Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Uto sij 27, 2026 19:37

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 5 post(ov)a ] 
Autor Poruka
PostPostano: Sub tra 18, 2015 13:15 

Ajde me savjetujte.... kako se ponašati i kako reagirati kad malena djeca krenu istraživati svoje genitalije.... Koji pristup kotistiti.... zabraniti, ignorirarti ili dopustiti?

Vrh

PostPostano: Sub svi 02, 2015 10:12 
Administrator

Ovo je konkretno životno pitanje i šteta da nitko nema dati neki savjet. Kod naše djece nije bilo nekih problema s time pa ti ne mogu puno reći, ali šteta da se raspravlja o svemu i svačemu, a o konkretnim pitanjima ništa.
Jedno je dotaknuti genitalije koji put, kao što djeca istražuju i svaki drugi dio tjela, a drugo je "dječja masturbacija", za koju danas u vrtićima kažu da je sasvim normalna i ok, i da oni ne smiju takvo što prekidati kad djeteta. Konkretno u našem vrtiću je bio dječak kojem se isto tako sve dopuštalo, pa je završilo guranjem igračaka u genitalije druge djevojčice. Nakon tog događaja je potiho ispisan iz grupe, makar se sve pokušalo malo ublažiti, kao nije to bilo ništa tako strašno.
Moje mišljenje o tome je da želim svoje dijete odgajati, znači ne ignorirati stvari. Dijete želi otkriti od čega se sastoji njegovo tjelo, ali sve preko toga je previše. Djeci pokušavamo kratko objasniti da su genitalije nešto važno ali i intimno, da se to ne pokazuje pred drugima itd., i kao što sam već naveo nismo imli nekih problema s time.

Vrh

PostPostano: Sub svi 02, 2015 10:31 

ovo dijete je dosta malo, ima dvije godine....
Doduše vidim da se radi o fazi istraživanja, al ne znam kako se postaviti da ta faza ostane samo istraživanje koje će s tom fazom proći a ne prijeći sutra u nešto drugo (naravno ne znajuć što radi, al nastavljanjem tog zbog osjećaja ugode)...

Vrh

PostPostano: Sub svi 02, 2015 11:56 

Pronađena je napisao/la:
Doduše vidim da se radi o fazi istraživanja, al ne znam kako se postaviti da ta faza ostane samo istraživanje koje će s tom fazom proći a ne prijeći sutra u nešto drugo (naravno ne znajuć što radi, al nastavljanjem tog zbog osjećaja ugode)...

Mislim da ti je Giovi dao pravi savjet. A kad dijete ima sto zanimacija, neće se fiksirat na jednu.

Vrh

PostPostano: Ned svi 03, 2015 20:15 

Pronađena je napisao/la:

Odvedi ga na nogomet ili na neku drugu igru, ako je curica. Zaboravit će ovo...

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 5 post(ov)a ] 

Vrijeme na UTC + 01:00 sata