Citat:
U potpunosti si u krivu. Nauk o kontracepciji ima stalno mjesto u teologiji, još od otaca pa do današnjih dana.
Nisam u krivu, jer nikad nisam niti doveo u pitanje stalnost nauka o kontracepciji.
Koliko je meni poznato, niti jedan Crkveni Otac nije govorio o prirodnim metodama spriječavanja začeća, a mnogi su govorili i o isključivo prokretativnoj svrsi seksa. Jednako tako trebali bismo se zapitati da li pojedini zaključci koje su neki od njih naveli (primjerice, da su žene embriji muškaraca koji su se razbolili tijekom trudnoće) mogu biti mjerodavni danas.
Citat:
Tako, govoru koji prirodno izražava uzajamno i posvemašnje darivanje supružnika, kontracepcija suprotstavlja objektivno proturječan govor, u kojem se više ne radi o posvemašnjem darivanju drugome: iz toga proizlazi ne samo pozitivno odbijanje otvaranja životu već i izopačenje unutarnje istine bračne ljubavi, koja je pozvana da bude dar u punini osobnosti. Naprotiv, kada bračni drugovi, služeći se neplodnim razdobljima, poštuju neraskidivu vezu između oblika sjedinjenja i rađanja ljudske spolnosti, oni se ponašaju kao »službenici« Božjega nauma i »služe se« spolnošću kao »uživaoci« u skladu s izvornim dinamizmom »posvemašnjeg« darivanja, bez ikakvog manipuliranja i izopačivanja."
Ovo je, nažalost, kontradiktorno, i jedan od razloga zašto smatram taj nauk manjkavim.
Ako se suzdržavamo u neplodne dane, na jednak način namećemo neravnotežu u "izvornom dinamizmu posvemašnjeg darivanja", jer seks nije nešto što bismo temeljem prirodnih zakonitosti mogli upotrijebiti isključivo za svoj užitak. Ako stavljamo oznake na kalendar isključivo da bi se seksali bez začeća, postavlja se pitanje gdje počinje njegova prokreativna, a gdje njegova unitivna uloga. Ne trošimo li sjeme uzalud ako mu onesposobljavamo da obavi svoju namjenu?
Ljudi bi sad mogli reći da je prirodna kontracepcija "otvorena životu", ali što zapravo pokušavaju reći jest da postoji relativno visok postotak mogućnosti začeća s tom metodom, i da je "otvorenost" zapravo njena nepotpuna učinkovitost.
Citat:
Ovo je potpuno protivno Crkvenom učenju. Ne govori se o izrazima iz seksologije, već o crkvenom moralnom nauku. Npr. Abortus i spontani pobačaj mogu u biologiji imati isti naziv "pobačaj" i njihov ishod je biološki jednak, ali oni su moralno sasvim suprotni - jedan vodi u izopćenje, a drugi uopće nije ni grijeh.
Ništa nije protivno Crkvenom učenju- Crkva je dala dopuštenje da se primjenjuju pojedine metode ne bi li vjernici mogli kontrolirati začeće. Kontrola začeća u ovom slučaju znači njegovo spriječavanje.
Drugim riječima, možemo mi "bježati" koliko hoćemo u terminološke rasprave. Prirodne metode kontracepcije su dopuštene od strane Crkve, makar ih tako u Crkvi ne nazivali, i ovo je objektivna činjenica.
Citat:
Prirodna regulacija poroda ne može dovesti u pitanje otvorenost životu. Kada bi se gledala samo biološka "metoda" ona bi još i teoretski mogla biti iskorištena u istu svrhu kao kontracepcija (mada u praksi ne jer zahtjeva odricanje i periodičnu apstinenciju), no upravo zato Crkveni dokumenti oprezno upozoravaju na potrebu ispravnog stava i razloga za regulaciju začeća. Detaljnije o tome je na početnoj stranici.
Ovo ne daje odgovor na moje pitanje. Što ako bismo napretkom tehnologije mogli jednog dana uvidjeti ishod spolnog čina bez stvari koje nazivamo "mehaničkim metodama kontracepcije". Tako bismo došli do poprilično zbunjujuće petlje za naš nauk: dobili bismo 100% učinkovito sprečavanje začeća, koje bi bilo u skladu s našim naukom. Tad dolazimo do pitanja intencije- da li bismo takav aparat "legalizirali" iako bi omogućio ljudima da nemaju djece u braku do kraja života, a da su oboje zdravi i u imovinskom stanju da ih imaju.
Pitanje je koliko dugo ćemo čekati na takvo što. Već sam spomenuo Personu, mali džepni računar koji je u stanju ustanoviti stanje žene s visokim postotkom uspjeha.
Treba nanovo napomenuti da sam protiv kontracepcije, ali mislim da je potrebno zrelije promisliti što zapravo učimo i zašto. Nije mi u interesu dovoditi u pitanje Crkveni nauk, ali čini se da je došlo do jedne kritične točke gdje moramo naći nove odgovore na nove izazove, kako u teologiji, tako i u praktičnom životu vjernika.