I ovaj je forum zamro,pa čitam stare postove.Ova definicija masturbacije,već sam je vidjela od Giovija i već smo pričali o toj temi.Ali mislim da nije potpuno obrađeno.Ima sasvim male djece(mlađe od 4 god.),koja masturbiraju.Znam iz osobnog iskustva,ali i pričanja roditelja druge djece.Da,i ja sam to radila,valjda sam našla tako utjehu zbog nesnosnog stanja u kući.Kad sam bila starija(oko 6 god.),ulovila me nona na djelu,izvukla golu vani i tukla pred ljudima.Eto,dobro sam ispala i kakva sam ispala.Ne krivim nonu,no iako je mislila da je to kršćanski ispravno,sad znam da nije.(Mislim na način kažnjavanja).Ako postoji nešto na tijelu,što daje ugodu,dijete,valjda nesvjesno,pribjegava tome,da pobjegne od realnosti.Pa i kad naraste.[u]Nije uvijek stvar u seksu,egoizmu...I još nešto...svaki psihijatar-psiholog reći će vam danas da je masturbacija(normalno,ne opsesivna)korisna,a ne štetna.A u "ženskim"novinama,a i ostalim,daju i upute,tipa,kako upoznati svoje tijelo,kako masturbirati...ne možemo se zatvoriti od svijeta.[/u]
Jeste li čuli da kod čovjeka postoje faze u razvoju: oralna, analna, falusna, faza latencije, i genitalna faza... Dijete prolazi razvojne faze i to je jedna od njih. Prolazna je i ne bi joj trebalo dati toliku važnost.
Dijete nije ništa zgriješilo i nije svjesno svojih postupaka. Sasvim je normalno da dijete u toj fazi zadovoljava neke svoje potrebe i to će proći. To se zove kondicionirano ponašanje u psihologiji. Ako napravim A onda se dogodi B. To je naučeno pa se stoga ista metoda može namijeniti u promjeni ponašanja.
Međutim što se tiče vaše interpretacije ponašanja, djeca u toj dobi ne povezuju taj čin s nečim seksualnim jer ni ne znaju za tu stranu reakcije živaca. S tim se treba oprezno odnositi tj. neprimjetno dijete odvraćati - to radimo mi kršćani.
To što smo mi iskvarili misli i pri tom prizoru mislimo na sex i samozadovoljavanje je druga stvar.
Za dijete u ovom slučaju takvo ponašanje nije grešno nego sasvim normalno.
Prema Katekizmu KC dijete do 7. godine nema grijeha jer ga nije svjesno te mu grijeh nije ubrojiv. Što si činio kao dijete, ne znajući da je grijeh, tebi to nije grijeh jer nisi imao tu svijest. Onog trenutka kad ti je netko posvijestio da je to grijeh - tada ako nastavljaš to činiti počinje biti tvoj grijeh.
Jednostavno, u toj dobi koju spominjete dijete shvati da mu to stvara ugodu. Kao nekima duda, dekica ili nešto peto. Za nas odrasle to je navezanost, a za djecu je prijelazni objekt. Dijete od 5 god. ne mašta o spolnu činu. Nije ispravno, ali dijete samo nije krivo jer ne razumije. Jer ne zna. Jer je još neiskvareno u svojoj suštini.
Pa i većina djece u dobi od 10 god. kada pristupaju sakramentu nisu svjesna veličine samog sakramenta niti mogu imenovati svoj grijeh. Još im je potrebna pomoć i rast. Zato je i na nama svima da se trudimo u tome da djeca ne izgube kontakt s Crkvom u razdoblju od pričesti do krizme jer baš u tom dobu, kad se formiraju kao ličnosti, rade hormoni, treba im vodstvo.