ruta je napisao/la:
Da ne otvaram novu temu...događaj ima veze sa naslovom. Bila sam danas u jednom našem lijepom i velikom gradu i šetajući, naišla na crkvu. Uđem unutra i nakon molitve opazim malu prostoriju sa suvenirima. Uzmem nekoliko stvarčica svojim ljubljenima za poklone i par knjižica i nakupi se preko 100 kn. Gospođa na blagajni - predivna...smanji mi iznos računa i još mi dade jednu knjižicu na dar. Odem na kavu i listam i knjižicu i čudim se što sam to dobila. Izdavač: UPT; Autor: Heinrich Schipperges, Naslov: "Tajanstveno drago kamenje". Evo nekih ulomaka iz knjige:
"Dragi kamen je za Hildegardu iz Bingena blistav simbol za prirodu i povijest čovjeka: simbol za početak svijeta, za našu sudbinu, kao i za konačno određenje čovjeka. Pri postanku svijeta pojavio se prvi anđeo: "velika zvijezda iz božanstva, u jasnom sjaju i blistavoj ljepoti. Svu ljepotu svog stvaranja prikazao je Bog u prvom anđelu i ukrasio ga zvijezdama i ljepotom životne svježine i svakom vrstom dragog kamenja i prozvao ga Luciferom (LDO IV,12)
To je Lucifer koji sa sobom nosi svjetlo, opisuje ga Hildegarda u svojoj knjizi "Upoznaj putove". U nakitu čudesnog sjaja i u ruku jasne ljepote stupio je u život a s njim su vrcnule sve one iskre što su činile njegovu četu. Sjajno su svjetlucale poput bljeska munje. (Sc III, 1). Lucifer je bio stvoren kao biser svijeta što ga je stvorio Gospodin, kao prauzor svih ljepota ovog svijeta. U njemu je zasjao ukras svemira kao nakit od dragog kamenja (LDO V,14). I tako je mogao i taj plemeniti kamen najčišće i najsjajnije zračiti sjajem božanskog svjetla."
dalje:
"Bog je jedan jedini, čist po samom sebi i čitav u samom sebi. Bog je bio taj koji je stvorio duhove u velikoj krasoti. Njima na čelo postavio je snažnog kneza koga su svi gledali kao što se svijećnjak na kome plamti vatra (LDO V,14). Tako je Lucifer sa svim svojim dragocjenostima stvoren poput zrcala, zrcala Božjeg sjaja. Ali on nije želio biti samo zrcalo i svjećnjak, većje želio sam biti svjetlo i izvor svjetala. (LVM VI,15)"
Kasnije se govori da je "Lucifer bio rascjepkan u unutarnjem razdoru jer je želio biti ono što nije smio biti, izgubio je sjaj jer je mislio da je lijep iz sama sebe." Kasnije govori da je Bog stavio čovjeka na Luciferovo mjesto propalog anđela... zatim slijede poglavlja o prirodi kamenja, o duhu (???) kamenja koje treba održati živim sjećanje na ljepote raja, o uporabi kamenja i o simbolima u kamenu.
Ovako...nisam često na ovim sranicama, ne onoliko koliko bih htjela zbog pregršt svakodnevnih obveza pa ću ukratno reći da sam praktičan vjernik, da molim svaki dan, da sam svake nedjelje namisi, da odem na klanjanje kad god mi to obveze dozvole, da čitam katolički tisak i podržavam stavove svoje Crkve....ali ovako nešto još nikada nisam nigdje pročitala... Najprije sam dobila poriv da knjižicu bacim u kantu za smeće. Odustala sam...za sada...
Što biste vi učinili na mom mjestu?
Ništa. Ne vidim tu ništa heretičnog, možda malo osebujniji opisi i pjesnički način izražavanja i ništa više. Ako uistinu navodi riječi sv. Hildegard iz Bingena, treba se sjetiti da se radi o ženi uistinu osebujnog stila, ali će biti uskoro proglašena naučiteljicom Crkve.