Hvaljen Isus i Marija! Ako pogledamo jedno drvo u zimi ili u ljeti pokriveno tisućama detalja, ili jedan cvijet na livadi, koliko detalja je na njemu, dovoljno je da se vidi da to ne može biti stvoreno nikako drugačije nego nečim nadljudskim, nečim savršenim, od nekog savršenog, od samog Boga, no, svatko ima pravo na svoje mišljenje i ne želim nikako na ništa poticati, samo sam dao svoje svjedočanstvo i doživljaj Boga u svemu što je stvoreno pa tako i prvenstveno u čovjeku. No nećemo više o tome Vidim da se sad potežu pitanja o laicima i svećenicima, te o organizaciji Crown. Kako sam bio na molitvenim susretima u Jelenovcu gdje se spominje Crown i Crown tečajevi, krenuo sam u istraživanje, ponovno Došao sam i u kratki posjed skripte ili radne bilježnice (nisam siguran kako točno to definirati, jer se isprepliću i zadaci i obrađuju teme) od čovjeka koji je prošao tečaj i koji je btw. bio oduševljen njime i doživio preobrazbu a radilo se o intelektualcu, i cilj tog tečaja je da ljudi postanu financijski slobodno u smislu da vidiš, saznaš i priznaš samom sebi kakav je tvoj „odnos“ prema financijama, bilo da ih imaš previše ili da si u dugovima, no ono što je ustvari cilj tečaja je da sam sebe upoznaš u odnosu prema Bogu i prema drugima, posebice prema bližnjima, a naročito bračnih drugova, jer znam to otprije da se u svijetu oko 50% brakova razara zbog financija (no pravi razlog je ne-komunikacija i slično, nešto puno dublje od financija) i ovaj tečaj u tome pomaže, dovesti čovjeka na pravi put, ali ne samo financijski, nego prema samom sebi, Bogu i bližnjima. Ono što me oduševilo i što nisam znao, da se novac, posjedovanje i slično u Bibliji spominje na oko 2350 mjesta, gotovo najviše od svih drugih tema (mislim da se ljubav ili vjera spominje samo više), jer je Bog i Isus znao koji će mu biti najveći neprijatelj da pridobije nečije srce, a ako pogledamo što se danas događa u svijetu zbog moći i novca, sve vam je jasno. Ovaj tečaj je baziran 100% na Bibliji i tome što Biblija kaže o tome, kako izaći iz dugova, davanje desetine, da li biti jamac i ono da je Bog vladar svega, a mi poslužitelji. Ovdje se govori o tome kako odgovorno postupati sa financijama, kako da nam financije ne postanu prije Boga, kako izaći iz dugova, kako pomagati bližnje koji su u potrebi, sve ono što je Isus učio i što Sveto Pismo traži od nas, no uz sve to, tečaj nudi i praktičan dio, što je fenomenalno, znači, npr. kako napraviti otplatu duga, kako planirati troškove, kako neku situaciju riješiti na najbolji način i slično. Crow kao organizacija surađuje sa kršćanima diljem svijeta i postoji poseban dodatka za katolike (koliko sam vidio), no sve je bazirano 100% na Božjim financijskim principima tj. Bibliji, te je njihov cilj (i zbog toga djeluju i surađuju sa raznim katoličkim udruga na svim kontinentima svijeta) propovijedati i naviještati Božju riječ kroz priču o financijama. Koliko sam skužio i koliko sam saznao u to kratko vrijeme od toga čovjeka, sistem je da imate zadaću sa pitanjima na koje morate sami sebi iskreno odgovoriti (pitanja su bazirana na temama iz Biblije), nakon toga imate objašnjenje određene teme i praktični dio koji morate napraviti do slijedeći puta, drugim riječima, kroz rad upoznajete sami sebe, svoj odnos prema financijama i svoj odnos prema Bogu i čovjeku koji je do vas u svakidašnjem životu. Grupe su male (mislim da oko 10-ak članova), tako da svatko može iznijeti svoj problem i na individualan način se sa njime radi. Crown kao organizacija nikoga ne sponzorira, niti financijski pomaže, cilj im širenje Božjeg kraljevstva i jedan od glavnih „mota“ im je Matej 6,33 (Tražite stoga najprije Kraljevstvo i pravednost njegovu, a sve će vam se ostalo dodati.), a sponzorira se donacijama iz svijeta, odnosno živi od Božje providnosti. Znači Bog prije svega, prije novca, ali i naučiti kako raspolagati sa novcem, odnosno povjerenim nam dobrima. Ono što sam zaboravio napomenuti a što me se također dojmilo da ljudi imaju zadatak moliti jedni za druge do slijedećeg susreta, sastanka, grupe ili kako već, što znači da se ujedno ljudi uče moliti polako i privikavaju na to (osjetiti da i drugi treba pomoć), te učenje pojedinih kratkih stihova iz Biblije na pamet. Gledao sam i kratke filmove koje su snimili, jer žele i ljudima koji nisu toliko pismeni (u Africi i slično), ali i diljem svijeta, pokazati što je Božje kraljevstvo i tu su priče o Bogatašu i Lazaru i Udovici i ulju i još neki filmovi, ne znam točno koji, no ova dva su toliko jaka, da se čovjek stvarno zapita. Ne da je nešto krivo u ovome, nego je pohvalno i nešto konačno drugačije od svjetovnih tečajeva, koji vas uče da ako ćeš pomoći, ako ćeš dati od sebe, onda ne možeš imati, a Bog kaže, onaj koji daje, prima. Ja bih reko da ovaj tečaj dovodi do toga da shvatite da određeni problem postoji, da kroz zadaće skužite i priznate sami sebi da problem postoji i da uz razne smjernice problem polako riješite, super. I ako sam dobro zapamtio, ima jedan tema koja se bavi djecom, odnosno kako taj stav Biblijski ispravan, prenijeti na djecu i već ih odmalena učiti pravim financijskim principima baziranim na Bibliji. Jedna od stvari koja mi je ostala u pamćenju je ovo: Nemojte krasti; nemojte lagati i varati svoga bližnjega. Levitski zakonik 19,11. U svakom slučaju, čim ču moći, prijavit ću se na tečaj, jer mogu samo produbiti svoju vjeru i naučiti kako se svaki dan boriti sa time kada vidim da bih nešto trebao kupiti a sam znam da mi ne treba i da će me opet odvesti u minus i da se ne trebam dokazivati susjedu da sam bolji od njega, jer ništa od toga što imam ovdje neću odnijeti na drugi svijet. Ova tema o laicima i svećenicima mi je također bila do nedavno neshvatljiva, no o tome nakon Božića, idemo se sada polako spremati za proslavu Gospodinova rođendana. Još jednom, neka vam je svima blagoslovljen Božić. Hvaljen Isus i Marija!
|