Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Čet tra 30, 2026 16:54

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 9 post(ov)a ] 
Autor Poruka
 Naslov: Nada u ljubav
PostPostano: Čet svi 24, 2012 19:15 

Hvaljen Isus i Marija!

Tek sam se prijavila na ovaj forum. Nadam se da ću dobiti stručan odgovor (od svećenika) na slijedeće pitanje koje me muči:
Neznam trebam li održavati nadu u to da ću pronaći supruga. Naime, željela bih upoznati supruga i , uz Božju pomoć, osnovati obitelj, no jednostavno...to mi se ne događa. Mislim da muškarci današnjice više vole žene s iskustvom, koje prve prilaze, tako da se oni ne trebaju truditi. A ja sam odgojena da budem ženstvena, da budem dama i da čekam. Ništa više ne razumijem. Mislim da se ne uklapam u današnje društvo.
Samo oženjeni muškarci mi govore da sam lijepa, a neoženjeni se srame. Oženjene odmah odbijem i kažem da kompliment upute svojoj supruzi. Desilo mi se i da se jako zaljubim u muškarca koji ne želi ništa poduzeti. Jednostavno.....nemam sreće.
U duhovnom smislu, neznam kako da se postavim. Stalno održavam nadu živom, nadam se da me ljubav neće zaobići, molim se, i za stidljive muškarce i za sebe...no...možda mi Bog ne želi dati supruga jer želi da vrijeme posvetim razvoju talenata koje mi je dao.
Teško je stalno se nadati, a da se baš ništa lijepo ne desi. To je duhovno iscrpljujuće iskustvo, a također negativno utječe na moje zdravlje.
Razmišljam o tome da prihvatim da mi Bog ne želi dati supruga, te da se uopće ne nadam, već da se usmjerim na druge ciljeve u životu. To sam, zapravo počela činiti (tako se duhovno postaviti) i sretnija sam.
Možete li mi, molim Vas, reći kako da se duhovno postavim?
Nadam se da nisam pretašta ako Vas zamolim da se pomolite za mene.
Hvala.

Vrh

PostPostano: Čet svi 24, 2012 22:50 
Administrator

Hvala ti što si postavila ovo pitanje pošto mnogi imaju sličan problem.
Mogu ti prenijeti svoje iskustvo (trenutno je na forumu od svećenika aktivan samo don sneni).
Dakle i ja sam se mučio sa takvim pitanjima, dok me svećenik na jednoj ispovijedi nije pitao a da li molim za svoju buduću ženu?
Nravno, to mi nije bilo na kraj pameti, ali eto kad mi je već na ispovijedi rekao da molim, ajde, potrudit ću se to shvatiti.
Kako sam ubrzo nakon toga upoznao svoju ženu, nisam morao dugo moliti.

Čini mi se da ima ljudi koji mole, ali tu molitvu ne proživljavaju u svom životu. Čovijek koji moli za bračnog druga, biti će u stanju otvorenosti, možda će se lakše odvažiti npr. na neke pozive na kavu ili sl. Ujedno će tražiti mudrost da izabere ispravno.
Izbor bračnog druga je u slobodi naš izbor, neće pasti s neba ako zapravo ne vjerujemo i ne tražimo, već se molitva mora odražavati u našem svakodnevnom životu.

Vrh

PostPostano: Pet svi 25, 2012 20:38 

Puno hvala na odgovoru. Ako sam dobro shvatila...trebala bih se moliti se za budućeg supruga u smislu da zamislim njegovu dušu koju ne poznajem, pa da molim za nepoznatog čovjeka...ili da molim Boga da mi pošalje tu individuu :oops:
U svakom slučaju, jako cijenim Tvoj odgovor i raduje me što si pronašao ljubav. Puno sreće želim Tvojoj obitelji

Vrh

PostPostano: Ned svi 27, 2012 00:11 
Administrator

Ne znam kako bi se točno trebala moliti, mislim da ni nema tu neke šablone, ali važno je da ta molitva ne bude odvojena od života. Već sama odluka da ću se moliti je velika stvar.
Osobno nisam zamišljao ili maštao o nekoj duši, niti sam molio da mi Bog "pošalje" ženu. Molio sam nekako više za otvorenost i da moj izbor bude u skladu s Božjom voljom.

