Vanja je napisao/la:
Katolkinja sam, ali se zalažem za pravo izbora svake žene. Neka svatko djeluje po svojoj savjesti.
Protiv sam zabrane abortusa, jer nitko nema pravo govoriti ženi što će raditi sa svojim tijelom.
Možda ću sebi zabiti autogol, ali ovo te moram pitati: kako pomiruješ svoj katolički moral s pravom žene na prekid trudnoće?
Zašto te to pitam? Mislim da koji god moralni sustav svatko od nas izabrao, on nužno vuče sa sobom određene stavove i posljedice, kao domino efekt. Isto tako, kad osoba prihvati jedan moralni sustav koji ima prirodu apsolutnog kao katolički, mora ga shvatiti u dubinu sa svim implikacijama koje slijede.
Ako si katolik, nužno moraš vjerovati u besmrtnu dušu, nužno držiš da se duša sjedinjuje sa zigotom u trenutku začeća i nužno moraš zauzeti stav da je odstranjivanje zigote ubistvo, jednako smaknuću hladnim oružjem. Točka. Nema tu iznimaka. Kao katoliku ubistvo ti mora biti neprihvatljivo, jer je jedan od najtežih smrtnih grijeha, tako da ga ne bi smjela podržati ni ako to drugi čine, a ti ga ne činiš.
Ali vjerujem da imaš neke argumente koji su meni nedokučivi.