Citat:
Ovo nije nikakav argument s obzirom na temu Spolnost i čistoće prije braka.
Možda bi bilo dobro da ti konkretno predložiš rješenje jer do sad je sve bilo na razini pobijanja uobičajenih Crkvenih stavova o predbračnim odnosima. Ja cijenim to što ti nisi nikada zagovarao grijeh već pozivao na bavljenje problemom koji postoji no s obzirom da je nauk vječan i nepromjenjiv kako bi se onda mogao promjeniti prema zahtjevima današnjeg vremena. Time bi se sigurno zapalo u modernizam koji je kako i sam znaš osuđen.
Primjer sam dao kao repliku na Snenovu argumentaciju da ima podlogu u Svetom Pismu za svoje stavove. Naveo sam, čisto iskreno, da postoji jedna alternativa koja je jednako tako Biblijski opravdana, i stoji na raspolaganju Crkvi (iako je ja ne zagovaram, tek navodim da imamo svakojake mogućnosti).
Bit ću kratak....
1) Čistoća prije braka, radi društvenih promjena koje su se desile u zadnjih 2000 godina, ima jednu novu dimenziju. Ona ima jedan element dužnosti- tko je ne drži, ne živi vjeru. Ali pitanje je da li ona u današnjem obliku ispunjava svoju originalnu svrhu u potpunosti, i da li smo prihvaćanjem društvenih protokola modernog društva u kojem djelujemo ipak malo razrijedili njenu "društvenu korisnost" radi koje ju je Bog i propisao.
2) Bračna čistoća, tj. predbračna apstinencija, u mnogim slučajevima biva
nametnuta. Ona nije nametnuta niti od Boga, niti od društva- niti Bog želi da se mučimo, ako ne moramo, niti društvo želi da budemo frustrirani, kao njegovi članovi. Njena nametnutost je
kolateralna posljedica naših izbora koji, zapravo, nemaju direktne veze niti sa seksom, niti sa brakom. Želi li tko studirati, i koncentrirati se na učenje, neće ući u brak (taman da je sposoban). Shvaćate li? Studenti ne biraju apstinenciju, moraju je držati iz "službene dužnosti" spram vjere. Ovo je jedan novi kontekst. Za sobom, povlači i drugu fenomenologiju.
3) Nadovezivanje na primjer iz dva- da li je apstinencija žrtva? Žrtvuju li ti ljudi svoju seksualnost da bi bili principijelni? Ako da, opet je smisao apstinencije drukčiji od njenog izvorišta. Apstinencija ne bi trebala biti žrtva, ona bi trebala imati svoje mjesto u ljudskom vijeku kao konstruktivan stavak.
4) Škakjivo pitanje, ali vrlo realno.... imamo li mi uopće izbora? Kao što je Sneni blago sugerirao, ako ne apstiniramo od seksa prije braka, dovodimo se u težak položaj spram Boga. I? Što ćemo sad? Realna je činjenica da je pakao nešto što prijeti bludnicima,
ali čak i kad ovo priznamo problemi apstinencije ostaju. Dapače, ima ljudi koji su razvili izuzetno problematične skrupuloze, i narušena im je komunikacija s Bogom.
5) Crkva je dosad reagirala jako slabo na ove probleme, i nove fenomene vezane uz disciplinu čistoće. Načelno se radilo o rješenjima koja su bila izuzetno naivna i površna, te ignorirala činjenice vezane uz ljudsko tijelo i psihologiju koja stoji iza seksa. Knjige poput "Seks, Bog i brak" ili seksualni sustavi poput "Grozda" u potpunosti ignoriraju stvarnost kakva jest, i
traže od mladih Katolika da žive na način na koji niti jedan kršćanski naraštaj prije njih nije živio. Ovo umanjuje vjerodostojnost i mjerodavnost Katoličke Crkve u društvu i medijima. Ignorirajući stanje kakvo jest, mi ne možemo vršiti ulogu koju je Bog namijenio Crkvi.
6) Katolički laici moraju biti spremni na žrtve koje će vjerojatno imati u komforu i životu radi svoje seksualne etike. A kler mora shvatiti da nisu samo oni Crkva, i ako 90% vjernih veli da ima problema, ti se problemi moraju detektirati, obraditi, rastumačiti i rješiti u skladu s Božjim naredbama i kanonskim principima. U ovoj situaciji nitko ne može biti zadovoljan. Bog gleda podijeljenu Crkvu koja ne može vršiti svoju ulogu koju je namijenio. Kler gleda laike kao nekakve bludnike koji ne slušaju Zapovijedi. Laici kler gledaju kao što je Isus gledao farizeje- prepuni teorija, ali bez srca i volje da razumiju probleme malih ljudi.
7) U konačnici- što Crkva treba napraviti?
Osvijestiti problem. Ne treba mijenjati nauke, već promjeniti pogled na stvari. Seks nije najveći problem na svijetu, ali ovo stanje narušava jednu kvalitetu života i odnos prema Bogu mnogih.
Moje mišljenje je da se treba napraviti jedna posebna grupa teologa, sazvana od pape, da bez predrasuda i straha krene u istraživanje bračnog i predbračnog života ljudi danas. Treba se konačno shvatiti zašto se kontracepcija koristi, zašto ljudi nemaju povjerenja u Boga, zašto ne možemo sekularni svijet uvjeriti u svoj doživljaj seksualnosti i zašto gubimo utjecaj na tom polju, iako smo svjetska religija. Znamo da će doći teška vremena za nas, ali treba biti spreman svjedočiti i slušati ljude. Treba shvatiti zašto ljudi imaju skrupule, zašto neki nemaju, zašto svaki seksualni odgoj poput Grozda propada (iskustvo SAD-a), i što se točno dešava s Crkvom na ovom polju.
Ovo čini Crkva. Bez straha gleda svijet i veli "Ajde, pokaži što znaš!" Ne zatvara se, gospodo moja, u sebe i ne brani se teorijama. Brani se ljubavlju, razumijevanjem, komunikacijom, željom i strašću da pomogne svakom čovjeku na ovome svijetu. Jer ona je dana od Boga, i ako nije takva, tada ne čini svoju svrhu. Ona jednostavno mora pokrenuti svoju maestralnu i nepobjedivu želju da služi Boga i riješi ove probleme.
Ovo je Eklezija, ovo je najjača organizacija u svim svemirima koji postoje. I ne boji se ničega. PS:
Seks prije braka je grijeh. I kontracepcija je grijeh.