Vrh

PostPostano: Ned svi 27, 2012 19:07 

Hvala! Mislim da Božja volja može također biti i da netko ostane sam. Ne znači da baš svi ljudi moraju živjeti u paru...neki ljudi su kreativniji i sretniji kada su slobodni. Božja volja je nama nepoznata. Mislim da je najbolje moliti se za ostvarenje Božje volje u našim životima.

Vrh

PostPostano: Ned svi 27, 2012 22:12 
Administrator

"Biti sam" je protivno temeljima kršćanske vjere. U braku ili redovništvu se vjernici konkretno obvezuju na odnos s Bogom, a samci, koliko god se angažirali u Crkvi, nisu se obvezali u svojemu odnosu s Bogom, a time ni s drugima.
Samački život je „stalež iščekivanja", on se ne može stavljati na istu razinu sa staležom braka i redovništva-svećeništva. On je kao takav upućen prema jednomu ili drugomu staležu.
Kod onih kod kojih se iz nekih razloga nije dogodio taj odabir mogu se konkretnije obvezati unutar određenoga svjetovnog instituta, crvenoga pokreta, sestrinstva, bratstva ili župne zajednice, no dva crkvena staleža (brak ili redovništvo) i dalje ostaju redovni putevi ostvarenja kršćanske vjere.

Vrh

PostPostano: Pon svi 28, 2012 09:15 

Molitva je svakako važna, ali ona(j) koji ne želi biti sam mora i nešto sam poduzeti. Postoji puno mogućnosti za upoznavanje: škola, faks, posao, kafić, pa i crkva, zašto ne. Neki ljudi su jednostavno prepasivni i očekuju da im se nešto dogodi ili da im netko priđe prvi. Važno je pri prići nekome, pa i biti odbijen nije tako strašno nego poslije se kajati nad propuštenom prilikom. :oops:

Vrh

PostPostano: Pon lip 18, 2012 09:33 

na youtubu imaju razna svjedočanstva predbračne čistoće..meni se dojmilo ono u međugorju..naravno i molitva za bračnog druga..al najbolja je božja volja za svakog..

Vrh

PostPostano: Čet ruj 20, 2012 11:01 

"Doista, ima za ženidbu nesposobnih koji se takvi iz utrobe materine rodiše. Ima nesposobnih koje ljudi onesposobiše. A ima nesposobnih koji sami sebe onesposobiše poradi kraljevstva nebeskoga. Tko može shvatiti, neka shvati." (Mt 19,12)

Nikad nećemo do kraja znati Božju misao. Ali smatram da ljudi ne moraju biti redovnici ili u braku da bi ispunili Božju volju. Ima npr. ljudi koji su svoj život posvetili molitvi i žrtvi za duše u čistilištu. Ima ih takvih da nisu ni u braku niti u crkvenom redu.
Najvažnije je moliti Boga da nas vodi po svojoj volji jer On zna što je najbolje za nas. I kad se ljudi najmanje nadaju tada se dogode čudesne stvari. Bog zna "progovoriti" kroz neke neobične događaje, preko Biblije, preko svećenika, kroz druge osobe, itd. Uglavnom, ima dosta načina na koje Bog pokušava ljude povući k sebi. Meni su se neke od navedenih stvari događale, ali ne usudim se opet reći da je to definitivno Božja volja. Treba biti oprezan i sam sebi dati vremena i ne donositi brzoplete zaključke.

Isus je ovako rekao Petru:
"Zaista, zaista kažem ti: Dok si bio mlađi, sam si se opasivao i hodio kamo si htio; ali kad ostariš, raširit ćeš ruke i drugi će te opasivati i voditi kamo nećeš." (Iv 21,18)

Pokušajmo se staviti u Petrovu situaciju i zapitajmo se jesmo li spremni ići kako nas Bog pozove? Sigurno neće biti lako i jednostavno jer treba uzeti svoj križ i slijediti Isusa.
Neka vas Bog blagoslovi i čuva!

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 9 post(ov)a ] 

Vrijeme na UTC + 01:00 sata