Barnaba je napisao/la:
Sinke je napisao/la:
Iskreno govoreći, 90% Katolika vjeruje da je Crkveni nauk manjkav ( u smislu da se nisu uzeli svi mogući scenariji u obzir, te da treba još čuti par stvari) , tako da nisam Pale sam na svijetu. Uz mene praktički stoji Crkva, iako se njeni članovi nužno ne slažu s mojim rješenjima, definitivno bi dali potporu mojim nastojanjima da se pokrene komunikacija.
Nije dobro iznositi ovakve zaključke bez ikakve znanstvene osnove i bez ikakvog sociološkog istraživanja. No ako se uzme društveni trend naravno da pitanja koja postavlja Sinke nisu ništa novo niti samo njemu svojstveno. Naravno kad se uzme samo sociološka i društvena dimenzija ljudskog života onda je on sasvim u pravu. No s vjerskog stanovišta ne živi čovjek samo o kruhu već i o Riječi Božjoj. Prema tome na taj način treba sagledati i ovu temu.
Ozbiljno, statistike govore da otprilike 80%-90% Katolika imaju distancu spram službenih stavova Crkve u vezi seksa. Istina je da svoje neslaganje mnogi od njih formiraju kroz neposluh, ali ja nisam takav, ja jedino govorim da postoje razlozi radi kojih bi se ovaj problem trebao nanovo iskomunicirati kroz Crkvu.
Imaš potpuno pravo što se tiče nedostatka duhovne dimenzije u ovoj raspravi. Čovjek ne živi od kruha, već od Božje Riječi. S druge strane, dozvoli moju konstruktivnu repliku. Većina argumenata s "vaše" strane polazila je iz kuta sekularnog društva ("seks prije braka je sebičan") dok sam ja cijelo vrijeme govorio o trajnoj prisutnosti teoloških razloga za apstinenciju (seks prije braka je grijeh, dakle radi povredu duhovne prirode čovjeka).
Barnaba je napisao/la:
Sinke je napisao/la:
Iskustvo SAD-a je pokazalo da sustavi poput GROZDA nisu smanjili, niti spriječili, ulaženje mladih u predbračne odnose. Ljudi ga mogu i voljeti, neće ga se držati- po mome mišljenju (te mnogih drugih, mjerodavnijih) jer promatra situaciju iz krivog kuta. Klincima će biti zabavno, kao što im je zabavno na vjeronauku. Na kraju osnovne škole, nitko ne zna niti nabrojati Dekalog.
Svaka inicijativa koja isključuje duhovno iz ovog problema je osuđena na propast pa nije čudno da su propale inicijative u USA koje su se tako postavljale, što naravno znači da bi i inicijativa GROZDA trebala imati i tu duhovnu dimenziju.
U tome je problem. Radi se o tome da GROZD pokušava biti predstavljen kao sekularan sustav koji se ne oslanja na duhovnu dimenziju, i koji želi ostaviti dojam kao da može živjeti bez svojeg socijalnog nauka "u pozadini" (Crkvenog). On pristupa iz kuta kao da bi ateisti trebali voditi isti način života kao i vjernici. Ovo nije nužno krivo, ali definitivno ne nastupamo iz duhovnog smjera.
Barnaba je napisao/la:
Sinke je napisao/la:
Da bi smo razumjeli taj fenomen, ne možemo gledati ovo isključivo iz našeg kuta. Ateisti gledaju često puta nas iz svoga, i činimo im se nerazumnima. Vele da smo prevarili supružnika zato što se nismo iživili u mladosti. Mnogi od njih su seksualno aktivni prije braka, i vjerni u braku, te na ovaj način objašnjavaju grijehe vjernih.
Ovo naprosto nije točno jer se lako može usporediti period povijesti kad je društveni trend bio ulazak u brak nevin i današnji trend kad to nije slučaj s brojem razvoda i bračne nevjere i sve će biti jasno. Naprosto je preočito koliko su seksualni odnosi prije braka utjecali na kvalitetu i stabilnost braka. Kad uključimo u to i duhovnu dimenziju da grijeh razara naprosto treba biti slijep pa to ne vidjeti.
Trebaš znati da postoji taj svojevrstni "sekundarni utjecaj na činjenice". Primjerice, u prošlosti su se ljudi manje razvodili jer je , naročito ženama, bilo teško ekonomski opstati bez muškarca.
Barnaba je napisao/la:
Sinke je napisao/la:
Mislim da trebamo biti iskreni. Crkva brani seks prije braka- točka- i nema tih manevara tipa "dajemo upute, preporučamo" itd.
Slažem se po pitanju iskrenosti ali onda tu treba jasno reći kako stvari stoje. Svaki grijeh (ne samo onaj bludnosti) stavlja vjernika van Crkve a sakramentom Pomirenja (ispovjedi) se on vraća (svojevoljno) natrag. Ne vidim razlog za protivljenje davanju uputa i preporukama za život bez grijeha?
Htio sam malo razbistriti činjenice. Što veliš i sam, nije krivo ( mada bih ja možda ipak, barem izdaleka, naveo da vjernik u smrtnom grijehu nije nužno "van Crkve", on je tek u jednom statusu kroz kojeg svi prolazimo, i nije istovjetan nečem što bi smo nazvali ekskomunikacijom- upravo činjenica da je ispovijed moguća, dokaz je njegove pripadnosti ).
Barnaba je napisao/la:
Kad se promotre i ostale zapovjedi a ne samo ona koja se odnosi na grijeh bludnosti lako se vidi da i one važe za izmijenjenu formu. Neke je sada lakše ispuniti a neke teže ali to su izazovi vremena u kojem živimo i nije nam u nekim stvarima nimalo lakše no nije nemoguća misija.
Razumljivo, naravno. Biblijsko idolopoklonstvo rijetko se danas može sresti u suvremenom društvu. Ali mislim da je seks u izuzetno ekstremnoj poziciji. Tako je teško ispuniti misiju, da njena težina postaje zasebna misija.
Zamisli da se penješ na jedno brdo jedne godine, a zatim se vratiš nakon 2000 godina, i kreneš opet. U tih 2000 godina brdo je postalo strmo, i treba ti čak alpinistička oprema i obrazovanje da stigneš na vrh. Strmost postaje "zasebna prepreka", dok brdo biva stara. Da bi prešao strminu, moraš imati nov pristup, i nove "talente".
Barnaba je napisao/la:
Sinke je napisao/la:
Svjesna si i da ima majki koje svojoj djeci kupuju prezervative, i kasnije ta djeca nemaju problema s bračnom vjernošću.
Ovo je isto jedna od apsurdnih tvrdnji koja ničim nije potvrđena dapače toliko je sociološki dokazano (najviše u liberalnim zemljama poput Nizozemske) njena neodrživost da bi jednostavno bilo najbolje da to ne spominješ, jer nije nikakav argument.
Nisam siguran, ali rado ću promijeniti mišljenje ako mi predaš kakve dokaze, ili navedeš na stranicu koja bi ih poduprla. Što se kontracepcije tiče, moram priznati da katkad imam skepsu u način na koji branitelji njene zabrane interpretiraju činjenice "na terenu", ali o tome nećemo suviše, jer je tema čistoća (a i ne bih volio da bunim neke ljude koji možda ovo čitaju).
Barnaba je napisao/la:
Na kraju ako sam tebe Sinke shvatio (a lako je moguće da nisam, unatoč trudu koji ulažem) ti se zalažeš samo za bolju pripremu mladih za predbračnu apstinenciju od sexa. Ako je tako onda je to sasvim legitimno, međutim da ne bi bilo zabune bilo bi mudro u to uključiti i duhovnu dimenziju koju ti do sada nisi spominjao što zajedno s olako iskazanim, neargumentiranim i nedokazanim tvrdnjama daje dojam da se zalažeš za neko rješenje u kojem bi Crkva mogla proglasiti bludnost negrijehom što ona nikako ne može jer je nauk vječan i nepromjenjiv.
Osobno, mislim da sam kvalitetno dosad branio svoju poziciju, te ću vrlo rado naći potvrde svojim teorijama. Što se pripreme mladih tiče na apstinenciju, ovo je jedan od stavaka, ali nije jedini.
Kao što sam naveo i prije, dosad smo vodili ovaj razgovor iz kuta sekularnih razloga za apstinenciju, gdje je moj najradikalniji stav bio u tome da su duhovni razlozi
jedini preostali za održavanje čistog tijela. Dakle, seks prije braka nije sebičan, niti može (primjenom pravilnog stava) narušiti stabilnost braka, niti apstinencija služi tome da se razvije suzdržanost, niti se treba držati da partner u braku ne bude ljubomoran. Sve se ovo da
amortizirati stavovima prema situaciji, i prema seksu u našoj vezi.
Pravi i istinski razlozi za apstinenciju su što je ona jedini mogući način na koji teološki principi, i mistični doživljaji tijela, bivaju zadovoljeni. Dakle, apstinencija prije braka karakteristika je naše religije, a kršenje iste bit će uvijek grijeh, taman da se društvo promjeni na bilo koji način.
Treba se možda i tako pristupiti. Možda bi smo lakše komunicirali.