Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Sub tra 25, 2026 05:09

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 269 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 18  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Uto pro 20, 2011 18:22 

Katolkinja sam, ali se zalažem za pravo izbora svake žene. Neka svatko djeluje po svojoj savjesti.

Protiv sam zabrane abortusa, jer nitko nema pravo govoriti ženi što će raditi sa svojim tijelom.

Vrh

PostPostano: Uto pro 20, 2011 18:32 

Vanja je napisao/la:
Katolkinja sam, ali se zalažem za pravo izbora svake žene. Neka svatko djeluje po svojoj savjesti.

Protiv sam zabrane abortusa, jer nitko nema pravo govoriti ženi što će raditi sa svojim tijelom.

Do sad sam pročitala nekoliko tvojih odgovora i nisam stekla dojam da si katolkinja. A s ovim si mi to potvrdila.

Vrh

PostPostano: Uto pro 20, 2011 18:37 

anki je napisao/la:
Vanja je napisao/la:

Do sad sam pročitala nekoliko tvojih odgovora i nisam stekla dojam da si katolkinja. A s ovim si mi to potvrdila.

Oprosti, ali nije baš kulturno nekoga prozivati da nije katolik samo zato što misli drukčije.

Ja svoju vjeru dokazujem Bogu i on je taj koji će mi suditi pa bi bilo lijepo da to prepustiš njemu.

Vrh

PostPostano: Uto pro 20, 2011 18:52 

Iz glasa koncila:

No, u biti razmišljanja o tome tko je praktični vjernik uvijek je razmišljanje da samo vjera nije dovoljna i da vjernik svoju vjeru mora potvrditi i svojim životom. »Vjera bez djela je mrtva«, reći će sv. Pavao prvim kršćanskim zajednicama. To znači da se ona mora potvrditi životom. i one koji tako žive smatramo praktičnim vjernicima. Oni naime dobro znaju da je vjera osobni čin, da je ona slobodan čovjekov odgovor na poziv Boga koji se objavio u Isusu Kristu. Istodobno, praktični vjernik zna da vjera nije osamljen čin. »Nitko ne može sam vjerovati, kao što nitko ne može sam živjeti«, uči Katekizam Katoličke Crkve (br. 166). A takvo razmišljanje ima i »konkretne posljedice«: sudjelovanje u životu Crkve, sakramentima, na nedjeljnim i blagdanskim misama, davanje milostinje i suradnja na svim područjima društvenoga života na kojemu praktični vjernik primjenjuje i svjedoči istinske kršćanske vrijednosti. Praktični vjernik, naime, zna da si nije sam dao vjeru, već da ju je primio od Boga kao dar; primio ju je i od drugih i drugima je mora prenijeti. Praktični vjernik je zato onaj koji i drugima ne samo da govori nego i životom svjedoči o svojoj vjeri, te ujedno podupire vjeru drugih. Praktični vjernik zna da je Crkva ona koja hrani i podupire i njegovu vjeru. Praktični vjernik zna da se vjera živi u zajednici: u njoj je on izražava, prenosi, u zajednici je slavi, usvaja i sve više od nje živi. Praktični vjernik zna da vjerovati znači osobno prionuti uz Boga, i to razumom i voljom, ali istodobno zna da je »vjerovati« crkveni čin: vjera Crkve prethodi našoj vjeri, rađa je, podupire i hrani. Crkva je Majka svih koji vjeruju. »Nitko ne može imati Boga za Oca ako nema Crkvu za Majku«, uči Katekizam. Iz te svijesti praktični vjernik prihvaća crkveni nauk, konkretno živi u skladu s Božjim i crkvenim zapovijedima te ih se drži, kako u osobnom i obiteljskom, tako i u društvenom životu.

Vrh

PostPostano: Uto pro 20, 2011 18:55 

Sviđa mi se ovo što si stavila, ali ne znam ide li to mene?

Praktična sam vjernica.

Vrh

PostPostano: Uto pro 20, 2011 19:34 

Vanja je napisao/la:

Žene inače svašta rade sa svojim tijelom... Da ne odlazim sad u detalje.

Pred svakime je dobro i zlo: i svatko će odabrati prema svojim željama. Ali relativistički nazivati zlo dobrim, a dobro zlim je samozavaravanje.

Vrh

PostPostano: Uto pro 20, 2011 20:13 

anki je napisao/la:
Životinja npr. nikad neće postati čovjek pa ni njih nije dozvoljeno ubijati (osim kad su jako bolesne i na samrti).
Mislis zivotinje kao odojke, telad i janjce?

