Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Čet tra 30, 2026 15:12

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 4 post(ov)a ] 
Autor Poruka
PostPostano: Uto pro 25, 2012 23:16 

Dragi moji, nalazim se na velikoj zivotnoj prekretnici i ne znam kako dalje. Pokusala sam razgovarati sa svecenikom ali svaki put kad bi krocila u crkvu, toliko bi se rasplakala da ne bi mogla zustiti a kamo li pricati, stoga se evo obracam vama. Otprije desetak dana suprug i ja ne zivimo vise skupa. Dogodila se velika svadja i to na kcerkicin rodjendan koja je eskalirala u tom pravcu da me je udario, a ja mu uzvratila. Suprug je jako temperamentan i bilo je nasrtanja i nagurivanja prije i to za vrijeme trudnoce ali me nikada nije udario. Sada se to dogodilo i ja sam mu rekla da ode. Kako zivimo u podstanarskom stanu, otisao je u majke koja je upoznata s nasom svadjom da ne kazem svim svadjama. Otac ih je ostavio jer je nasao drugu zenu pa mu je majka bila oslonac u svemu.Jako je vezan uz majku i priznaje samo njeno misljenje pa je tako ona cesto bila posrednik izmedju nas. Pokusala sam razgovarati s njom ali zauzela je obrambeni stav prema sinu te mi jasno dala do znanja da nisam u pravu. Uslijedilo je optuzivanje da ja zapravo nikad nisam prihvatila ni nju ni njegovu obitelj, a najgore od svega ispricala je nasu svadju sestri i kcerki te se tu uplela cijela porodica. Takodjer mi je rekla da ona vidi kako njenog sina ogranicavam i da on zivi u ropstvu. Ja dolazim iz skladne obitelji u kojoj otac postiva majku a majka postiva oca. U kojoj se znalo kada je vrijeme rucka, vrijeme razgovora i u kojoj su se postivala pravila kuce. Sve sto sam ja htjela je da imam obitelj u miru,u kojoj cemo uzivati, u kojoj cemo provoditi ono malo vremena sto imamo zajedno. Kazem malo vremena jer je suprug pomorac. Pokusala sam mu objasniti da za obitelj treba barem dvoje, da nase prepirke i svadje ostanu izmedju cetiri zida, ali uzalud. Cijela sam se dala za obitelj i dusu i tijelo, cak sam i dodatno zaradjivala kako bi nam s financijske strane bilo bolje, kako bi mogli pomagati i njegovoj majci, sve to kao da je uzalud. Prije par dana pozvala sam supruga na razgovor ali on je vodio monolog te sam ja, kao i inace, tesko dolazila do rijeci. Mislim da nam je komunikacija oduvijek bila problem. Kada sam predlozila bracnog savjetnika ili zupnika da nam pomogne, sustavno je odbio naglasavajuci kako to trebaju samo poremecene osobe. U konacnici, na nagovor majke, pristao je na razgovor sa zupnikom te se zauzeo da ugovori termin. Danas sam mu odnijela dijete da provede malo vremena s njim te ga pitala kako je i da li je kontaktirao zupnika. Rekao mi je da se osjeca super, zapravo da mu nikad nije bilo bolje te da nije stupio u kontakt s zupnikom jer da ima vremena i da sumnja da mu on moze uopce pomoci. Razocarala sam se, volim ga jako i ja bi sve napravila da se brak spasi, ali ne mogu da se ne upitam da li je on uopce bio spreman na brak, na odricanja da li me je uopce volio... Molim vas da mi dadete savjet. Molim se svaku vecer za nasu obitelj, ali bojim se... Unaprijed vam velika hvala

Vrh

PostPostano: Sri pro 26, 2012 10:52 
Administrator

Pozdrav Anin, ne može se puno reći ovako preko foruma, zato vjerujem da ćeš smoći snage za razgovor sa svećenikom.
Kada smo žena i ja imali nekih nesuglasica i svađa, išli smo kod svećenika. Ima onih koji se više bave obiteljskim temama i imaju više iskustva u takvim pitanjima, ali možeš se javiti i svome župniku. Pitanje ljubavi, praštanja, vjernosti su stvari koje najdublji smisao imaju u vjeri, i razgovor sa svećenikom, iz mog iskustva, pomaže. Crkva nam puno nudi, no ljudi tu pomoć Crkve često slabo koriste.
Evo zato nekih važnih stvari koje se čine korisnim pročitati:

Kršćanski brak je sakrament
http://www.nasa-obitelj.com/hr/zarucnic ... menat.html

U braku "će čovjek ostaviti oca i majku, da prione uza svoju ženu":
http://www.nasa-obitelj.com/hr/zarucnic ... majku.html

Iskustvo krize trebalo bi nam pomoći pročistiti ljubav, vratiti nas u dane zaljubljenosti.
http://www.nasa-obitelj.com/hr/zarucnic ... dnosu.html

Ne zaboravite da je u životu važna samo Ljubav, onakva bezuvjetna kakvu nam je Isus ponudio i pokazao, a da možemo tako ljubiti kao pomoć su nam dani sakramenti Crkve.

Vrh

PostPostano: Sri pro 26, 2012 18:38 

Hvala Giovi, nadam se da cu smoci snage i ja i on pa porazgovarati sa svecenikom. Mozda je potrebno jos malo vremena...

Vrh

PostPostano: Uto sij 15, 2013 12:49 

ja nisam u braku ali znam da je crkveni brak neraskidiv i da se nitko ne smije mješati u vaš odnos kao što je to često da se majke i drugi ljudi mješaju...ili podržavaju jednu stranu-to se ne smije...jedino što ''promatrači'' mogu učiniti je moliti za vas i za božju volju s vašim brakom...ljudi su skloni slušati i pitati za savjet druge ljude npr. prijatelje, rodbinu ali jedina osoba od koje treba tražiti savjet i pomoć je bog tj gospodin Isus! Zlo je isto tako podržavati i odobravati jednu stranu i biti protiv druge..to se ne smije.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 4 post(ov)a ] 

Vrijeme na UTC + 01:00 sata