Nisam siguran je li ovo pravo mjesto za ovaj post, ako nije molim moderatora da ga premjesti u primjereniju temu.
Na nedavnoj ARC konferenciji zapelo mi ja za oko predavanje Stephen Shawa o problemu pada fertiliteta. Prije dvije godine izašao je njegov dokumentarac koji je snimao desetak godina diljem svijeta (stavljam dolje link) i naslov je više nego dovoljan "Birthgap, childless world". Sjajan i strašan dokumentarac. Ako išta srednjoškolska djeca moraju poslušati vezano uz spolnost i društvo, onda bi trebali pogledati ovaj dokumentarac. Koliko žena svjedoči da bi drugačije postupile da im je netko rekao kako imaju samo 50% šanse postati majkama ako u tridesete uđu bez djece!
Pogledajte ga. Traje skoro dva sata, ali vrijedi ga pogledati. Nažalost, ne daje puno nade. Priče iz zemalja gdje se stopa rađanja sunovratila u ponor su kataklizmičke, gomile staraca o kojima nema tko brinuti i koji se bacaju sa vrhova zgrada zbog samoće i očaja. Svijet bez djece je pakao. A sve na prijevari da se majčinstvo može odgađati "dok nismo spremni".
Dokumentarac se ne bavi duhovnom stranom, ali ja je dodajem. Gospa u Fatimi je jasno rekla da će se posljednja bitka između Sotone i Čovjeka voditi oko braka i obitelji. Nikada mi do kraja nisu bile jasne implikacije, ali postalo mi je kristalno jasno gledajući ovaj video: svijet bez djece je svijet mraka, svijet u kojem Čovjek odbija Božji plan i stvaranje nove Božje djece. Lukavo je zlo, nije u uho šapnulo "nemoj imati djecu" kao što ni Evi nije šapnulo "nemoj slušati Boga". Zna Sotona da je roditeljstvo duboko upisano u Čovjeka. Ali je ubacio bubu u uho "pa možeš odgoditi, još malo uživati u životu, srediti se". I Čovjek je nasjeo, ne shvaćajući da tijelo ima svoja pravila i da postoji vrijeme za rađanje i vrijeme za starenje, i da jedno ne može zamijeniti drugo.
Jedan podatak pokazuje koliko je ovo duhovna tema: nije se smanjila prosječna brojnost obitelji, broj obitelji sa dvoje, troje ili četvero i više djece je gotovo isti već dugi niz desetljeća. Problem je što se drastično i dramatično povećao broj majki bez djece. Ne namjerno bez djece, već su odgađajući rađanje ušle u doba kada su (prekasno) shvatile da više neće moći postati majkama. Veliki zavodnik ih je uspio nasanjkati.
https://www.youtube.com/watch?v=m2GeVG0XYTc