Vanja je napisao/la:
Da li katolkinja smije slusati svoju osobnu savjest, ako joj nalaze da se ne slaze sa stavom Crkve?

Vrh

PostPostano: Uto pro 20, 2011 21:03 

Pitam se gospodo draga kako bi se osjećao svaki od vas koji zagovarate abortus...kad bi vam vaša majka obznanila da se nećkala sama sa sobom...u ono vrijeme kad je bila u drugom stanju zbog vas ...pa da li da vas da pogubiti ili vas poštedi. Zamislite si da se nikad ne bi ovdje svađali oko ovakvih pitanja morala....nema moralnog ubojstva...ubojstvo je ubojstvo...kad čuješ nakon par tjedana kucanje tog malog srca...žednog života...majčine ljubavi...pa tko može njemu uskratiti život????

Vrh

PostPostano: Uto pro 20, 2011 21:40 

adrijana je napisao/la:

Žene inače svašta rade sa svojim tijelom... Da ne odlazim sad u detalje.

Pred svakime je dobro i zlo: i svatko će odabrati prema svojim željama. Ali relativistički nazivati zlo dobrim, a dobro zlim je samozavaravanje.

Nisam nigdje rekla da je zlo dobro, a dobro zlo, već da svaka žena ima pravo odlučiti što će učiniti i na kraju se nositi sa svojom odlukom.

Pristojni Gost je napisao/la:
Da li katolkinja smije slusati svoju osobnu savjest, ako joj nalaze da se ne slaze sa stavom Crkve?

Ne znam, ali ja tako postupam.

Vrh

PostPostano: Uto pro 20, 2011 21:50 

Berny je napisao/la:
Pitam se gospodo draga kako bi se osjećao svaki od vas koji zagovarate abortus...kad bi vam vaša majka obznanila da se nećkala sama sa sobom...u ono vrijeme kad je bila u drugom stanju zbog vas ...pa da li da vas da pogubiti ili vas poštedi.

- A sto da je "pobijedio" neki drugi spermatozoid, a ne onaj koji je sa jajnom stanicom kasnije stvorio bas mene?
- A sto da mi se mama neckala da li da se bas tu vecer "zabavlja" sa mojim ocem ili da ode spavati jer je umorna?
- A sto da su mi roditelji odlucili cekati jos godinu dana prije nego su odlucili imati djecu?
Tvoje pitanje mi se cini identicno ovim "a sta bi bilo da nije bilo, ili da je bilo drugacije" hipotetskim teorijama.
Sta bi bilo? Ne bih nikada postojao, isto kao da je i pobacila.

Kako bi se osjecao da znam da se stvarno neckala?
Ne bih imao apsolutno nikakvih problema s time,
kao sto ih nemam sa znanjem da su ovi drugi scenariji svi bili vrlo moguci.

Vrh

PostPostano: Uto pro 20, 2011 22:43 

Vanja je napisao/la:

Žena nosi novog čovjeka koji nije njezino vlasništvo nego posebna osoba.

Vrh

PostPostano: Uto pro 20, 2011 23:32 
Administrator

Vanja je napisao/la:
Vanja je napisao/la:
Oprosti, ali nije baš kulturno nekoga prozivati da nije katolik samo zato što misli drukčije.

Ne može biti katolik onaj tko se zalaže za ubojstvo nerođenog ljudskog bića.
Svatko tko učini pobačaj ili sudjeluje ili nagovara na njega automatski je izopćen iz Katoličke Crkve.

Vrh

PostPostano: Uto pro 20, 2011 23:45 

sara je napisao/la:
Žena nosi novog čovjeka koji nije njezino vlasništvo nego posebna osoba.

To je tvoj stav. Moj stav je drukčiji.

Giovi je napisao/la:
Ne može biti katolik onaj tko se zalaže za ubojstvo nerođenog ljudskog bića.
Svatko tko učini pobačaj ili sudjeluje ili nagovara na njega automatski je izopćen iz Katoličke Crkve.

Ja sam katolkinja, a mom stavu može suditi samo Bog.

Vrh

PostPostano: Sri pro 21, 2011 01:26 

Giovi je napisao/la:
Da li se to sluzbeno provodi i u kojim slucajevima?

Vrh

PostPostano: Sri pro 21, 2011 08:16 

Pristojni Gost je napisao/la:
Giovi je napisao/la:
Da li se to sluzbeno provodi i u kojim slucajevima?

Samim činom pobačaja, bez ikakvih poteza od strane Crkve, osoba je ekskomunicirana - dakle nije u zajedništvu Crkve. To vrijedi za sve koji su u tome sudjelovali

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 269 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 18  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata