Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Sub lis 01, 2022 03:02

Vrijeme na UTC + 01:00 sata
Započni novu temu Odgovori  [ 71 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5
Autor Poruka
PostPostano: Pon kol 05, 2013 12:01 

Pridružen: Ned ožu 07, 2010 16:23
Postovi: 239
Lokacija: Brodsko Posavska županija
:D
ruta je napisao/la:
Kad imaš tako malo vremena za forum pa ipak dođeš tu, ubaciš post i poslije trebaš još 40 postova i 120 minuta da se opravdaš, da objasniš, da razjasniš, da pojasniš ...a očekivao si duhovnu okrjepu...jednostavno ti odumre volja. Nema tu ljutnje ali ...bolje da sam čitala Bibliju tih 120 minuta.

:D

_________________
Tražite kraljevstvo nebesko sve ostalo će vam se dodati !!!


Vrh
 Profil  
 
PostPostano: Uto kol 06, 2013 18:57 
Avatar korisnika

Pridružen: Pet srp 24, 2009 22:03
Postovi: 3903
alojzije je napisao/la:
adrijana je napisao/la:

Ne posjeduju Duha Svetoga niti jedni niti drugi...


Na bitno net ima interviju sa Papom Franjom dok je putovao iz Brazila a između ostalog...
Citat:
Marcio Campos (Brazil): Vaša Svetosti, Sveti Oče, želim reći da kad osjetite nostalgiju za Brazilom, za veselim brazilskim narodom, zagrlite zastavu koju sam Vam dao. Želio bih zahvaliti i mojim kolegama iz dnevnika Folha de São Paulo, Estado, Globo i Veja što ih predstavljam u ovom pitanju. Sveti Oče, teško je pratiti Papu, vrlo teško. Svi smo umorni, Vi ste dobro, a mi umorni… U Brazilu je Katolička Crkva ovih posljednjih godina izgubila vjernike. Je li pokret Karizmatske obnove jedna mogućnost izbjeći da vjernici pohađaju Pentekostalnu crkvu i druge pentekostalne crkve? Puno hvala na Vašoj prisutnosti i puno hvala što ste s nama.

Papa Franjo: Više je nego točno to što kažete o opadanju vjernika: istina je, istina. Postoje statistike. Razgovarali smo o problemu s brazilskim biskupima, na jučerašnjem sastanku. Pitali ste o pokretu Karizmatske obnove. Reći ću vam nešto. Krajem sedamdesetih, početkom osamdesetih godina nisam ih mogao ni vidjeti. Jednom, govoreći o njima, izrekao sam ovu rečenicu: “Ovi brkaju liturgijsko slavlje sa školom sambe!”. To sam ja rekao. Pokajao sam se. Onda sam ih bolje upoznao. Istina je također da je pokret, uz dobre povjerenike, krenuo jednim lijepim putem. I sada vjerujem da taj pokret općenito donosi puno dobra Crkvi. U Buenos Airesu sam ih često okupljao i jednom godišnje služio Misu za sve njih u katedrali. Uvijek sam ih podupirao, kad sam se obratio, kad sam vidio dobro koje čine. Jer u tom crkvenom pokretu – i ovdje malo proširujem odgovor – vjerujem da su pokreti potrebni, Pokreti su milost Duha. “Ali kako se može podržavati pokret koji je toliko slobodan?”. I Crkva je slobodna! Duh Sveti čini ono što želi. Potom, On obavlja posao usklađivanja, ali vjerujem da su pokreti milost, oni pokreti koji imaju duh Crkve. Zato vjerujem da pokret Karizmatske obnove ne služi samo sprječavanju da neki prijeđu u pentekostalne crkve. Pa ne! Služi samoj Crkvi! Obnavlja nas. I svatko traži svoj pokret prema vlastitoj karizmi, tamo gdje ga vodi Duh.

Hoćeš reći da je i Papa u zabludi ?
Hoćeš reći da se ortopedu priviđalo kad je dijagnosticirao da su stopala kod moje supruge uredu poslje sv. Mise koju je predvodio fra Ivo Pavić , a prije su bila totalno spuštena , ipak ćeš morati paziti na svoje izjave i ne osuđivati .
Mir tebi i svima vama.


Došlo je vrijeme da i tebi odgovorim, i to u miru i razumijevanju, ali ako ti se odgovor ne će na prvu svidjeti nemoj se, molim te, početi nadmudrivati pa onda reći da je to grijeh i nemoj u stresu pisati nešto bez veze, pa onda glumiti žrtvu…

Dakle, ovo što si gore napisao odnosi se posredno i na Bernardovo pitanje:

Citat:
Objasnite mi jednu stvar:
1.naši karizmatici govore u jezicima itd, priznaju papu kao Kristovog namjesnika, biskupe, i sav katolički nauk.
2.protestantski pentekostalci jednako tako govore u jezicima, padaju u Duhu, iscjeljuju, itd, a mnogi od njih (ne svi) smatraju papu
antikristom, ne priznaju katolicima mogućnost spasenja, Blaženu Djevicu Mariju smatraju demonom...

Što je tu na djelu i o čemu se tu radi? Je li i kod pentekostalaca na djelu Duh Sveti, s obzirom na protukatolički nauk mnogih od njih?


Kad papa Franjo kaže: …vjerujem da su pokreti milost, oni pokreti koji imaju duh Crkve. – tu jasno kaže koji je kriterij razlučivanja. Pentekostalci koji smatraju papu antikristom, a Djevicu Mariju demonom, sasvim jasno ne mogu imati istoga Duha kao i karizmatici u duhu Crkve. Duh Sveti ne može u sebi biti podijeljen, ne može pristajati u isto vrijeme i na istinu i na laž. Ne vrijedi opravdavati taj pentekostalni duh, kao da njima ne treba obraćenja ni povratka u jedinstvo Crkve.

Kad papa Franjo brani karizmatski pokret uopćeno, on sasvim dobro zna da u njemu postoje i poteškoće i problemi, i to baš radi pozaspalosti naše savjesti i nekog drugog duha unutar njega. A „drugi duh“ označavaju sve one stvari koje su bliske sektaškom tumačenju Duha Svetoga na štetu tradicionalnog katoličkog tumačenja.
Kad je papa u Rio de Janeiru govorio o pogreškama pri naviještanju Božje riječi (LINK) spomenuo je i tzv. gnostičko rješenje – i tu su mnogi prepoznali te iskrivljenosti jednog, u suštini katoličkog, pokreta. A to gnostičko rješenje odnosi se na „one elitne grupe koje nude višu duhovnost“, koje nude „prosvjetljenje“, a odvajaju se od Crkve.

Evo pobliže na primjeru ozdravljenja. Postoje sekte protestantske provenijencije koje baziraju svoju evangelizaciju na nuđenju brzih ozdravljenja. Na taj način one misionare i privlače lakovjerne (ima ih i u Hrvatskoj). Istina, ima među njima i pravih ozdravljenja – ali ta ozdravljenja ne mogu istovremeno značiti da je i Duh Sveti taj koji pokreće tu sektu. U Bibliji ćemo naći primjer koji odgovara ovoj situaciji: nakon čudesa koja Božjom moći čine apostoli i prvi kršćani, dolazi i jedan Šimun čarobnjak koji također čini čudesa. Ljudi su zbunjeni i ne znaju kome vjerovati…

Papa Franjo sigurno zna da postoji ovaj dokument Svete Stolice u kojem piše:
Citat:
«Karizma iscjeljivanja» ne može se pripisati nekoj posebnoj skupini vjernika. Posve je jasno da Pavao, kada u Prvoj poslanici Korinćanima govori o različitim karizmama, odnosno darovima, «dar liječenja» ne pripisuje nekoj posebnoj skupini, apostolima, prorocima, učiteljima, upraviteljima ili nekoj drugoj skupini. Štoviše, logika dijeljenja tih darova je posve druga: «A sve to djeluje jedan te isti Duh dijeleći svakomu napose kako hoće» (I Kor 12,11). U skladu s tim, na molitvenim sastancima, priređenima kako bi se molilo za ozdravljenje, bilo bi potpuno neutemeljeno pripisati «karizmu liječenja» nekoj kategoriji sudionika, primjerice, voditeljima skupine. Ne preostaje ništa drugo doli pouzdati se u slobodnu volju Duha Svetoga koji pojedincima daje poseban dar liječenja da bi očitovao snagu milosti Uskrsloga. S druge strane, ni najintenzivnijim se molitvama na zadobiva ozdravljenje od svih bolesti. Tako sv. Pavao mora naučiti od Gospodina «Dosta ti je moja milost jer snaga se u slabosti usavršuje» (2 Kor 12,9), a trpljenja koja treba iskusiti mogu imati smisao da «u svom tijelu dopunjam što nedostaje mukama Kristovim za Tijelo njegovo, za Crkvu» (Kol 1,24).


Za dar ozdravljenja znači najprije treba zahvaljivati Bogu. Jedino Bogu.

Što biste rekli recimo za nekoga za koga sada tvrdite da je „Božji odabranik“, „pun Duha Svetoga“ i volite ga kao svog „duhovnog vodiča“ da saznate jednog dana da je običan financijski manipulator? Sigurno ne biste bili tako brzi sa zaključcima da se baš u njemu nalazi Duh Sveti?

Mir tebi i svima vama.


Vrh
 Profil  
 
PostPostano: Uto kol 06, 2013 19:25 

Pridružen: Ned ožu 07, 2010 16:23
Postovi: 239
Lokacija: Brodsko Posavska županija
Sa ovim što si napisala slažem se u potpunosti .

_________________
Tražite kraljevstvo nebesko sve ostalo će vam se dodati !!!


Vrh
 Profil  
 
PostPostano: Sri kol 14, 2013 10:33 
Avatar korisnika

Pridružen: Pet svi 24, 2013 13:19
Postovi: 444
Lokacija: Zagreb
Jako dobro, adrijana.
Čini se da valja maksimalno osvijetliti problematiku "prosvijetljenja" koje je gnostičke provenijencije, i koje se može pobrkati s obraćenjem.
Mislim da tu leži ključ odgovora na Bernardovo pitanje.
Martin Luther spominjao je svoje iskustvo "munjevitog prosvjetljenja" (Turmerlebnis) u kuli, koje ga je odvelo do stajališta da je samo osobna vjera dovoljna za opravdanje pred Bogom. Od toga iskustva su mu sakramenti i Crkva postali drugorazredna stvar. Znamo kamo ga je to kasnije odvelo.


Vrh
 Profil  
 
PostPostano: Čet kol 15, 2013 13:37 

Pridružen: Pet lip 12, 2009 08:20
Postovi: 406
Lucijan Antun je napisao/la:
Jako dobro, adrijana.
Čini se da valja maksimalno osvijetliti problematiku "prosvijetljenja" koje je gnostičke provenijencije, i koje se može pobrkati s obraćenjem.
Mislim da tu leži ključ odgovora na Bernardovo pitanje.
Martin Luther spominjao je svoje iskustvo "munjevitog prosvjetljenja" (Turmerlebnis) u kuli, koje ga je odvelo do stajališta da je samo osobna vjera dovoljna za opravdanje pred Bogom. Od toga iskustva su mu sakramenti i Crkva postali drugorazredna stvar. Znamo kamo ga je to kasnije odvelo.


Katoličke karizmatske obnove ne vodi Martin Luther nego svećenici Katoličke crkve...
Svaki dan molim: "vjerujem u ...Svetu Crkvu katoličku"...
Da - vjerujem da Rimokatolička crkva svoje vjerne neće odvesti u zastranjenje.


Vrh
 Profil  
 
PostPostano: Pet kol 16, 2013 08:33 
Avatar korisnika

Pridružen: Pet svi 24, 2013 13:19
Postovi: 444
Lokacija: Zagreb
ruta je napisao/la:
Katoličke karizmatske obnove ne vodi Martin Luther nego svećenici Katoličke crkve...


Nisam uopće mislio na Luthera u tome kontekstu, naravno da on nema ništa s katoličkom karizmatskom obnovom.
Mislio sam na tzv. duhovna iskustva slična obraćenju ili nekim karizmatskim iskustvima koja čovjeka utvrde u protivljenju Katoličkoj crkvi. To valja razjasniti. Tu su pitanja prave i lažne mistike, đavolskih imitacija, itd.


Vrh
 Profil  
 
PostPostano: Pet kol 16, 2013 22:02 
Avatar korisnika

Pridružen: Pet srp 24, 2009 22:03
Postovi: 3903
Lucijan Antun je napisao/la:
Čini se da valja maksimalno osvijetliti problematiku "prosvijetljenja" koje je gnostičke provenijencije, i koje se može pobrkati s obraćenjem.
Mislim da tu leži ključ odgovora na Bernardovo pitanje.
Martin Luther spominjao je svoje iskustvo "munjevitog prosvjetljenja" (Turmerlebnis) u kuli, koje ga je odvelo do stajališta da je samo osobna vjera dovoljna za opravdanje pred Bogom. Od toga iskustva su mu sakramenti i Crkva postali drugorazredna stvar. Znamo kamo ga je to kasnije odvelo.

Razumijem potpuno.
U tom kontekstu je i Papa govorio, samo što je on dodao i kulturu prosvjetiteljstva (culture of Enlightenment).


Vrh
 Profil  
 
PostPostano: Sub kol 17, 2013 10:10 
Avatar korisnika

Pridružen: Pet svi 24, 2013 13:19
Postovi: 444
Lokacija: Zagreb
Zanimljivo je kako se pojam Enligthment u Hrvatskoj ustrajno prevodi kao Prosvjetiteljstvo, a zapravo je riječ o Prosvjetljenju, Prosvjetljeništvu...nisi prosvijećen, nego prosvijetljen (iznutra). Ne obrazovan, nego iluminiran. Čime? Kako? Unutarnjim mističnim svjetlom. Nije čudno da se taj pojam vezao uz razdoblje kad se vladajuće europsko plemstvo u 2. pol. 18. st. priklonilo masoneriji i njenoj koncepciji prosvjetljenja.


Vrh
 Profil  
 
PostPostano: Sub kol 17, 2013 21:45 
Avatar korisnika

Pridružen: Pet srp 24, 2009 22:03
Postovi: 3903
@Lucijan Antun,
našla sam prije par dana nešto o odnosu pentekostalne duhovnosti i naše, ovdje mi izgleda sustavno izloženo ono bitno:
http://www.scribd.com/doc/19816407/Char ... the-Church

(Str. 23. i 24. mislim da se konkretno odnose na ovu temu.)

Znaš li možda ima li koja knjiga u nas o tome?...


Vrh
 Profil  
 
PostPostano: Pon kol 19, 2013 11:15 
Avatar korisnika

Pridružen: Pet svi 24, 2013 13:19
Postovi: 444
Lokacija: Zagreb
Nije mi poznato ništa sustavno osim Kolarićeve ekumenske trilogije.
Znam da postoje dokumenti o katoličko-pentekosnom dijalogu vođenom oko 1988. godine, i da su zajedno napravili popis onoga u čemu se slažemo i u čemu se ne slažemo. S pentekosne strane u tom povjerenstvu bili su iz Hrvatske Peter Kuzmič i dr. Miroslav Volf.
Sličan dokument nastao je i iz zajedničkih sastanaka katoličke i baptističke komisije, ali kod nas nikako da ga prevedu.


Vrh
 Profil  
 
PostPostano: Pon kol 19, 2013 21:33 
Avatar korisnika

Pridružen: Pet srp 24, 2009 22:03
Postovi: 3903
Hvala puno na info.


Vrh
 Profil  
 
Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 71 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5

Vrijeme na UTC + 01:00 sata


Tko je online

Nema registriranih korisnika pregledava forum i 1 gost


Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.

Traži prema:
Idi na:  
Pokreće phpBB® Forum Software © phpBB Group
phpbb.com.hr