Citat:
Papa nam objašnjava da prirodna regulacija poroda nije kontracepcija. On kontracepciju potpuno osuđuje, bilo kakav vid kontracepcije, i naglašava razliku između nje i prirodne regulacije poroda.
Treba razjasniti i da prirodna regulacija poroda nije vezana uz Billingsovu metodu, već općenito uz uočavanje prirodnog ciklusa.
Ja te navode, kao niti mnogi biskupi i teolozi, nisam u stanju prihvatiti kao razumne. Dok prihvaćam nauk jer ne mogu drukčije radi sustava nepogrešivosti, svjestan sam da je izuzetno manjkav i da je doveo do izuzetno teške situacije u Crkvi i njenom poimanju seksualnosti.
Humanae Vitae nije Billingsa navelo kao metodu regulacije poroda, već kao jedinu opciju kao seksa s naglašenom unitivnom prirodom. Dakle, porodi s time nemaju nikakve veze.
Citat:
U neplodne dane sjeme ne rezultira plodom. To je Božji, prirodni zakon, svrha sjemena nije da donese plod pri svakom odnosu, kako bi se moglo zaključiti iz tvojeg osvrta. To ne bi bilo dobro, jer Bog je prirodno zamislio odmor od rađanja.
Sjeme u te dane ne rezultira plodom jer nije u stanju izvršiti što je Bog naumio da sjeme čini. Svrha sjemena je uvijek da oplodi ženu, njegov neuspjeh nije rezultat njegove vlastite prirode već vanjskih faktora.
Ponavljam da Billings nije metoda odmora od trudnoće. Radi se o metodi spriječavanja začeća.
Citat:
Periodična, kao i potpuna apstinencija (koju, usput rečeno, Crkva obavezuje do braka) nije i ne može biti kontracepcija, jer se ništa ne čini protiv začeća (nego se odriče sjedinjenja radi višeg cilja)
O kojem cilju pričaš? Ljudi se ne intimiziraju u te dane jer ne žele imati djecu ( ili ih ne žele imati više nego što ih imaju ).
Citat:
isto tako ni sjedinjenje u neplodne dane nije prosipanje sjemena kao što je čino Onan, kad bi tako bilo, većinu mjeseca ne bi smjeli voditi ljubav.
Ako vodimo ljubav samo na dane kad znamo da će sjeme biti izlučeno kroz urin, postavlja se pitanje u čemu se ovo razlikuje od Onana, koji je sjeme izbacio na zemlju.
Citat:
Iako prirodna regulacija poroda nikada nije kontracepcija, potrebno se ograditi od "kontraceptivnog mentaliteta" u kojeg par može upasti. Zato Crkva kod prirodne regulacije poroda traži ispravan stav i razlog što je već objašnjeno na početnoj stranici.
Izraze poput "seksualne sebičnosti" i "kontraceptivnog mentaliteta" smatram, uz svo poštovanjem , nepraktičnim izlikama za naš položaj. Argumenti na početnoj stranici stavljeni su u kontekst da žena želi "pauzu" nakon što rodi treće dijete, a mi raspravljamo o tome da niti muž niti žena u jednom trenu više ne žele imati djece radi svojih prilika. Muž nije sebičan ako želi seks, niti je želja da se brojčanost obitelji kontrolira kontraceptivan mentalitet. Ili barem trebamo doći do definicije istog.
Radi takvih smo ideja došli u situaciju da 95% Katolika ne poštuje nauk Crkve. Seksualni nagon je prvo želja za orgazmom, a tek zatim za djecom, i dok ga tako ne počnemo barem do jedne mjere promatrati, bit ćemo u teološkim petljama i naucima koje čak i odani dijelovi laika teško prebacuju iz teorije u praksu.
Citat:
Inače ne slažem se da trebamo moliti da se Crkveni nauk promijeni samo zato što nam nije jasan ili se s njim ne slažemo. Mislim da bi prvo trebali moliti da možemo shvatiti i prihvatiti ono što nas Crkva uči.
Ja se molim da se nauk nadogradi, i nitko nikakvu promjenu nije spominjao. Zasad smo u jednoj teškoj i zbunjujućoj situaciji koja već predugo traje.