Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Pon stu 10, 2025 11:56

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 573 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 34, 35, 36, 37, 38, 39  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Uto kol 19, 2025 09:21 

U kojim to islamskim zemljama si ti bila misionarka pa da možeš to svoje autentično potvrditi?

Ako je ovo protupitanje odgovor na moje pitanje, onda zaključujem da nisi bila u misijama.. Ali još stigneš, ako te srce vuče.

Naši hrvatski misionari djeluju u više zemalja i njihov rad nije samo "socijalna usluga" nego pastoralni rad s dušama, u konkretnim zajednicama, gdje se poučava vjeri, održavaju mise, pobožnosti, grade pastoralni centri, bolnice, ljekarne, škole, sirotišta, kopaju bunari, doprema pomoć.. Konkretna djela ljubavi prate se molitvom i žrtvom, a otkad su osnovana u 19. st. Papinska misijska djela u to se možemo uključiti i svi mi. Nema tu nikakvog modernizma.
Godinama pratim rad naših misionara, pa znam puno o njima...

U čemu se Grebenarov poziv na misije razlikuje?.. Nadam se da ne želi da se nešto pokrene mimo Crkve ili izvan, nadam se.

Vrh

PostPostano: Čet kol 21, 2025 07:14 

Adrijana predlažem ti čitanje mog odgovora uz slušanje Et in misericordia… https://www.youtube.com/watch?v=ollESD3IH9g
adrijana je napisao/la:
Ako je ovo protupitanje odgovor na moje pitanje, onda zaključujem da nisi bila u misijama.. Ali još stigneš, ako te srce vuče.

Zaista, pa iz tvog odgovora proizlazi isti zaključak i za tebe. Dakle dok oboje nismo bile u misijama, možda bi ti bilo mudrije ne mjeriti srca dvostrukim mjerilom – i dopustiti drugima ono što si sama unaprijed rezervirala za sebe.
adrijana je napisao/la:
Naši hrvatski misionari djeluju u više zemalja i njihov rad nije samo "socijalna usluga" nego pastoralni rad s dušama, u konkretnim zajednicama, gdje se poučava vjeri, održavaju mise, pobožnosti
Lijepo te molim pouči me! U kojim to konkretno islamskim zemljama?
adrijana je napisao/la:
U čemu se Grebenarov poziv na misije razlikuje?.. Nadam se da ne želi da se nešto pokrene mimo Crkve ili izvan, nadam se.

Non possum scire… ali Hrki, s njegovim stručnim iskustvom, možda bi ti mogao dati iscrpnije tumačenje. I mene zanima što konkretno Grebenar baš svojim riječima kaže o obraćanju muslimana u BiH, a ne zanima me tumačenje po kojem mu se pripisuje naivnost. Ipak, Grebenarov poziv na svjedočenje vjere i obraćanje muslimana u BiH načelno se ne mora protiviti tradiciji Katoličke Crkve. Kyrie eleison, et patientia tua!

Vrh

PostPostano: Uto kol 26, 2025 08:55 

AI odgovor

Afrika

Tanzanija: Iako Tanzanija ima značajan postotak i kršćana i muslimana (otprilike podjednako, s manjim udjelom tradicionalnih vjerovanja), u mnogim regijama gdje hrvatski misionari djeluju, poput Zanzibara ili određenih kopnenih područja, muslimansko stanovništvo je u većini. Misionari tamo vode škole, sirotišta, ambulante i pomažu u razvoju lokalnih zajednica (npr. izgradnja bunara).
Primjer: Don Ante Batarelo, don Bernard Mlakić i drugi salezijanci i dijecezanski svećenici.

Senegal: Ova zapadnoafrička država ima preko 90% muslimanskog stanovništva. Hrvatske misionarke, prvenstveno sestre iz družbe Kćeri Marije Pomoćnice (salezijanke), djeluju u obrazovnim centrima za djevojke i mlade, pružajući im strukovno obrazovanje i sigurno okruženje.

Tunis: U ovoj sjevernoafričkoj, gotovo isključivo muslimanskoj zemlji, djeluju Sestre Služavke Maloga Isusa. Njihov rad je prvenstveno karitatvne i socijalne prirode, pomažući najpotrebitijima u lokalnoj zajednici.

Azija

Kazahstan: U ovoj srednjoazijskoj zemlji, koja je kulturološki i većinski muslimanska (uz značajnu pravoslavnu manjinu), djeluju hrvatski misionari. Njihov rad je usmjeren na pastoralnu skrb za vrlo malu katoličku zajednicu, ali i na socijalne projekte koji su otvoreni za sve.

Europa
Albanija: Iako je europska zemlja, Albanija ima muslimansku većinu (oko 60%). Hrvatski misionari i misionarke (poput sestara milosrdnica) tamo su prisutni desetljećima, posebno nakon pada komunizma. Vode vrtiće, škole, brinu se za starije i nemoćne te sudjeluju u pastoralnom radu s lokalnom katoličkom manjinom.

Vrh

PostPostano: Uto kol 26, 2025 14:50 

pints je napisao/la:
AI odgovor

Praviš se važan s tim, ali nikakva inteligencija pa ni umjetna ne može pobiti istinu. I Ai potvrđuje kako sam ja bila u pravu, a ne Adrijana, jer svuda je to "socijalna djelatnost" osim u Albaniji gdje je AI spomenuo pastoralni rad. No u njoj ima katolika pa je razumljivo što postoji i pastoralni rad za njih.
Nego zašto se ti ne vratiš na temu o Vladimiru Grebenaru pa objasniš kako to da AI tvrdi da se ne pojavljuje nijedna potvrđena izjava osobe po imenu Vladimir Grebenar vezano za "obraćanje muslimana u BiH" pa se čini da ili takva izjava ne postoji u dostupnoj javnoj arhivi. Je li možda Hrki nešto izmislio ili krivo razumio?
PS
pints je napisao/la:
Primjer: Don Ante Batarelo,

Ovaj je sigurno u nekoj vezi s onim iz Vigilare hi hi

Vrh

PostPostano: Uto kol 26, 2025 19:17 

AI odgovor

Afrika

Tanzanija: Iako Tanzanija ima značajan postotak i kršćana i muslimana (otprilike podjednako, s manjim udjelom tradicionalnih vjerovanja), u mnogim regijama gdje hrvatski misionari djeluju, poput Zanzibara ili određenih kopnenih područja, muslimansko stanovništvo je u većini. Misionari tamo vode škole, sirotišta, ambulante i pomažu u razvoju lokalnih zajednica (npr. izgradnja bunara).
Primjer: Don Ante Batarelo, don Bernard Mlakić i drugi salezijanci i dijecezanski svećenici.

Senegal: Ova zapadnoafrička država ima preko 90% muslimanskog stanovništva. Hrvatske misionarke, prvenstveno sestre iz družbe Kćeri Marije Pomoćnice (salezijanke), djeluju u obrazovnim centrima za djevojke i mlade, pružajući im strukovno obrazovanje i sigurno okruženje.

Tunis: U ovoj sjevernoafričkoj, gotovo isključivo muslimanskoj zemlji, djeluju Sestre Služavke Maloga Isusa. Njihov rad je prvenstveno karitatvne i socijalne prirode, pomažući najpotrebitijima u lokalnoj zajednici.

Azija

Kazahstan: U ovoj srednjoazijskoj zemlji, koja je kulturološki i većinski muslimanska (uz značajnu pravoslavnu manjinu), djeluju hrvatski misionari. Njihov rad je usmjeren na pastoralnu skrb za vrlo malu katoličku zajednicu, ali i na socijalne projekte koji su otvoreni za sve.

Europa
Albanija: Iako je europska zemlja, Albanija ima muslimansku većinu (oko 60%). Hrvatski misionari i misionarke (poput sestara milosrdnica) tamo su prisutni desetljećima, posebno nakon pada komunizma. Vode vrtiće, škole, brinu se za starije i nemoćne te sudjeluju u pastoralnom radu s lokalnom katoličkom manjinom.

Hvala ti, Pints, na ovom korisnom AI sažetku opće kulture... :D

Popis naših misionara je i ovdje: https://misije.hr/popis-hrvatskih-misionara/ , a Majkićka neka si traži muslimanske zemlje... :DD

Vrh

PostPostano: Sri kol 27, 2025 13:17 

Hvala ti, Pints, na ovom korisnom AI sažetku opće kulture... :D

Popis naših misionara je i ovdje: https://misije.hr/popis-hrvatskih-misionara/ , a Majkićka neka si traži muslimanske zemlje... :DD

Drži se ti teme i nemoj pisati iz animoziteta prema ikome pa ni prema meni jer je to jadno. Pusti Pintsa da odgovori je li možda Hrki nešto izmislio ili krivo razumio kod Grebenara? Možda je AI zablokirao.

Vrh

PostPostano: Čet ruj 04, 2025 07:48 

... jer svuda je to "socijalna djelatnost"

Ljubav gradi mostove kojima Istina može proći.
Nikada nemoj podcijeniti čin nesebične ljubavi prema drugome, to je često snažnija evangelizacija nego izgovorena riječ.

Vrh

PostPostano: Čet ruj 04, 2025 07:52 

Praviš se važan s tim...

Pa ne baš, AI tražilice su danas posve normalan i dostupan alat, teško je praviti se važan sa nečim što je dostupno svakome. :mrgreen:

Vrh

PostPostano: Čet ruj 04, 2025 14:03 

pints je napisao/la:

Ljubav gradi mostove kojima Istina može proći.
Nikada nemoj podcijeniti čin nesebične ljubavi prema drugome, to je često snažnija evangelizacija nego izgovorena riječ.

Vidi se po plodovima, obraćenja muslimana, jeli tako?

pints je napisao/la:

Pa ne baš, AI tražilice su danas posve normalan i dostupan alat, teško je praviti se važan sa nečim što je dostupno svakome. :mrgreen:

Kako to pa onda nisi mogao naći što je to Grebenar rekao o obraćenju muslimana u BiH? Što ima novo o Grebenaru uopće?

Vrh

PostPostano: Čet ruj 04, 2025 14:39 

Vidi se po plodovima, obraćenja muslimana, jeli tako?

Nemam pojma koliko ih je. Koliko ih treba biti da bi taj rad vrijedio u tvojim očima?
Bog je bio spreman poštedjeti grad zbog 10 pravednika.

Kako to pa onda nisi mogao naći što je to Grebenar rekao o obraćenju muslimana u BiH?

Nisam. Pitao sam i nema pojma o Grebenaru.
To bi ga valjda trebalo dignuti u tvojim očima ustrašenim od AI zle i nečiste sile?

Vrh

PostPostano: Pet ruj 05, 2025 12:28 

pints je napisao/la:
Nisam. Pitao sam i nema pojma o Grebenaru.

Eto a obična neAI tražilica izbacuje odgovor novinaru koji ga je prozvao zbog posta.
https://oraetlabora.eu/2025/08/30/odgov ... -nacional/
Pazi pitanje: Jesu li pozivi na post bez kruha i vode, ali i pozivi na post o kruhu i vodi izvan kodificiranog katoličkog nauka, u skladu s pravilima Katoličke crkve? Poštujete li ta pravila?

Vrh

PostPostano: Sri lis 15, 2025 13:54 

Adrijana predlažem ti čitanje mog odgovora uz slušanje Et in misericordia… https://www.youtube.com/watch?v=ollESD3IH9g

Zaista, pa iz tvog odgovora proizlazi isti zaključak i za tebe. Dakle dok oboje nismo bile u misijama, možda bi ti bilo mudrije ne mjeriti srca dvostrukim mjerilom – i dopustiti drugima ono što si sama unaprijed rezervirala za sebe.
Lijepo te molim pouči me! U kojim to konkretno islamskim zemljama?

Non possum scire… ali Hrki, s njegovim stručnim iskustvom, možda bi ti mogao dati iscrpnije tumačenje. I mene zanima što konkretno Grebenar baš svojim riječima kaže o obraćanju muslimana u BiH, a ne zanima me tumačenje po kojem mu se pripisuje naivnost. Ipak, Grebenarov poziv na svjedočenje vjere i obraćanje muslimana u BiH načelno se ne mora protiviti tradiciji Katoličke Crkve. Kyrie eleison, et patientia tua!

Grebenar je glede toga totalni naivac
Muslimane na ovim prostorima je skoro nemoguće preobratiti
Ljudski djelovanjem to ne ide...kako sam ranije rekao: prije ćeš dobiti čakiju pod rebra negoli vidjeti obraćenje muslimana u Bih!
Obratiti muslimane može samo Božja Milost...samo Božje nadnaravno djelovanje može nekoga obratiti...teško je obratiti i ateista sa ovih prostora ( pa i u ostatku europe), a kamoli muslimana
Tko to ne shvaća taj je u velikoj zabludi
Vjera je dar...milost na djelu

Vrh

PostPostano: Čet lis 16, 2025 20:45 

Glede Islama, nemojte propustiti fantastičan interview koji je Kyrios preveo:

https://youtu.be/uR5huDtUhUs?si=Yy8gk26AD1Y6V_qi

Vrh

PostPostano: Pet lis 17, 2025 08:20 

Ima jedna tema vezana baš za islam pa ću prenijeti tamo ovaj video,tamo će biti prikladnije i bolje :))
Koliko vidim po naslovima unutar videa uradak je prima vista dosta analitičan, znanstven i vjerujem dobar...čim stignem ću da pogledati
Ljudi trebaju vidjeti šta je i islam, ne samo islamizam...mnogi misle da je islam dobar a samo islamizam loš

Vrh

PostPostano: Pet lis 17, 2025 12:53 

Grebenar je glede toga totalni naivac
Muslimane na ovim prostorima je skoro nemoguće preobratiti
Ljudski djelovanjem to ne ide...kako sam ranije rekao: prije ćeš dobiti čakiju pod rebra negoli vidjeti obraćenje muslimana u Bih!
Obratiti muslimane može samo Božja Milost...samo Božje nadnaravno djelovanje može nekoga obratiti...teško je obratiti i ateista sa ovih prostora ( pa i u ostatku europe), a kamoli muslimana
Tko to ne shvaća taj je u velikoj zabludi
Vjera je dar...milost na djelu

Mislim da Grebenar ne griješi ako potiče na svjedočenje vjere ljudima druge vjere. Iako iskustva mogu pokazivati kako je to nemoguće ipak se radi o ljudima koji razumiju naš jezik i u najmanju ruku mogu čitati (u tiskovinama ili na internetu) i slušati (npr preko youtube) o Katoličkoj vjeri. Vjera jest Božji dar i Njegova milost, ali On to preko Katoličke Crkve nudi svima, a drugo je pitanje mogu li muslimani u BiH baš lako čuti i pročitati npr. kako bez Katoličke Crkve nema spasenja. Te bitne stvari jednostavno moramo posvjedočiti jer bi se u suprotnom protivili Božjoj želji da se svi ljudi spase.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 573 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 34, 35, 36, 37, 38, 39  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata