Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Čet ožu 20, 2025 13:24

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 167 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Pon vel 13, 2023 15:10 

Evo jednog primjera večernje molitve sa svih 5 vrsta hagioterapija...

/Sjeti se da je Bog tvoj Otac i da te voli više nego itko od ljudi.../
Bože, hvala Ti za ovaj dan i za Tvoju ljubav. Hvala Ti što si me stvorio i što imaš određen plan sa mnom.
Hvala Ti što sam danas mogla prepoznati Tvoju ljubav u .... /sada se sjeti barem 3 stvari, ne moraju biti velike, koje si danas (ili općenito) doživjela i na čemu možeš biti zahvalna Bogu: npr. hvala Ti za ovaj sunčan dan i za vrijeme odmora u prirodi; hvala Ti što sam danas susrela nekog; hvala Ti na Tvojoj riječi kojom nas liječiš i krijepiš; hvala Ti na svetoj misi i na milostima koje nam daješ u pričesti... /
Isuse, želim se više pouzdati u Tebe. Želim više vjerovati da Ti upravljaš mojim životom i životima mojih bližnjih i da ćeš na kraju sve okrenuti na dobro. Ponekad me muči ... (reci svoju teškoću), ali se uzdam u Tebe jer Ti si svemoguć, dobar i pun milosrđa.
Opraštam od sveg srca svima koji su me danas povrijedili /ili reci poimence/ i molim oproštenje od Tebe, milosrdnog Oca za sve ono što danas nije bilo dobro.
Otpusti nam duge naše kako i mi otpuštamo dužnicima našim.
Izbavi nas, Oče, od svega zla i od svih neprijateljskih zasjeda (đavlovih). /Sad možeš izmoliti koju molitvicu Anđelu čuvaru ili sv. Mihaelu za zaštitu/
Isuse, daj nam svoga Duha, ispuni nas radošću, mirom i zahvalnošću...
Duše Sveti, Tješitelju, dođi u srca naša sa svojom Milošću i svetom Ljubavi
i udijeli nam dvanaest svojih plodova: ljubav, radost, mir, strpljivost, dobrohotnost, dobrotu, izdržljivost, blagost, vjeru, čednost, uzdržljivost i čistoću.
Sveti ...... (reci ime svog zaštitnika), moli za nas.
Bezgrješno Srce Marijino, budi naše spasenje.

Hvala ti, adrijana, isprintati ću...
Imala sam nešto poprilično slično.
Samo, trenutno se ne mogu uživjeti. Ne osjećam se baš svrhovito niti zahvalno niti opraštajuće :oops:

Vrh

PostPostano: Uto vel 14, 2023 19:56 

Samo, trenutno se ne mogu uživjeti. Ne osjećam se baš svrhovito niti zahvalno niti opraštajuće :oops:

Ne ide to na brzinu... Na hagioterapiji uživo to rade tjednima i mjesecima. Voljela bih jedno vrijeme pobliže upoznati kako je to, okvirno sam čitala da se radi na ulomcima iz Evanđelja (npr. o milosrdnom ocu, izgubljenoj ovci, Isusovim zahtjevima za opraštanjem...) uz molitve (neke su u njegovim knjigama).

Vrh

PostPostano: Pon tra 22, 2024 21:21 

Tko je zainteresiran za online susrete hagioterapije i nove evangelizacije može se prijaviti na poveznici:

https://hagio.hr/najave/kako-vjerovati- ... ni-susret/

(utorkom u 20 h)

Vrh

PostPostano: Sub vel 15, 2025 03:03 

Postoje li još hagioterapijski susreti, možda Adrijana zna, preporučio bi i prošao rado ponovo Susret sa živim Bogom od prof. Ivančića.

Vrh

PostPostano: Sub vel 15, 2025 18:14 

Da, zadnji takav susret bio je prošli vikend, 7. - 9. 2. Bit će i u ožujku (nije još objavljen datum), a najavljeni su na susretu i seminari uživo u više župa širom Hrvatske u ožujku. Kad saznam točne termine, javim... Trenutne objave su na hagio.hr :) Veselim se, kad bude objavljeno bit će naslov "seminari nove evangelizacije" i to je to, prema knjizi Susret sa živim Bogom, traje 3 dana, u popodnevnim i večernjim terminima (uključuje hagioterapiju u uvodnom dijelu, ispit savjesti, obnovu krsnih zavjeta, molitvu za iscjeljenje, navještaje o Duhu i Crkvi...) Izvorna duhovna obnova i ujedno priprema za evangelizacijski apostolat...

Vrh

PostPostano: Sub vel 15, 2025 23:18 

Odlično, hvala ti.

Vrh

PostPostano: Pon vel 17, 2025 21:27 

Nema na čemu.
Sjećam se da sam u Ivančićevo vrijeme voljela slušati Minutu za tebe (jednostavno bi me ohrabrilo i podiglo), a bile su dobre i emisije na HKR-u. Jedan vikend sam bila na predavanjima uživo (dva ili tri dana cjelokupna tema, ali ne Susret sa živim Bogom) i zapamtila sam ona četiri koraka opraštanja... Rekao je neka to primjenjujemo kad god smo u teškoj situaciji i ja sam vježbala kad god sam bila u prilici i sjetila se toga ... i doista mogu reći da se u mom slučaju pokazalo istinitim: kad god sam imala problema s nekom osobom što se tiče nesporazuma, loše suradnje i slično i kad sam takve molitve u duhu prolazila, dogodio se preokret - meni je bilo lakše prihvatiti tu osobu i ona je promijenila svoj tvrdokorni stav...

Ta četiri koraka su moliti pred Gospodinom u duhu:
1. Hvala Ti za tu osobu!...
2. Opraštam joj sve što je učinila protiv mene...
3. Neka i ona oprosti meni što je nisam prihvatila...
4. Lijepo je što postoji...

Vrh

PostPostano: Sri vel 19, 2025 22:11 

Dva seminara su zasad objavljena na stranici hagio.hr - za Jasenice, 21. - 23. 2. i za Zagreb (Ilica 10) - isti datumi...

Vrh

PostPostano: Pet vel 21, 2025 20:28 

Jedna prijateljica mi je prije 10 godina pričala o hagioterapiji...nešto u stilu u početku joj bilo jako zanimljivo, a poslije se razočarala?
Je li netko od forumaša bio ili ide sada na ove susrete...kakva su vaša iskustva?

Vrh

PostPostano: Pet vel 21, 2025 23:26 

Večeras je bio predivan hagioterapijski susret u Ilici, a ti hrki očito teško prepoznaš najbolje u Crkvi. Tvoja prijateljica se razočarala pridje deset godina i što ćemo sada, možda plakati zbog nje? Ako možeš dođi na susret i neće te više zanimati njezin plač.

Vrh

PostPostano: Sub vel 22, 2025 10:36 

Prenesi nam nešto o susretu,daj napiši nešto više.

Vrh

PostPostano: Pon vel 24, 2025 11:29 

Dvije nove najave:

PULA
Zajednica Molitva i Riječ Pula organizira Seminar Nove evangelizacije pod geslom “ Dobar čovjek, iz dobre riznice svoga srca iznosi dobro”.
Seminar se održava 28. veljače – 2. ožujka u prostorima samostana sv. Ivana Krstitelja u Puli, Medulinska 4.
https://ika.hkm.hr/najave/seminar-nove- ... je-u-puli/

NEDELIŠĆE
Od 21. do 23. ožujka u župi Presvetog Trojstva, Nedelišće
Petak - 17,00 - križni put; 17,30 - sveta misa; 18,00 - 20,00 - seminar
Subota - 9,00-12,00 i 16,00-19,00 - seminar i poslije euharistijsko klanjanje
Nedjelja - 8,00 - 10,00 - seminar i poslije krunica i sveta misa

Vrh

PostPostano: Uto vel 25, 2025 13:33 

Vidjeti će se vrlo brzo ima li ili nema plodova kod onih koji su bili na hagioterapijskom susretu u Ilici.

Vrh

PostPostano: Uto vel 25, 2025 17:48 

Prenesi nam nešto o susretu,daj napiši nešto više.

Evo mogu i ja reći nešto o tim susretima... Kad ih je Ivančić zamislio kao jedan model evangelizacije kroz 3-4 dana i preuzeo teme iz istraživanja ranokršćanskog katekumenata (znači kako su prvi kršćani primani u zajednicu i kako ih se poučavalo o vjeri) imao je punu podršku kard. Kuharića. On je takav model vidio kao odgovor na zahtjev pape Pavla VI. da se pokrene nova evangelizacija i da ona zaživi. Tako je i nastao priručnik "Susret sa živim Bogom" koji obuhvaća sve te teme, ali i puno više: meditacije, pitanja na koja treba svatko sam odgovoriti da produbi vjeru, svjedočanstva..

Za sudjelovanje na seminaru nije potrebno imati priručnik, nego samo bilježnicu za zabilježiti ono što te dotakne i da odgovaraš na pitanja i tako se uključiš da ono što čuješ, proradiš u sebi i daš vlastiti, osoban odgovor (ako želiš, da i podijeliš s drugima, ali nije obavezno).

Teme su: tko je čovjek? Tko sam ja? (kršćanska antropologija, kako mi djelujemo kao duhovna duša i koje su zakonitosti duhovne duše koju nam je Bog darovao, kako prepoznati i uključiti se u Božji plan koji ima s nama, kako prihvatiti i zavoljeti sebe, postati svjesni svog dostojanstva i veličine poziva koji nam upućuje Bog...)

Zatim: grijeh. Odakle grijeh? Zašto nas zarobljava, zašto su neki slijepi za svoje grijehe, možemo li se ikad sami osloboditi grijeha? Zašto je grijeh jedini problem koji nas udaljava od Boga? Može li nas itko, osim Isusa, otkupiti od grijeha? Kako to da je Isus jedini otkupitelj? Što je Isus učinio? Poznajemo li ga osobno? Jesmo li se definitivno i konačno opredjelili za njega - ili smo napola kršćani, formalisti u svojoj vjeri, "obredni kršćani" koji zapravo ne prihvaćaju u potpunosti Kristov nauk niti ga provode u svoj život... (a takvih je istina puno...)

Slijedi: praktična provedba obraćenja koja uključuje konkretne korake (odluke) za redoviti ispit savjesti, prepoznavanje idola u životu i društvu, grešnih navika, važnosti ispovijedi i što se točno u ispovijedi događa, te na kraju slijedi i molitva za unutarnje iscjeljenje. I nakon obraćenja u nama mogu ostati duhovne rane koje nas sprečavaju da u potpunosti donesemo plod, da izmijenimo život, oprostimo drugima, pa da nam molitve budu uslišane.. Isus je taj koji liječi i to se ne događa na brzinu, nego svakodnevnim predanjima i čvrstom vjerom u Njegovu snagu..

Teme zadnjeg dana su obično: Duh Sveti (kako prepoznati njegovo djelovanje u životu, Crkvi i svijetu, kako osvjestiti njegova nadahnuća i "oživjeti" darove dobivene u sakramentu krštenja i potvrde), te na kraju: Crkva - kako se uključiti u život zajednice, postati živi ud Kristovog Tijela, kako zavoljeti Crkvu (jer je u njoj punina sakramenata) i na koji način smo pozvani služiti u Crkvi i graditi zajedništvo među svim članovima.

Vrh

PostPostano: Sri vel 26, 2025 03:35 

Zahvaljujem ti što si se ovako temeljito osvrnula i na hrkijevu zamolbu za opis susreta si ga zbilja opisala u potpunosti. Nakon ovog tvog osvrta mi je još jedna potvrda bogatstva i punine hagioterapijskih seminara jer se u kratkom vremenu prođe puno tema i temeljito ih se obradi. Svaki put kad se vratim sa takvih susreta i kad pitaju ukućani ili prijatelji kako je bilo onda je zbilja u malo vremena teško prenijeti sve dojmove i događanja a da se puno toga ne ispusti. Meni su uvijek posebna ona iskustva kada se odgovara na pitanja u bilježnicu i odgovori braće i sestara u Kristu su zaista duhovni biseri jer se u tih par minuta puno nutarnjega iznese. Ja isto podijelim svoja iskustva i svjedočanstva koja svima nama služe na izgradnju jedino što svaki puta brinem da ne činim prečesto da ne ispadne kao promocija. Nadam se da je hrki zadovoljan i da mu je tvoj osrt prava pozivnica za prvu priliku susreta a tebe adrijana pozdravljam profesorovom: hvala što postojiš!

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 167 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata