Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Čet tra 30, 2026 18:29

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 171 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 12  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Čet sij 09, 2014 17:47 

Ruta, skoro bih potpisao tvoj koment. Ali budi razočarana samo u vođenje bračnih tečajeva, gdje je korijen svega.

Vrh

PostPostano: Pet sij 10, 2014 10:22 

Slažem se i s Rutom i sa Zdravom u svezi sa zaručničkim tečajevima.
Naime, malo ima ljudi koji su spremni svjedočiti o braku i njegovim usponima i padovima, iskreno, potpuno i bez sladunjavih priča. To nije ni lako, ni jednostavno, ali taj dio još nekako ide i postoji.
Prava, pripremljena kateheza o tome što je to uistinu brak i pod kojim uvjetima može, odnosno ne može biti sklopljen, često je manjkava, nedorečena ili je uopće nema.
(Govorim iz iskustva mojih bližnjih i mojega osobnog).
Dio koji se odnosi na spolnost isto biva odrađen mehanički i svodi se na plodne i neplodne dane.
O spolnosti ne bi trebala održati predavanje samo liječnica ili liječnik već bi se doista mogla uključiti i teologija ljudske spolnosti kao posebnoga Božjeg dara.
Dobro je što u crkvi uopće postoji inicijativa i provedba tečaja, ali bi se zaista trebalo potruditi osmisliti ga i oplemeniti. Pa kad bi nastao i savršeni zaručnički tečaj, nažalost uvijek bi bilo smutljivaca i mutikaša koji bi pristupili svemu s nepoštenim namjerama.

Vrh

PostPostano: Pet sij 10, 2014 17:51 

Kad Crkva proglašava sakramentalni brak nevažećim onda mi je to slično kao kad bilo koji Općinski ili Trgovački sud ugovor između dviju strana proglašava ništavnim. Bez svake sumnje da postoji razlog za to, ali za razvrgnuće sakramentalnog braka nijedan razlog ne može biti dovoljno opravdan. Zašto? Zar zaboravljamo da je, osim supružnika i svećenika, kod sklapanja sakramenta braka prisutan i Bog? Manjka mi tu ona nadnaravna strana! Što ako je Bog jednom od njih taj brak namijenio kao Križ, kao put kojim će zaslužiti Nebo? Kojim će možda, poput Svete Monike i druge dovesti u Nebo? Svetici su roditelji odabrali muža poganina, svekrva ju je vrijeđala, muž nije poštovao a ljubljeni sin odmetnuo se u sektu...situacija u potpunosti bez nade, bezizlazna za onog koji nema vjere. Ona je imala. Njene suze i molitve urodile su plodom. I svekrva i muž obratili su se a Sin Augustin je postao svecem. Nikada nikome nije prigovarala, nije se svađala, samo je ustrajno molila i radila.
Eto a imala je sve preduvjete koji se danas smatraju podobnima da se brak proglasi nevažećim.

Vrh

PostPostano: Sub sij 11, 2014 13:12 

ruta je napisao/la:
Kad Crkva proglašava sakramentalni brak nevažećim onda mi je to slično kao kad bilo koji Općinski ili Trgovački sud ugovor između dviju strana proglašava ništavnim. Bez svake sumnje da postoji razlog za to, ali za razvrgnuće sakramentalnog braka nijedan razlog ne može biti dovoljno opravdan. Zašto? Zar zaboravljamo da je, osim supružnika i svećenika, kod sklapanja sakramenta braka prisutan i Bog? Manjka mi tu ona nadnaravna strana! Što ako je Bog jednom od njih taj brak namijenio kao Križ, kao put kojim će zaslužiti Nebo? Kojim će možda, poput Svete Monike i druge dovesti u Nebo? Svetici su roditelji odabrali muža poganina, svekrva ju je vrijeđala, muž nije poštovao a ljubljeni sin odmetnuo se u sektu...situacija u potpunosti bez nade, bezizlazna za onog koji nema vjere. Ona je imala. Njene suze i molitve urodile su plodom. I svekrva i muž obratili su se a Sin Augustin je postao svecem. Nikada nikome nije prigovarala, nije se svađala, samo je ustrajno molila i radila.
Eto a imala je sve preduvjete koji se danas smatraju podobnima da se brak proglasi nevažećim.

Crkva ima vlast od Gospodina i ovoj stvari je mjerodavna donositi odluke. Stavljati sebe i svoje promišljanje iznad odluka Crkve? - ne vidim ni razloga, ni opravdanja.
I što se tiče svih stvari treba ih gledati u kontekstu vremena i prostora - nije svaka stvar vječna istina. Za primjer: "Što je Bog združio, neka čovjek ne razdružuje" - procjena je li nešto uistinu Bog združio ne pripada ni x, ni y, nego Crkvenoj vlasti, sviđalo se to nama ili ne.

Vrh

PostPostano: Ned sij 12, 2014 09:28 

Ne stavljam vlastita promišljanja iznad Crkvene vlasti ali da Crkva po poništava sakrament u kojem je sudjelovala - nisam u mogućnosti u tome vidjeti ništa dobro.

Vrh

PostPostano: Ned sij 12, 2014 09:51 

Citat:
Ne stavljam vlastita promišljanja iznad Crkvene vlasti ali da Crkva po poništava sakrament u kojem je sudjelovala - nisam u mogućnosti u tome vidjeti ništa dobro.

Crkva ne poništava sakrament, jer ga nije bilo, to jest to je proglašeno nevaljanim i ništavnim. Kao što može biti nevaljala Ispovijed što je jako opasno kai i nevaljana ili svetogrdna Pričest, kao nevaljali sakrament ređenja ili Krizme bez određenih uvjeta, tako može biti i ženidba!!

Vrh

PostPostano: Ned sij 12, 2014 17:47 

ruta je napisao/la:

U podjeljivanju svakog sakramenta postoje neki uvjeti koji moraju biti poštovani da bi uistinu bio sakrament, a ne samo izvanjski obred. A ako je ženidba bila samo izvršen obred, a ne i sakrament, onda se nema što poništavati. Dakle nema nikakvog poništavanja braka, nego ustanovljenja da nije izvršena kršćanska ženidba, tj. da sakrament nije bio ni podijeljen.

Vrh

PostPostano: Ned sij 12, 2014 19:05 

Pitanje glasi: koliko vi ljudi znate koji traže utvrđivanje ništavnosti crkvenog braka a da uistinu žive život vjernika? Znači, da su se prije braka potrudili upoznati jedno drugo, bez predbračnih odnosa, ili su se barem iskreno pokajali zbog njih svjesni grijeha, da idu redovito na Misu i Ispovijed, da mole zajedno, da sudjeluju u životu župne zajednice? Moj je problem što vidim da takvi opstaju u braku i ne pomišljaju na razdvajanje. Utvrđenje braka ništavnim traže oni koji žive sasvim drugačije. I opale drvljem i kamenjem na Crkvu jer im ne da da je još jednom smute.

Vrh

PostPostano: Ned sij 12, 2014 20:47 

ruta je napisao/la:
Pitanje glasi: koliko vi ljudi znate koji traže utvrđivanje ništavnosti crkvenog braka a da uistinu žive život vjernika? Znači, da su se prije braka potrudili upoznati jedno drugo, bez predbračnih odnosa, ili su se barem iskreno pokajali zbog njih svjesni grijeha, da idu redovito na Misu i Ispovijed, da mole zajedno, da sudjeluju u životu župne zajednice? Moj je problem što vidim da takvi opstaju u braku i ne pomišljaju na razdvajanje. Utvrđenje braka ništavnim traže oni koji žive sasvim drugačije. I opale drvljem i kamenjem na Crkvu jer im ne da da je još jednom smute.

Čekaj, o čemu diskutiramo - o uvjetima nevaljanosti braka ili moralnom profilu osoba koje traže da se utvrdi nevaljanost njihovog braka? U ovom prvom mogu sudjelovat, u ovom drugom mi ne pada na pamet.
PS ljudi koji poznaju vjeru i u njoj žive sakramentima pristupaju svjesno i odgovorno

Vrh

PostPostano: Ned sij 12, 2014 20:51 

ruta zasto tako .................ajde ovako neka jedna strana mulja a ona druga koja je imala najbolje namjere trudila se i pokusavala skupit komadice braka pa i samog ,sebe sto sa njom ?nisu svi htjeli razvod,ali kako nekog zadrzat ako nezeli ostat.

Vrh

PostPostano: Pon sij 13, 2014 12:15 

sara je napisao/la:
PS ljudi koji poznaju vjeru i u njoj žive sakramentima pristupaju svjesno i odgovorno

E, Sara, Sara...Pa u tome i jeste problem!
Ceremonijal, "svečano vjenčanje" - samo im je do toga! - Koliko je takvih brakova sklopljenu u crkvi?
No, moje pitanje je bilo konkretno: "Slažu se, nema vanbračnog šaranja. A kad ipak pukne? TEK ONDA komisija "uvidi" da brak nije bio ni sklopljen!?
Čekaj malo...Tko je tu lud ili koga se pravi ludim?
Ako brak nije pravovaljano ni sklopljen onda su prije živjeli - kako, u divljem braku? Griješili? Jer ispočetka su išli i nedjeljom na Mise, i sve OK, pričešćuju se, ispovijedaju - dok ne "pukne"?
Ne, tu nešto nije ni po ljudski niti po Božjem..."

