Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Uto sij 27, 2026 19:37

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 4 post(ov)a ] 
Autor Poruka
PostPostano: Sri svi 20, 2015 10:24 

Na stranici
Kod:
http://www.bitno.net/obitelj/kako-motivirati-dijete-za-ucenje/
http://www.bitno.net/obitelj/kako-motiv ... za-ucenje/
nalazi se 9 savjeta koji vašem djetetu mogu olakšati učenje.
1. Počnite na vrijeme
2. Napravite plan
3. Red pomaže
4. Promjena pomaže
5. Učenje usput
6. Pohvala
7. Stanke tijekom učenja
8. Pratite prirodni ritam djeteta
9. Punog trbuha se teško uči
Ima li netko iskustva s olakšavanjem učenja?

Vrh

PostPostano: Uto svi 26, 2015 10:28 

Moj dječak je još malo vrtićarac, a na jesen počinje škola. Poznavajući njegovu zaigranu narav, koja je doista izvorna dječja i bez naznaka neke ozbiljnosti potrebne za školu, već pomalo strahujem kakvo će biti to iskustvo. Napunio je sedam godina, ali imam nekog iskustva vezanog za učenje. Doma sam, pa sam na sve načine pokušala prosvjetljivati tu malu glavicu da ne dođe u prvi razred kao marsovac. Tete su mi u nekom trenutku rekle da izbjegava zadaću i da radije ide spavati s mlađim klincima u vrijeme kad predškolci dobiju radne zadatke. Shvatila sam da sam očito doma preforsirala, pa sam popustila i stvarno je počeo bolje prihvaćati zadaće. Valjda je bio zasićen, a doma nema braće s kojima bi se igrao tako da je njemu vrtić prije svega predstavljao družilište. Dobro pamti sadržaje koji su mu zanimljivi, ali teško je smisliti način i zainteresirati ga za ono što mu nije u fokusu interesa. I to je taj vječni problem kod učenja. Mislim da je ključno naći načina i objasniti djetetu zašto uopće uči, premda je to u sferi apstraktnog mišljenja koje u toj dobi nije još potpuno razvijeno. To bi otprilike bila nekakva motivacija. Ta motivacija može biti slikovito opisivanje uzročno posljedičnih veza između učenja i neučenja. Učimo da bismo bolje razumjeli svijet oko sebe koji je Bog za nas stvorio da nam bude dobro na zemlji, a bit ce nam dobro kad shvatimo kako funkcionira priroda i njene zakonitosti, kako ćemo se služiti jezikom i simbolima da bismo se sporazumijevali i surađivali s drugima. U protivnom, ostajemo onesposobljeni i osamljeni, pa ne možemo iskoristiti sve blagodati koje nam je Bog dao i to nas dovodi u problem. Tako nekako...
Onda to prevedem u konkretne slike. On jako voli svemirske brodove, astronaute i slično i vrlo lako je opisati što sve čovjek mora naučiti da bi nastao svemirski brod ili postao astronaut.
To je moje iskustvo u kratkim crtama.
Mislim da je problem učenja i školovanja to što se u obrazovnim institucijama slabo naglašava interdisciplinarnost i slaba je motivacija. Uči se za ocjenu, za roditelje, upise, prestiž...rijetko za znanje koje bi u oku djeteta bilo dragocjenost koja se brižljivo skuplja i pohranjuje u pretince iz kojih će poslije graditi svoj praktični život, poziv i spoznaju svijeta oko sebe.

Vrh

PostPostano: Uto svi 26, 2015 11:19 

Iskreno, mislim da je premalo životne realnosti u odgoju djece. Svi mi radimo puno toga što radije ne bismo. Dijete se mora naučiti disciplini i imati povjerenja u one koji ga vode. Ako mu roditelj ili učitelj kažu da nešto mora, dijete treba biti spremno to prihvatiti pa i kada mu se neće. Temelji za to se postavljaju od prvih koraka u odgoju, odlaska na spavanje, ne diranja suđa u kuhinji itd.

Vrh

PostPostano: Uto svi 26, 2015 15:52 

Naravno da treba raditi ono što nam se neće, a radimo to jer imamo viši cilj kojega smo svjesni. Dobro je ponuditi mlađima takav cilj, odgojem ih potaknuti da ga spoznaju i usvoje mnogo dobrih navika koje će im omogućiti da bez puno muke i borbe sa samima sobom mogu izvršavati postavljene zahtjeve svojih autoriteta.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 4 post(ov)a ] 

Vrijeme na UTC + 01:00 sata