Dečeca hvata panika, jer kako stvari stoje, toga se ne će riješiti ili barem ne tako brzo. Savjeti su ozbiljni i u skladu s krćanskom askezom, a rezultati porazni.
Sinko ti imaš nekoliko problema; tu je pubertet, tu je napuhavanje tog grijeha, kao da si nekoga smaknuo i možda malo pojačana prenadraženost živaca.
1. Čovjek nesmije sebe niti druge gledati isključivo kroz seksualnost. Čovjek, doduše, je seksualno biće ali ona nesmije biti
dominantna preokupacija. Pa imaš ti valjda nekih svojih dobrih i plemenitih stvari. Toga se primi i to usavršavaj. Svaki puta
kada ti se dogodi da popustiš, znaš komu se treba obratiti. Našem dobrom Spasitelju koji je rekao da su grijesi tijela
manji od grijeha duha ( zavist, mržnja, zlo oko....). Stoga reci: Vidiš Gospodine da sam slab, pa ako ne mogu bez toga
barem ću zbog toga biti ponizan, dok se ne oženim

. Ta će me moja slabost podsjećati da na drugom području budem
bolji.
2. Neko paničarenje na tom području dovodi do još jače požude i nadraženosti. Nije kraj svijeta niti se radi o teškom grijehu.
Puno toga treba na sebi popraviti, možda će i to kasnije ići lakše.
3. Prenadraženost živaca zna biti uzrokom učestalog masturbiranja i kad bi takve osobe, nakon što su postale osvisne o tome,
odjednom pokušale silom nešto učiniti može se postati neurotičan. Stoga prvo treba sanirati živčeke. Malo čaja od mente
prije spavanja s medom dobro dođe.
4.Pred tobom je život sinko bez masturbiranja ili s njime. Imaj povjerenja u Gospodina. Ako nešto ne možeš ti, može On. Daj
mu se voditi. Dok moliš reci: 'Gospodine ti dobro znaš da mi ne ide, da sam slab. Vodi me, uzmi to kormilo moga života pa
ćemo zajedno u pobjede jer ti to hoćeš. Ti hoćeš da ja budem sretan.....'
Jednostavno se prepusti struji milosti Božje i strahovi će pomalo kopniti. Na kraju ćeš biti pobjednik, ali zahvaljujući Onomu komu si povjerovao. Inače, trčanje na ispovijed pa opet isto kao prije, to vodi u neurozu. To je začarani krug bez izlaza.
I čuvaj se onih koji rado uveličavaju takve grijehe a možda se i sami s njima ne mogu nostiti.