Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Sri tra 29, 2026 13:09

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 136 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 10  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Ned ožu 11, 2012 22:01 

Vanja je napisao/la:
Bernard je napisao/la:
Cure, hajdemo se vratiti na temu. Vanja, što bi ti predložila roditeljima kao učinkovite odgojne metode djece bez tjelesnog kažnjavanja?

Predložila bih razgovor i dosljednost. Neka čitaju knjige o odgoju djece.

Udaranje je čin barbarizma i pokazatelj nekontrole nad samim sobom.

Svašta! Nikoga primjerena šiba nije ozlijedila, ali laksnost u odgoju jest i te kako!

Vrh

PostPostano: Ned ožu 11, 2012 22:10 

sara je napisao/la:
Svašta! Nikoga primjerena šiba nije ozlijedila, ali laksnost u odgoju jest i te kako!

To ti ne znaš je li šiba koga ozlijedila ili nije. Takve sposobnosti ipak nemaš.

Reci mi, ne znam jesi li u braku ili ne, ali ako si zločesta, je li u redu da te muž malo šibom istuče? Neće ti ništa biti, samo će te to iskustvo učiniti još boljom.

Vrh

PostPostano: Ned ožu 11, 2012 22:14 

Vanja je napisao/la:
sara je napisao/la:

To ti ne znaš je li šiba koga ozlijedila ili nije. Takve sposobnosti ipak nemaš.

Reci mi, ne znam jesi li u braku ili ne, ali ako si zločesta, je li u redu da te muž malo šibom istuče? Neće ti ništa biti, samo će te to iskustvo učiniti još boljom.

Ajme majko koja usporedba!!
Jer imaš kakvu knjigu"kako odgajtai ženu" :roll: , kad već preporućuješ knjige, ja sam oženjen!!

Vrh

PostPostano: Ned ožu 11, 2012 22:29 

Alan Ford je napisao/la:
Ajme majko koja usporedba!!
Jer imaš kakvu knjigu"kako odgajtai ženu" :roll: , kad već preporućuješ knjige, ja sam oženjen!!

A što nedostaje mojoj usporedbi? Stavila sam je da bih pokazala kako se dijete smije udarati, a odrasla osoba ne. Moja usporedba nema nikakve veze s muško ženskim odnosima, a posebno ne s ovako nazadnim stvarima kao što je odgajanje muža ili žene.

Vrh

PostPostano: Ned ožu 11, 2012 22:43 

Vanja je napisao/la:
Nažalost, djeca su najnezaštićenija u društvu. Jadna nemaju nikakva prava! Ako ih i imaju, ne funkcioniraju u praksi.

Zar zbilja nisi mogao smisliti ništa drugo, već ti je samo udaranje djeteta palo na pamet?

Imaju li djeca danas i obaveze ili samo prava ?????
Razmišljao sam o zabrani ovoga ili onoga. Klečanje na soli ili bičevanje mi je bilo isuviše oštro i brutalno. Zabrana mobitela ili laptopa ili neizlaska iz kuće mi je bila preblaga. Kako ih stvarno gotovo nikad ne kažnjavamo fizički smatrao sam da će jedno pošteno prašenje po turu potcrtati ono o čemu smo pričali godinama. I mišljenja sam da sam odlično postupio.

Vrh

PostPostano: Ned ožu 11, 2012 22:47 

Vanja je napisao/la:
Nažalost, djeca su najnezaštićenija u društvu. Jadna nemaju nikakva prava! Ako ih i imaju, ne funkcioniraju u praksi.

Zar zbilja nisi mogao smisliti ništa drugo, već ti je samo udaranje djeteta palo na pamet?

Djeca najnezaštičenija u društvu. Jel ti to mjenjaš svoje stvove??
Čudna izjava za nekog tko misli da žena iam pravo ubiti nerođeno djete, a nama ovdje soliš ako lupimo djete po turu.
Stvarno licemjerno!! :shock:

Vrh

PostPostano: Ned ožu 11, 2012 22:52 

Vanja je napisao/la:
sara je napisao/la:

Moj djed je dobivao kanđijom kad je pravio gluposti , moj otac isto , ja sam dobivao kaišem i šibom , nitko od nas nema posljedica i svi smo normalni ljudi,
djed je doživio 91 godinu znači nije mu naškodilo :wink:

Da sad ne počinjem o poštivanju i uvažavanju starijih u obitelji na ulici itd.
Na moju djecu nastavnici nemaju primjedbi u vezi ophođenja prema starijima dok u većini slučajeva to nije tako,
pitam ja tebe Vanja zašto djeca danas ne poštuju starije .
Ti sigurno znaš odgovor :wink:

Vrh

PostPostano: Ned ožu 11, 2012 22:54 

toni1 je napisao/la:

Imaju li djeca danas i obaveze ili samo prava ?????
Razmišljao sam o zabrani ovoga ili onoga. Klečanje na soli ili bičevanje mi je bilo isuviše oštro i brutalno. Zabrana mobitela ili laptopa ili neizlaska iz kuće mi je bila preblaga. Kako ih stvarno gotovo nikad ne kažnjavamo fizički smatrao sam da će jedno pošteno prašenje po turu potcrtati ono o čemu smo pričali godinama. I mišljenja sam da sam odlično postupio.

Naravno da djeca imaju obaveze, ali kakve to ima veze s fizičkim kažnjavanjem?

Sad sam se zbilja nasmijala :D Klečanje na soli ili bičevanje..nevjerojatno :D E to bi zbilja bilo prebrutalno. Jednom sa slučajno naišla na neku knjigu i prolistala je malo, tamo je bilo sličnih stvari. Samo likovi nisu bila djeca, već neka nedužna cura.

Imaš dobre ideje, možda bi mogao napisati neku knjigu, ali za one iznad 18 :P

Vrh

PostPostano: Ned ožu 11, 2012 22:57 

Alan Ford je napisao/la:
Vanja je napisao/la:

Čudna izjava za nekog tko misli da žena iam pravo ubiti nerođeno djete, a nama ovdje soliš ako lupimo djete po turu.

Ti sad uspoređuješ babe i žabe.

Pitanje abortusa je puno kompleksnije od dječjih nepodopština koje se mogu korigirati na neki drugačiji način.

Vrh

PostPostano: Ned ožu 11, 2012 23:01 

Osobno mislim da nije cilj samo tuči djecu.
Prije svega treba razgovor i objašnjenje, ali ako se neki put zalomi preko duoeta, nije na odmet.
Moja mam me je tukal i kad sam bi kriv i kad nisam, zato sam uvjek biježao od nevolja.
Ja svoju malo manje, jer su većina ženska djeca, nekako što su starija više razumije, pa im je i povišen ton dovoljan, i neugodno mi je lupiti dite koje ide u prvi razred. Dosta kuže, pa su im batine nisu potrebne, jer vidim na njima da su shvatili pouku, ali ako su namjerno bezobrazni i ne reagiraju na opomene, nemam izbora! Što je stvarno rijetkost!!

Vrh

PostPostano: Ned ožu 11, 2012 23:05 

Vanja je napisao/la:
Alan Ford je napisao/la:
Vanja je napisao/la:

Ti sad uspoređuješ babe i žabe.

Pitanje abortusa je puno kompleksnije od dječjih nepodopština koje se mogu korigirati na neki drugačiji način.

Dijete=dijete! Što tu nije jasno!!
Dakle ako je sklono nepodopštinama ne smije se lupiti, a ono koje se još nije niti vidjelo se smije ubiti.
Ako govorimo o djeci, onda govorimo o djeci! Jel tako!!
Ali nebitno sad. Uvjeravaš me polako da si promijenila stav o abortusu. Pa se ponosim tobom!!

Vrh

PostPostano: Ned ožu 11, 2012 23:13 

Alan Ford je napisao/la:
Dijete=dijete! Što tu nije jasno!!
Dakle ako je sklono nepodopštinama ne smije se lupiti, a ono koje se još nije niti vidjelo se smije ubiti.
Ako govorimo o djeci, onda govorimo o djeci! Jel tako!!
Ali nebitno sad. Uvjeravaš me polako da si promijenila stav o abortusu. Pa se ponosim tobom!!

Previše jednostavno shvaćaš ove stvari. Možda to ni nije čudno, jer svijet muškaraca je puno jednostavniji i suhoparniji nego od žena. Mi smo kompleksnija bića.

:P

Vrh

PostPostano: Pon ožu 12, 2012 08:23 

Vanja je napisao/la:
sara je napisao/la:

Baka sam i udovica i odrasle se ne uči na takav način. A da šiba - primjerena - može ozlijedit uzdignuti oholi nosić, ali to je dobro.

Vrh

PostPostano: Pon ožu 12, 2012 10:37 

Evo što o toj temi govori Biblija:
Sir 30
1Tko ljubi sina svog, često ga bije šibom, da se na koncu u njemu obraduje. 2Tko valjano odgaja svog sina, imat će od njega koristi i ponosit će se njime među znancima svojim. 3Tko pouči sina svoga, čini zavidnim neprijatelja svoga i raduje se pred prijateljima svojim. 4Pa i umre li otac, kao da i nije umro, jer ostavlja sina sebi slična. 5Za svojeg se života radovao gledajući ga i na samrti se svojoj ne žalosti. 6Jer za neprijatelje ostavlja osvetnika, a prijateljima sina koji će im znati milost uzvraćati. 7Tko miluje sina svoga, zavijat će mu rane i na svaki će mu se njegov jauk potresati srce. 8Neukroćen konj postaje ćudljiv, a zapušten sin postaje tvrdoglav. 9Razmazi dijete svoje, pa će te zaprepastiti; igraj se s njim, pa će te u tugu zaviti. 10Ne smij se njim ako ne želiš plakati s njim i na koncu škrgutati zubima. 11Ne daj mu slobode u mladosti i ne praštaj mu pogrešaka njegovih. 12Savij mu šiju dok je mlad i nagnječi mu rebra dok je malen, da ti ne bude buntovan i neposlušan i ne ožalosti te duboko. 13Odgoji sina svojega i dotjeruj ga, da ti ne bi trpio zbog njegove drskosti. 14Bolji je siromah tijelom zdrav i čio nego bogataš bolesna tijela. 15Više valja zdravlje i snaga nego sve zlato svijeta i krepko tijelo više od golema posjeda. 16Nema blaga nad zdravljem tjelesnim niti sreće nad sretnim srcem. 17Bolja je smrt nego gorak život i počinak vječni nego trajna bolest. 18Dobre su jestvine pred ustima zatvorenim kao jelo žrtveno na grob položeno. 19Čemu žrtve idolu, kad ne može ni jesti niti pomirisati? Tako i onaj koga Gospod progoni: 20samo gleda i uzdiše, kao uškopljenik koji grli djevicu i uzdiše. 21Ne prepuštaj se žalosti i ne kinji se mračnim mislima. 22Veselje srca život je čovjeku, i radost mu produljuje dane životne. 23Prevari svoje brige i utješi srce svoje, otjeraj od sebe žalost: jer je žalost pogubila mnoge, od nje nema koristi nikomu. 24Zavist i srdžba skraćuju dane, i briga donosi starost prije vremena. 25Izdašnu srcu jelo je u slast: i koristi mu ono što pojede.

Vrh

PostPostano: Pon ožu 12, 2012 12:28 

Vanja je napisao/la:
Naravno da djeca imaju obaveze, ali kakve to ima veze s fizičkim kažnjavanjem?

Sad sam se zbilja nasmijala :D Klečanje na soli ili bičevanje..nevjerojatno :D E to bi zbilja bilo prebrutalno. Jednom sa slučajno naišla na neku knjigu i prolistala je malo, tamo je bilo sličnih stvari. Samo likovi nisu bila djeca, već neka nedužna cura.

Imaš dobre ideje, možda bi mogao napisati neku knjigu, ali za one iznad 18 :P

Koje su obaveze djece ?
Ako ja opljačkam poštu znam što mi slijedi. Zatvor. Ako moje dijete ukrade nešto iz dućana zna što ga slijedi. Batine. Pravila su definirana od najranijeg djetinjstva i dijete dobro zna što je u našoj obitelji najstrože zabranjeno. O svemu se uvijek priča i sve se zna. Bezobrazluk prema starijima, krađa, laž i maltretiranje slabijih su najstrože zabranjeni. Ako se ova pravila prekrše uz razgovor u paketu dolaze i batine. Svi drugi prekršaji se rješavaju razgovorom (loše ocjene, ne izvršavanje njihovih obaveza ....).
Na žalost poznajem čovjeka kojega je otac tako kažnjavao. Čak su se braća natjecala koji će bit stroži u odgoju sa svojom djecom. Djeca jednog od braće su završila na heroinu i pokojna su. Ovaj čovjek o kojem ti pričam mi je jednom zgodom rekao da niti ne zna gdje mu je očev grob.
Svako je dijete jedinka za sebe i ne mogu se sva djeca isto odgajati. Radikalni prijestupi=radikalne kazne :wink: .

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 136 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 10  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata