Sinke je napisao/la:
Citat:
Ponovo brkaš stvari ne želim nije isto što i imati razlog u materijalnoj nemogućnosti, međutim, kod iskrenih vjenika, se taj razlog prvenstveno opravdava pred Bogom a ne pred ljudima. Možda je situacija u društvu drugačija no to više pokazuje koliko je malo iskrenih vjernika a ne da je Enciklika u krivu.
Hajde, znate o čemu govorim, ne zaobilazite moje argumente.

Materijalna mogućnost smanjuje se sa svakim djetetom, u jednom trenu isti razlozi koji odgađaju začeće postaju razlozi njegova spriječavanja.
Ako obitelj troši 30 000 kuna za djecu mjesečno, a zarađuju svaki po sedam, u jednom trenu će doći u situaciju da ne žele imati novo dijete iz istih materijalnih razloga radi čega su odgađali začeće prethodnog. Prevedeno na hrvatski, počet će koristiti prirodu za kontracepciju, ne za organizaciju poroda. Ako je ovo pogrešno, jedina alternativa je da ne ulaze u intimnosti, iako su u braku, i čekaju da prođe tih desetak godina do njene menopauze.
Citat:
Vratio bih se na onu tezu od početka koji bih sada modificirao:
Užitak u bračnom darivanju je pravedna plaća koju Bog daje za spremnost rađanja i odgoja djece u braku (sa oba roditelja).
Ja jednostavno ne vidim seks kao plaću za djecu

Na kraju krajeva, već su bili navedeni prilično razumni argumenti zašto ovo nije tako- neki parovi ne mogu imati djecu, pa uživaju u seksu. Dakle, ja razdvajam te dvije sfere na drugi način. Seks je kategorija za sebe, i dar je Boga na općoj razini, kao i razum, kao i inteligencija. Ništa od toga nismo zaslužili, niti se tome možemo oduprijeti.
Citat:
Zbog toga bračni drugovi imaju pravo na odnose u neplodne dane ako su otvoreni životu. Imaju na to pravo i oni koji djece ne mogu imati a žele. Isto tako iz tog razloga je izvanbračni sex sebičan i predstavlja uzimanje nečega na što čovjek nema pravo. Što mislite o tome?
Ne slažem se.

" Otvorenost životu" je jako širok pojam, i može ga se shvatiti od intencije para za novim djetetom do prakse seksa bez umjetnih metoda kontracepcije. Kao što sam već i naveo, par može iz istih razloga i odgoditi začeće i spriječiti ga- a njihova težnja nije vezana sebičnošću, već objektivnim činjenicama.
Kao što sam već i naveo gore, seks prije braka ne smatram sebičnim, već grešnim. On narušava našu mističnu prirodu kao grijeh sam po sebi, nije grešan radi svoje sebičnosti, jer mu ista nije potrebna da bi nas duhovno ranio.
Sinke, nadan se da ti ne zvučim fanatično, ali znaš u čemu je problem kod ovih tvojih proračuna, ti uopće ne ostavljaš prostor Bogu. Ti u životu sve želiš složiti. Ako misliš tako, ne uvridi se molim te, onda ti Bog nije ni potriban. Vjera nije vjerovanje u skup činjenica: Bog postoji, Bog je ljubav, Bog je pravedan itd.
Vjera je ono duboko uvjerenje da Bog upravlja, ponavljam upravlja tvojim, mojim, bilo čijim, ali uvik je najvažnije mojim, životom. Ako vjeruješ da je Bog tvoj bog, onda vjeruješ i da je ono što ti daje dobro. Ma nismo mi pametniji od njega.
Nije ovo lako jerovati svaki dan, naravno, ljudska vjera je krhka i snage su nam ograničene, ali onaj koji daje određeni teret, daje i snagu za nositi ga, proviđa onda kad je potrebno. Ne znači ovo da bi život jednog kršćanina triba biti isključivo serijska proizvodnja dice, bez bilo kakvih drugih aktivnosti. Ovo znači da bi sve što ti od Boga dolazi valjalo prihvatiti, ako možeš, sa zahvalnošću.
Možda ja u suštini nemam nikakvo pravo govoriti ovo što govorim, jer nisan u braku i neman dicu, ali vidim da djeluje u životima ljudi koji me okružuju. Nije im lako, ali su definitivno od mene zadovoljniji, ispunjeniji i niko od njih nije gladan. Ništa im ne fali, ni roditeljima ni dici. Ne fali im čak ni ljubavi, iako su to brojne obitelji svako stigne voliti onog drugog. Ma što je najvažnije od svega svi su Bogu zahvalni.