Molio bih članove da ružno ne karakteriziraju niti druge članove, niti odobrene i normalne tj redovne, pojave unutar Katoličke crkve.

Vrh

PostPostano: Sri ruj 17, 2008 07:54 

Citat:
fedja je napisao/la:
Po meni neokatekumenski put ne pripada ni jednoj oficijelnoj crkvi već sam sebi obzirom da ima svoj statut.Član 7 st2
Dakle u pitanju je model pre nego što je došlo do podele u Crkvi, osim toga da je Kiko smatrao da put treba da pripada bilo kojoj zvaničnoj crkvi nebi sedeo sa siromasima u barakama i čitao im evanđelje nego bi ih vodio u Hram.Naravno da svaki neokatekumen treba najmanje jednom mesečno da ode na misu u Crkvu i da bude uzoran pripadnik društva.

:wink: Jasno da jasnije ne može biti, osim što sam ja termin zvanično preveo službeno, što mislim da je točno.
Za mene je taj pokret takav kakav je ovdje predstavljen, a vi koji ga možda poznajete u nekom drugačijem , boljem svjetlu - vaša stvar.
Moj komentar odnosi se na podastrto. Iz toga je sasvim logično zaključiti da se radi o svojevrsnom sektaštvu. S tim u svezi iznio sam zdrav crkveni nauk (i to na temelju iznesenog). Ako se nekome to ne sviđa, neka izvoli argumenirano iznijeti na vidjelo da to nije u skladu s njihovim statutom i da je taj u skladu s naukom Crkve.
Nikakva crvena slova niti upozorenja ne mogu me spriječiti da nastupam kao pravovjerni katolik. Može mi se samo oduzeti pravo sudjelovanja.

Vrh

PostPostano: Sri ruj 17, 2008 08:33 

angelus je napisao/la:
:wink: Jasno da jasnije ne može biti, osim što sam ja termin zvanično preveo službeno, što mislim da je točno.

Ne mora biti, a vidljivo je kako čovjek izražava svoje mišljenje a ne službeni (zvanični) stav.

Citat:
Za mene je taj pokret takav kakav je ovdje predstavljen, a vi koji ga možda poznajete u nekom drugačijem , boljem svjetlu - vaša stvar. Moj komentar odnosi se na podastrto. Iz toga je sasvim logično zaključiti da se radi o svojevrsnom sektaštvu.

Pa ovdje se razgovaralo na dugo i široko, između ostalog izneseni su i službeni stavovi Svete Crkve Katoličke kojim ona priznaje Neokatekumenski put kao zakonit. Staviti osobni stav ili mišljenje ispred službenog nije dobro, da ne kažem što jače rekao bih da je nebitno (za karakterizaciju) kako ja osobno i parcijalno doživljavam neki red ili pokret već da li je on dozvoljen ili nedozvoljen od strane Svete Stolice.
Povući ću paralelu. Na jednom forumu, su, skoro svi pošteni vjernici, trpili i trpe od jednog Cistercitskog redovnika ali to ne znači da su oni kao red sektaši iako dozvoljavaju krajnje heretično ponašanje tog redovnika.

Citat:
S tim u svezi iznio sam zdrav crkveni nauk (i to na temelju iznesenog).

Ovo nije točno, iznio si osobno mišljenje a zdrav nauk je iznesen kao odobrenje koje su Neokatekumeni dobili za svoje djelovanje. Odluke Svete Stolice, obavezuju sve članove Crkve a najmanje što možemo učiniti je ne reći da je sektaštvo ono što je s pravom Crkva odobrila. Tako je to za sve redove i pokrete.

Citat:
Ako se nekome to ne sviđa, neka izvoli argumenirano iznijeti na vidjelo da to nije u skladu s njihovim statutom i da je taj u skladu s naukom Crkve.

Ponovo ponavljam nije pitanje sviđanja ili nesviđanja već rekao bih uvažavanja odobrenja Svete Stolice.

Citat:
Nikakva crvena slova niti upozorenja ne mogu me spriječiti da nastupam kao pravovjerni katolik. Može mi se samo oduzeti pravo sudjelovanja.

Ovo je nepotrebno i meni osobno velik žalost no ne bih svoje osobno mišljenje gurao kao važnije od tvojeg.

Vrh

PostPostano: Sri ruj 17, 2008 08:46 
Administrator

Fedja, Neokatekumenski put pripada Katoličkoj Crkvi, a ne "sam sebi". Ti si Čl 7 Statuta pogrešno shvatio, nema govora o tome, osim toga i tu piše da su neokatekumeni "podložni Crkvi".
Ponovit ću, radi se o katoličkoj formaciji:
Čl. 1,1: "Priznajem Neokatekumenski put kao itinerarij katoličke formacije (...)"