Vrh

PostPostano: Pon sij 13, 2014 19:22 

zdrave je napisao/la:
sara je napisao/la:

E, Sara, Sara...Pa u tome i jeste problem!"

To i ja non-stop tvrdim. Daj nam Bože što više svećenika poput don Damira Stojića koji ima i volje i ljubavi i karizme okupljati mlade ljude i u ključnoj životnoj dobi pripremati ih da jednog dana savjesno i odgovorno, s ljubavlju prema Bogu i bližnjem, pristupe svetom sakramentu braka. Žalosno je što mnogi mladi danas nemaju prilike čuti koliko im predbračni odnosi truju njihove buduće bračne odnose. Don Damire, od srca ti hvala!

Vrh

PostPostano: Pon sij 13, 2014 19:57 

Jučerašnja propovijed pod Misom totalni promašaj! Isusovo krštenje, početak javnog djelovanja...Sve do tada kao da je bila priprava za javno djelovanje?...
I sad mi padne na pamet: Sve do famoznih tečaja za brak je priprava, a vjenčanje je START djelovanja - zajedničkog i ne samo kroz tri godine!
Bila bi to jučer krasna propovijed da je bila koja paralela, uzeta iz života...Nažalost, svećenik, u čijim propovijedima inače uživam (i znam mu poslati e-mail uz iskrenu čestitku i komentarčić) – došao je potpuno nepripremljen...
ZAR i on? Kao toliki parovi pred oltar?
Zato je moja parabola sa bračnim tečajima i sklapanjem braka i "uskakanjem" u zajednički život - u NESPREMNOST!
Uzalud ti je, Saro, potenciranje kako kršćani valjda znaju...Da, VALJDA…U biti NE POZNAJU vjeru - ali se brak sklapa kao da su "vjerski potkovani stručnjaci"!
(Pred)bračni tečaji su promašaji! U 6-70 % naknadnih zahtjeva za poništenje braka su oni krivci, jer su «kandidati» crkveno sklopili brak «s nogu». Da, mnogima je to baš kao alkoholičaru u gostionici popiti koju s nogu!)!
Tolikima brak nije svetinja, nije sakrament, jer i na same sakramente gledaju kao na nekakve crkvene izmišljotine.

Vrh

PostPostano: Pon sij 13, 2014 20:40 

zdrave je napisao/la:
sara je napisao/la:

E, Sara, Sara...Pa u tome i jeste problem!
Ceremonijal, "svečano vjenčanje" - samo im je do toga! - Koliko je takvih brakova sklopljenu u crkvi?
No, moje pitanje je bilo konkretno: "Slažu se, nema vanbračnog šaranja. A kad ipak pukne? TEK ONDA komisija "uvidi" da brak nije bio ni sklopljen!?
Čekaj malo...Tko je tu lud ili koga se pravi ludim?
Ako brak nije pravovaljano ni sklopljen onda su prije živjeli - kako, u divljem braku? Griješili? Jer ispočetka su išli i nedjeljom na Mise, i sve OK, pričešćuju se, ispovijedaju - dok ne "pukne"?
Ne, tu nešto nije ni po ljudski niti po Božjem..."

Ma o čemu ti pričaš, imaš li ikakvo znanje što treba da bi se brak proglasilo nevaljalim, dakle nepostojećim?! Kakva te komisija spopala?

Vrh

PostPostano: Pon sij 13, 2014 21:15 

sara je napisao/la:
Ma o čemu ti pričaš, imaš li ikakvo znanje što treba da bi se brak proglasilo nevaljalim, dakle nepostojećim?! Kakva te komisija spopala?

http://www.jutarnji.hr/crkva-ubrzava-po ... a-/928000/
.A komisija? Draga moja, pratio sam samo jedan slučaj...Što misliš koliko je osoba uključeno u cijeli taj "rusvaj" da se ustanovi je li brak uopće bio sklopljen? Nemoj pričati napamet!
Ono što je nažalosnije (rekao bih i najstrašnije) jeste da dva glavna svjedoka koja su već dala svoj iskaz, ključan, kad su trebali potpisati dokument/svoju izjavu - odustaju, jer "ipak je to njihov bisliki rođak"...
Mada ZNAJU da to nije bio crkveni brak...nitko, ali baš nitko ih ne može prisiliti da na potpis.
...SUD je zadnja "karika", draga...A "lanac" (bolje cijela ta mučna kobasica) počinje u župi, odnosno župama ako su živjeli u različitim župama. I prestani se odmah pjeniti! NITKO, baš nitko tebi ne kontrira, samo ti čitaš s krivim naočalama! :)
Bračni tečaji ne valjaju, nepotpuni su, traljavi su, pogrešno vođeni i a.a.!
ps: sorry, aki si ti jedan od "experata" laika na njima! :)

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 171 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 12  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata