Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Uto sij 27, 2026 10:59

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 22 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2
Autor Poruka
PostPostano: Pon srp 04, 2022 10:51 

Ne znam razumijete li me vas dvoje, ali "osjećaji" koji trebaju prevladati kod ispovijedi da bi ona bila valjana su voljni: osjećaj pokajanja za učinjene grijehe, odluka da će se ubuduće izbjegavati grešna prigoda i spremnost da se učini zadovoljština / pokora.

Kaže li svećenik koju utješnu riječ, dobro je, ali čak i kad to izostane ispovijed je valjana. Naravno da je dobro ako čovjek osjeti mir u srcu i da mu je Bog stvarno oprostio (da mu je razriješen osjećaj krivnje). Ali nekad i dalje ostane bol zbog grijeha i kao neka zabrinutost što će biti dalje. Osjećajima se ne može uvijek upravljati... Ne može se uvijek ni isforsirati neki osjećaj ugode jer on ovisi i o okolnostima, mogućoj gužvi, trenutnom raspoloženju..

Zato mislim da je ispovijed kod onog spomenutog mladog svećenika koji je samo puštao da duša govori, nije sudio: što je grijeh, a što nije, pustio je samo da duša sve iznese pred Gospodina što je muči - mislim da je ta ispovijed s njegove strane bila valjana.

A od strane duše: sve ovisi o ona prva tri osjećaja u gornjoj rečenici.

Iz ovog svećenika što su ga na žalost premjestili izlazio je mir, poniznost, slušanje pozorno onog što govorim. Kao da je blažen, prosvijećen, to su samo osjećaji koje je izazivao u meni. I ta lakoća, sreća nakon ispovijedi, koja bi me danima držala. Mogu i griješiti, ali tako je bilo, kao da je Isus primio moje grijehe. Nije on baš puno govorio, kao ni ovaj sad, no tih osjećaja kod ovog nemam, čak mi je nelagodno, pa odgađam ispovijed, nisu teški grijesi. I uvijek bi se nalazili u prostoriji u župnom dvoru ili crkvi, ne volim ispovijed iza rešetaka u ispovijednici, previše neosobno i kao da odrađujem formalnost. Ovaj me zadnji put natjerao tamo, hm, manje ćemo se viđati...
Pokajanje, to ne osjećam, već sam pisala o tome...Kao ni bol zbog grijeha. Nisu, bar mislim, neki grijesi tog kalibra, a što ne mogu osjetiti, ne mogu silom...I ono, kloniti se griješne prigode...Pa najviše me ljudi izživciraju, pa im poželim svašta, kako ih se kloniti kad nisam u prilici živjeti na osami i ne raditi :;

Vrh

PostPostano: Pon srp 04, 2022 20:32 

Iz ovog svećenika što su ga na žalost premjestili izlazio je mir, poniznost, slušanje pozorno onog što govorim. Kao da je blažen, prosvijećen, to su samo osjećaji koje je izazivao u meni. I ta lakoća, sreća nakon ispovijedi, koja bi me danima držala. Mogu i griješiti, ali tako je bilo, kao da je Isus primio moje grijehe. Nije on baš puno govorio, kao ni ovaj sad, no tih osjećaja kod ovog nemam, čak mi je nelagodno, pa odgađam ispovijed, nisu teški grijesi. I uvijek bi se nalazili u prostoriji u župnom dvoru ili crkvi, ne volim ispovijed iza rešetaka u ispovijednici, previše neosobno i kao da odrađujem formalnost. Ovaj me zadnji put natjerao tamo, hm, manje ćemo se viđati...
Pokajanje, to ne osjećam, već sam pisala o tome...Kao ni bol zbog grijeha. Nisu, bar mislim, neki grijesi tog kalibra, a što ne mogu osjetiti, ne mogu silom...I ono, kloniti se griješne prigode...Pa najviše me ljudi izživciraju, pa im poželim svašta, kako ih se kloniti kad nisam u prilici živjeti na osami i ne raditi :;

Koliko mogu razumjet, i kod jednog i kod drugog sakramenti su ti valjani. Ne naletim ni ja uvijek na onog "iz kojeg izlazi mir" (nisu svi Leopoldi Mandići).. Ako bude tako kažem: hvala Bogu!.. Ali kod ovog drugog vidim da je osobna priprema potrebnija (psihološka, s nekim dobrim ispitom savjesti), a da si i nakon njega trebaš posvjestiti da u ispovijedi razgovaraš zapravo sa samim Isusom i da te On ne optužuje, već da je pun milosrđa.. Tu bi moglo biti čak i više plodova (što se tiče obraćenja!)

Ovo drugo, ne možeš se kloniti ljudi koji te živciraju, ali možeš odlučiti kako ćeš reagirati, tj. kako ćeš ih podnositi.. Možda oni upravo žele da se živciraš, da budeš u nemiru, da se krug mržnje zatvori.. I baš zato u sebi trebaš čuvati mir - bilo što da se događa oko tebe!..

Vrh

PostPostano: Uto srp 05, 2022 11:43 

Sačuvati mir u sebi...Teško je to, ako i moguće, adrijana...

Vrh

PostPostano: Uto srp 05, 2022 20:46 

Sačuvati mir u sebi...Teško je to, ako i moguće, adrijana...

Ako je moguće da je iz onog svećenika, kako si sama napisala, "izlazio mir, poniznost, slušanje pozorno..." tako da je Duhom Svetim taj mir prešao na tebe i čuvao te danima - onda je moguće nekako sačuvati taj mir... Taj svećenik sigurno nije bio sasvim bez ikakvih problema u životu, ali ipak je negdje uspio pronaći "mir i poniznost"..

Možda je često molio onu "Isuse blaga i ponizna srca, učini srce moje po srcu svome..."

Kad je Lenny otvorila onu temu o "privlačnosti prema svećeniku", onda sam se i ja zapitala zašto se u prisustvu svećenika (mog župnika) na misi i ja odmah nekako bolje osjećam. U mene uđe njegov mir, istina ima i prelijep, umirujući glas i nekako je "radosno tih i miran". Nakon 10- tak minuta na misi zaboravim sve što me tišti i kakav je bio dan (možda i užasan), jer je nekako okruženje puno Duha Svetoga. I osjetim se ponosno što je on baš MOJ župnik. Iako rado slušam i druge svećenike i nikad nisam bila vezana za jednoga, zapitala sam se: idem li zaista s pravom nakanom na misu? :DD

Iskreno, jednom je došlo do nesporazuma između mene i njega (zbog nekih gluposti) i neko vrijeme me ignorirao, a ja sam se osjećala krivom za potencijalni sukob. Prije nesporazuma osjetila sam u sebi čudan i gorak nemir koji me naveo da mu kažem neke stvari (poslije mi je bilo žao). Ono što sam shvatila da je taj nemir bio od "malih crnih nevidljivih" koji baš žele sukobe, nerazumijevanja, prigovaranja i žalosti - i da sam to mogla spriječiti tako da nisam reagirala odmah i impulzivno. Jer onaj crni baš želi razoriti mir i oslabiti kršćansku ljubav...

Tako da mislim da taj nemir koji osjećaš uopće nije Božja volja, jer Bog je rekao: "Traži mir i za njim idi..."

Vrh

PostPostano: Pon srp 11, 2022 11:16 

Anksiozna sam mislim od rođenja, nije to moja volja ni želja...

Vrh

PostPostano: Pon srp 11, 2022 21:00 

Što je Isus rekao sv. Pavlu? "Dosta ti je moja milost, jer snaga se u slabosti usavršuje..."
U Svetom pismu 365 puta piše Ne boj se...

Vrh

PostPostano: Uto srp 12, 2022 11:28 

E znam...Mir vam svoj dajem...
"Tjeskoba je najveće zlo koje uz grijeh može zapasti dušu"--sv. Franjo Saleški
Ali kad te u najranijem djetinjstvu isprepadaju, teško je, ako i nemoguće riješiti se toga..

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 22 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2

Vrijeme na UTC + 01:00 sata