Isla sam na vjeronauke, krstena/ krizmana, al zato sto je to bilo nesto sto se naprosto radi, bez puno propitkivanja. Ko i 90% klinaca iz skole.
Do Skole molitve sam doslovno dosla guglajuci "kako moliti".
Da, točan podatak si napisala. Oko 90% krizmanih udalji se od vjere, ali znam dosta ljudi koji su se kasnije kao i ti vratili..
Neki kažu da je sakrament krizme u krizi, da ne valja priprava, da je loš vjeronauk, ali zapravo najviše toga ovisi o slobodi pojedinca.
Sakrament je u pravilu valjan, ali odmah nije učinkovit jer nedostaje oživljena osobna vjera.. ali kako to dobiti kod mladih?
Neki karizmatici su uveli zato pojam "krštenje u duhu" za onaj osoban susret s Isusom, ali to je samo gomilanje pojmova, jer Duh Sveti se dijeli sakramentom, a ovo sve kasnije je kada čovjek postaje svjestan što je zapravo primio i kad vjera počinje od njega tražiti izravno opredjeljenje... i zatim se javlja čežnja i počinješ moliti.
Dobar mi je tvoj nadimak, Noche Oscura, sviđa mi se sv. Ivan od Križa i njegova Tamna noć. On je jedan od mojih osobnih učitelja duhovnosti, ali daleko sam ja još od njega...