Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Sri pro 11, 2024 08:39

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 5 post(ov)a ] 
Autor Poruka
PostPostano: Pon lis 12, 2020 10:41 

Na ovo me pitanje ili razmišljanje potakla rasprava na drugom forumu, gdje raspravljam sa jednim vjernikom židovske vjere.
Oni naime imaju toliko detaljno razrađena pravila, obrede i propise. Samo za kuhanje moraju imati 2 štednjaka jer ne smiju mješati mesne i mliječne prerađevine ( npr. zabranjeno je sirom posuti bologneze), čak se te namirnice ne smiju ni dotaknuti jedna druge...Zatim, toliko "nečistih" i "čistih" životinja. Npr. ne smiju jesti ribu bez krljušti, ljusaka (meni jedna od najdražih riba, golica)...Ne smiju školjke, jastoge i svašta još...ne smiju životinjsku krv (krvavice itd) ali riblje mogu koliko hoće...Ma toliko toga ima da pola života provedu u tim ritualima. Kažu da im je Bog to rekao. Ne vjerujem da se Bog time zamara. Kažu da je to zbog zdravlja, no nema nikakve veze s zdravljem. Da je na to mislio, Bog bi im dao npr. popis otrovnih gljiva i bilja (neka plemena kažu da su im duhovi rekli za smjesu bilja- razne vrste koje tek zajednički, u sinergiji, imaju učinak). Mislim da su sva ta pravila od čovjeka, jer rituali ljude drže zajedno, ne da Boga briga hoće li riba koju jedeš imati ljusku. Sad dolazim opet do istog, koliko je uopće u Starom Zavjetu od Boga...

Vrh

PostPostano: Uto lis 20, 2020 10:54 

Ponovo gledam svoj stari post...svi junaci mukom zamukoše...očito naša vjera ima puno zagonetki na koje nitko nema odgovor.
Možda će ovo biti lakše. Na drugom me forumu napada neki samozvani katolik i kaže da je teški grijeh ako se ponekad petkom omrsim (naravno, ne mislim na korizmu).
Pitala sam svećenika za svaki slučaj i rekao mi je to nije grijeh koji bih trebala ispovijediti. Tako sam i mislila. Misli li netko drugačije?

Vrh

PostPostano: Uto lis 20, 2020 19:09 

Ponovo gledam svoj stari post...svi junaci mukom zamukoše...očito naša vjera ima puno zagonetki na koje nitko nema odgovor.
Možda će ovo biti lakše. Na drugom me forumu napada neki samozvani katolik i kaže da je teški grijeh ako se ponekad petkom omrsim (naravno, ne mislim na korizmu).
Pitala sam svećenika za svaki slučaj i rekao mi je to nije grijeh koji bih trebala ispovijediti. Tako sam i mislila. Misli li netko drugačije?

Ja mislim da su samo 2 zapovjedna posta Cista srijeda i Veliki petak, a sve ostalo na volju. Ne oneciscuje covjeka sto u njega ulazi, nego sto iz njega izlazi.

Ja osobno ne mrsim jos korizmene petke, Badnji dan, uoci Gospe od Zdravlja, Velike Gospe, te ponekog sveca.

Vrh

PostPostano: Sri lis 21, 2020 14:32 

Tako sam i mislila. Inače, svaki je korizmeni petak nemrs. Bar tako mislim? Uglavnom, korizmeni petci su mi post i nemrs.

Vrh

PostPostano: Čet sij 07, 2021 22:07 

Koliko ja znam, ti zakoni su bile posebne naravi da napravi vidljivu razliku između izabranog naroda koji je vjerovao u jednoga Boga i pogana. Zak je ispunjen u Isusu i mi smo pod novim zavjetom, pošto Židovi ne vjeruju u Isusa i mariju kao novi kovceg saveza njihovi zakoni ostaju, te zakoni su ono što po njima ih izbavlja. Ali da ti zakoni nemaju nikakve veze sa zdravljem, obrezati malo dijete može biti i opasno.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 5 post(ov)a ] 

Vrijeme na UTC + 01:00 sata