Citat:
Postavlja se pitanje: jesu li svjetovni običaji, pa i demokratski, primjereni duhovnim zajednicama jer se demokratskom procedurom u duhovnim društvima dobije groteska. Čista manipulacija koja nema veze sa naukom ove zajednice i njena osnivača i Crkvi služi na sablazan.
Istinu si napisao, slažem se da Crkvi nije primjerena demokracija u svjetovnom smislu. Kao prvo i najvažnije, kada se radi o pitanjima vjere nije presudno što o tome misli većina (i kako glasa) jer bi to posve relativiziralo istinu. U tim slučajevima ne mogu se primijeniti „demokratski“ principi, kao npr. kod državničkih donošenja zakona. Ali „odluka većine“ vrijedi recimo kod saziva crkvenih sabora. Mnogi znaju upućivati primjedbe kako su vjerske istine donošene u povijesti kršćanstva kao „demokratski izbor“ pojedinih koncila. To sad postavljam problemsko pitanje, u nadi da će netko teološki bolje obrazovani od mene odgovoriti.
Kao drugo, kod imenovanja biskupa naprimjer, također demokratski sustav izbora (kad narod bira) više nije primjenjiv. Nekad u povijesti je važio, ne znam kada je prestao važiti i koje okolnosti su utjecale na to. (?)
Kod crkvenih pak udruga i zajednica, čini mi se da smo svi pomalo toga svjesni, Duh Sveti ne nalazi se uvijek u odlukama većine prisutnih…