Zatim, ne postoji "grkokatolička i rimokatolička vjera", to je sve jedna katolička vjera i jedna, Katolička Crkva, razlika je samo u obredu. Kao zanimljivost, ovdje u Zagrebu je bila neokatekumenska zajednica u prostorima grkokatoličke crkve, ali pošto se nisu mogli dogovoriti oko euharistije subotom navečer, kada su u samostanu imali druge obaveze, zajednica se premjestila na drugo mjesto.

Vrh

PostPostano: Sri ruj 17, 2008 09:10 
Administrator

Angelus, u pravu si kada osuđuješ onakve riječi,
međutim uzmi u obzir da se ovdje ipak radi o zabludi jednog člana.
Pošto su neokatekumeni "alergični " kada se spomene izraz "sekta",
bilo bi lijepo tu riječ koristiti s oprezom.
Treba jasno reći da neokatekumenski put nije sekta, i nije u redu tako ga obilježavati.
Ipak to ne znači da unutar tog puta nema sektaških elemenata,
od takvih problema nije izuzeta nijedna katolička zajednica,
međutim to se treba ispravljati u hodu.

Što se tiče mise jednom mjesečno, tu se niste shvatili,
neokatekumeni idu na euharistiju svake subote navečer
(imaju dopuštenje i priznaje se službeno kao nedjeljna misa),
međutim obaveza im je da uz to odu jednom mjesečno na nedjeljnu misu,
u župu, jer nedjelja je Dan Gospodnji. Time se ujedno i smanjuje
osjećaj izoliranosti.

Na temi o neokatekumenima, s koje je ovo prebačeno,
argumentirao sam iz njihovog statuta da Neokatekumenski put
pripada oficijelnoj crkvi, Katoličkoj Crkvi.
Ovo da je to "model pre nego što je došlo do podele u Crkvi" više miriši na elitizam,
jer Kristova Crkva se nalazi u Katoličkoj Crkvi, i nijedna zajednica
ako je djelo Duha Svetoga ne može se uzdizati iznad drugih.

Vrh

PostPostano: Sri ruj 17, 2008 12:31 

:wink: Gospodo, ovo je vaš forum i radite što hoćete s njime i onima koji se na njemu na vlastiti rizik javljaju.
međutim, nije pošteno da to radite ljudima koji to ne zaslužuju.
1. U skladu s nazivom stranice Katolički odgovori, možebitni vjernici katolici bi trebali dobiti katolički odgovor na svaki post i pitanje.
2. ja sam reagirao na post osobe koja se predstavila kao neokatekumen i iznjela niz neprihvatljivih tvrdnji,a vi ste, neznam iz kojih razloga krivotvorili sve što sam rekao:
a) premiještajući moju izjavu pod novo poglavlje.
b) premda sam jasno napisao da reagiram na određeni tekst koji nije u
skladu s naukom o crkvi, a ne ulazim u neokatekumenski pokret kao takav, jer znam da je od pape priznat, ali sigurno ne u formi kako ga je predstavila ta osoba.
c) u tom smislu sasvim ste dali iskrivljen naslov u suprotstavljanju moga
tobože vlastitog mišljenja i službenog stava Crkve.
d) ne poznajem statut neokatekumenskog pokreta, niti sam ga dužan poznavati - još jednom, reagirao sam na određeni post koji nije u skladu s crkvenim naukom.
Zašto onda to radite? Takvo postupanje se jedino može okarakterizirati kao bezobrazno postupanje.
Pa nisam tu osobu htio dotuči, nego joj ukazati na krivi put kojim ide.
Inače, nije pošteno nečije mišljenje vaditi iz cjelog konteksta, otvarati novo poglavlje i tamo se s njime, na vama već poznat način obračunavati.
Ovo ipak još nikome niste napravili na tako drastičan i nekorektan način.
Bilo bi pošteno i red da vratite sve na svoje mjesto, da još jednom trijezno pročitate što sam napisao i da ne izvodite zaključke kojima me kompromitirate na takav način.
Možda je poželjije i pristojnije kazati: Nisi dobrodošao, mi imamo svoje viđenje Crkve i crkvenosti i ne bih vam zamjerio jer na to imate pravo, ali nemate pravo pod naziv katolički na nekorektan način štititi što tu ne spada.
Nemojte mi samo još jednom spominjati kako su neokatekumeni priznati od crkve. Znam to, kao što znam zbog čega sam reagirao na onaj post!

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 839 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 56  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata